"Η συμφωνία του Καΐρου δεν ισχύει πλέον"
Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι η μόνη λύση στην κρίση που σχετίζεται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι η διπλωματική οδός, τονίζοντας ότι η λεγόμενη «Συμφωνία του Καΐρου» για συνεργασία με τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ «δεν ισχύει πλέον» μετά την επιβολή κυρώσεων από τις δυτικές χώρες
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με πρεσβευτές και εκπροσώπους ξένων αποστολών στην Τεχεράνη, ο Αραγτσί εξήγησε ότι η συνάντηση είχε ως στόχο την ενημέρωση των διπλωματών για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης και τον μηχανισμό «snapback» για την επαναφορά των κυρώσεων στο Ιράν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Ο Ιρανός υπουργός τόνισε ότι «η εμπειρία έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από μια διπλωματική λύση στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος», προσθέτοντας: «Οι στρατιωτικές απειλές και η ενεργοποίηση του μηχανισμού snapback έχουν δοκιμαστεί, αλλά δεν έχουν επιτύχει κανένα αποτέλεσμα. Όπως ακριβώς μια στρατιωτική επίθεση δεν είναι λύση, έτσι και ο μηχανισμός snapback δεν μπορεί να είναι λύση».
Ο Αραγτσί σημείωσε ότι «τρεις ευρωπαϊκές χώρες πίστευαν ότι είχαν μόχλευση μέσω του μηχανισμού snapback και τον χρησιμοποίησαν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν σαφές: κανένα πρόβλημα δεν επιλύθηκε».
Ο Ιρανός υπουργός επέκρινε τον ρόλο των τριών ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), λέγοντας ότι «αποδυνάμωσαν τον ρόλο τους στις διαπραγματεύσεις», πράγμα που σημαίνει ότι η επιρροή τους σε οποιαδήποτε μελλοντική διευθέτηση θα ήταν περιορισμένη.
Πρόσθεσε ότι «το Ιράν εμμένει στη θέση του που ζητά διαπραγματεύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι διεξάγονται με αγνή πρόθεση και προς το αμοιβαίο συμφέρον και των δύο μερών». Τόνισε ότι «δεν έχουν τεθεί επίσημα προϋποθέσεις και ότι ο διάλογος επικεντρώνεται αποκλειστικά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».
Σχετικά με τη σχέση του Ιράν με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, ο Αραγτσί αποκάλυψε ότι «έχει επιτευχθεί νέα συμφωνία σχετικά με τη μορφή της συνεργασίας», ενώ τόνισε ότι «η Συμφωνία του Καΐρου δεν ισχύει πλέον μετά τις πρόσφατες αλλαγές και την ενεργοποίηση του μηχανισμού snapback», σημειώνοντας ότι «το Ιράν αντιμετωπίζει τώρα μια νέα κατάσταση που απαιτεί διαφορετικές αποφάσεις».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ρίχνει στην αγορά 411 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για για να φρενάρει το ράλι των τιμών
- Το άκαρπο κάλεσμα Τραμπ για διεθνή φύλαξη των Στενών του Ορμούζ και ο ρόλος της 31ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών καθορίζουν την επόμενη φάση του πολέμου
- Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: «Ο Αλί Χαμενεΐ θεωρούσε ακατάλληλο τον γιο του Μοτζτάμπα για ανώτατο ηγέτη του Ιράν»
- Διήμερη επίσκεψη Δένδια στο Λονδίνο – Συναντήσεις με τον Βρετανό ΥΠΕΞ και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας
- Ιρανός ΥΠΕΞ: Το Ιράν «ποτέ δεν ζήτησε» κατάπαυση του πυρός ή διαπραγματεύσεις
- Eπιθέσεις κατά των Φρουρών της Επανάστασης και της μονάδα Μπαζίτζ στο Ιράν πραγματοποίησε το Ισραήλ
- Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ — Τι αλλάζει για τους φορολογούμενους
- Επίθεση με drone σε στρατιωτική βάση Ιταλίας – ΗΠΑ στο Κουβέιτ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








