Η πτώση του εμπορίου, οι δυσκολίες στον εφοδιασμό και η προοπτική ακριβότερων καυσίμων συνθέτουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον
Ισχυρές πιέσεις στην ιρανική οικονομία προκαλεί η κλιμάκωση των αμερικανικών κυρώσεων και ο περιορισμός του εξωτερικού εμπορίου, με το Ιράν να αναγνωρίζει πλέον ανοιχτά ότι οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές στην πραγματική οικονομία.
Εισαγωγές και εξαγωγές έχουν υποχωρήσει έως και 30%, ενώ στο εσωτερικό της χώρας ανοίγει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο μέτωπο: η αύξηση της τιμής της βενζίνης.
Μήνυμα Πεζεσκιάν για την οικονομία του Ιράν
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, σύμφωνα με το Μiddle Εast Εye, παραδέχθηκε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, καλώντας τους πολίτες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. «Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και οφείλουμε να αποδεχθούμε τις συνθήκες που επικρατούν σε καιρό πολέμου», ανέφερε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.
Το μεγαλύτερο καμπανάκι αφορά το εξωτερικό εμπόριο. Σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 25% έως 30%, εξέλιξη που περιορίζει τις δυνατότητες της οικονομίας να εξασφαλίσει αγαθά και πρώτες ύλες από το εξωτερικό, αλλά και να αντλήσει έσοδα από τις διεθνείς αγορές.
Οι πιέσεις ενισχύθηκαν μετά την παρουσίαση νέου πακέτου «δευτερογενών» κυρώσεων από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. Σε αντίθεση με μέτρα που στοχεύουν απευθείας την Τεχεράνη, οι συγκεκριμένες κυρώσεις στρέφονται κατά των εμπορικών εταίρων του Ιράν, επιχειρώντας ουσιαστικά να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις οικονομικές συναλλαγές της χώρας.
Πού εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί παράλληλα η κατάσταση στην αγορά καυσίμων. Ο Πεζεσκιάν προειδοποίησε ότι η τιμή της βενζίνης θα αυξηθεί τελικά «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα για μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, η οποία εδώ και χρόνια επιδοτεί γενναιόδωρα τη βενζίνη, διατηρώντας χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.
Το πρόβλημα επιτείνεται από τις δυσκολίες στις εισαγωγές. Ο αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Τζαφάρ Γκαεμπανάχ δήλωσε ότι ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών δεν επιτρέπει την εισαγωγή αρκετής βενζίνης για να καλυφθεί το κενό που αφήνει η «ανεπαρκής» εγχώρια παραγωγή.
Κρίσιμος παράγοντας για την αντοχή της ιρανικής οικονομίας παραμένει η Κίνα, ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Τεχεράνης. Το Πεκίνο, το οποίο βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο των νέων αμερικανικών μέτρων, διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί τα οικονομικά του συμφέροντα και τη συνεργασία του με το Ιράν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σίσι: Η Αίγυπτος έτοιμη να υπερασπιστεί τη Σαουδική Αραβία απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι
- Beretta: Ο παλαιότερος κατασκευαστής όπλων στον κόσμο στρέφεται στις κεφαλαιαγορές – Το deal με τη Ruger
- Ζελένσκι: Ελπίζει σε τριμερή συνάντηση με ΗΠΑ και Ρωσία στη σύνοδο κορυφής της G20
- Ισραηλινό λόμπινγκ: Μαζί στη μυστική συνάντηση Γεωργιάδης – Χρηστίδης, στα μαχαίρια μετά τις αποκαλύψεις
- Τραμπ: Εσωτερικός πόλεμος στον Λευκό Οίκο υπό τον φόβο ήττας των Ρεπουμπλικανών
- Fairfax – IDBI Bank: Deal – μαμούθ 5,6 δισ. δολαρίων στην Ινδία με τις επενδυτικές τράπεζες εκτός παιχνιδιού
- Γαλλία στις φλόγες: Δακρυγόνα, άγριες συγκρούσεις και οργή στους δρόμους για την ακρίβεια
- Apple: Παροξυσμός για το πτυσσόμενο iPhone – Εξαντλήθηκε σε λίγα λεπτά, παραδόσεις από το 2027
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








