Διεθνή

Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στη νότια Ιαπωνία – Φόβοι για νεκρούς μετά από έκρηξη σε εμπορικό κέντρο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Τουλάχιστον 50 τραυματίες, δεκάδες εγκλωβισμένοι και 48.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα - Σοβαρές ζημιές σε δρόμους και κτίρια, αναστολή σιδηροδρομικών και αεροπορικών συνδέσεων

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών έπληξε την Τρίτη την επαρχία Κουμαμότο, στη νότια Ιαπωνία, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, διακοπές ηλεκτροδότησης και σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές.

Οι Αρχές εκφράζουν φόβους για νεκρούς μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε μερικώς κατεστραμμένο εμπορικό κέντρο, όπου άνθρωποι φέρεται να παραμένουν εγκλωβισμένοι. Νοσοκομείο της περιοχής έχει δεχθεί περισσότερους από 50 τραυματίες, ενώ τραυματισμοί αναφέρθηκαν και μεταξύ επιβατών αμαξοστοιχίας υψηλής ταχύτητας.

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε πυρκαγιές, καταρρεύσεις κτιρίων και μεγάλες ρωγμές σε κεντρικούς δρόμους και γέφυρες. Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες ανεστάλησαν, δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή εκτράπηκαν και το αεροδρόμιο του Κουμαμότο έκλεισε προσωρινά τον διάδρομό του.

Σε εξέλιξη η αποτίμηση των ζημιών

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το γραφείο της στο Τόκιο, η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι, δήλωσε ότι οι Αρχές εξακολουθούν να αξιολογούν την πλήρη έκταση της καταστροφής στην περιοχή, η οποία είχε πληγεί από φονικό σεισμό πριν από περίπου μία δεκαετία.

«Έχουμε ήδη ενημερωθεί ότι υπάρχουν τραυματίες. Διακοπές ρεύματος και πυρκαγιές έχουν σημειωθεί σε ορισμένες περιοχές, ενώ έχουν επίσης προκληθεί ζημιές σε δρόμους και γέφυρες, καθώς και καταρρεύσεις κτιρίων», ανέφερε.

Η πρωθυπουργός κάλεσε τους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών και να απομακρύνονται από επικίνδυνες περιοχές.

«Ζητώ από όλους να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης σε ασφαλή τοποθεσία», υπογράμμισε.

Περίπου 300.000 άνθρωποι έλαβαν οδηγίες να μεταβούν σε κέντρα εκκένωσης, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών. Παράλληλα, αποφασίστηκε η ανάπτυξη 3.600 στρατιωτών, οι οποίοι θα συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και στην αποκατάσταση των ζημιών.

Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο – Αναφορές για νεκρούς

Ιδιαίτερα σοβαρή χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε εμπορικό κέντρο της αλυσίδας Aeon, το οποίο συγκλονίστηκε από έκρηξη μετά τον σεισμό.

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι υπάρχουν θύματα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TBS, «αρκετοί» άνθρωποι θεωρούνται νεκροί.

Εκπρόσωπος της Aeon δήλωσε ότι οι πελάτες και οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν αμέσως μετά την αρχική σεισμική δόνηση. Η ακριβής αιτία της έκρηξης παραμένει, πάντως, αδιευκρίνιστη.

«Ήταν σαν να έπεφτε ηφαιστειακή τέφρα»

Ο Καζούγια Τσουρουνάγκα περιέγραψε στο TBS τη στιγμή της έκρηξης. Όπως είπε, βρισκόταν σε παμπ, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το εμπορικό κέντρο, και καθάριζε πιάτα που είχαν σπάσει εξαιτίας του σεισμού.

«Ήταν μια τεράστια πρόσκρουση», ανέφερε.

«Ένα μεγάλο σύννεφο καπνού σηκώθηκε ψηλά και, επειδή ο άνεμος φυσούσε προς το κατάστημα, η περιοχή γύρω μας βρέθηκε σε μια κατάσταση σαν να έπεφτε ηφαιστειακή τέφρα», πρόσθεσε.

Κτίρια στις φλόγες και δρόμοι κομμένοι στα δύο

Πλάνα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NHK δείχνουν αρκετά κτίρια να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες ή να έχουν καταρρεύσει μερικώς.

Μεγάλες ρωγμές εμφανίστηκαν σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, μεταξύ των οποίων και υπερυψωμένος αυτοκινητόδρομος. Οι ζημιές προκάλεσαν εκτεταμένες διακοπές στις μετακινήσεις, με τα σιδηροδρομικά δρομολόγια να αναστέλλονται και τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώνουν ή να εκτρέπουν πτήσεις.

Αρκετοί επιβάτες τρένου υψηλής ταχύτητας τραυματίστηκαν την ώρα της σεισμικής δόνησης, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Εκκενώθηκαν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες

Η TSMC, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών με συμβόλαια παραγωγής παγκοσμίως, εκκένωσε προληπτικά το εργοστάσιό της στην περιοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei, σε εκκένωση του προσωπικού τους προχώρησαν επίσης η Sony και η Fujifilm. Εκπρόσωπος της Sony ανέφερε ότι η εταιρεία πραγματοποιεί ελέγχους στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν προκληθεί ζημιές.

Κοντά στην πόλη του Κουμαμότο το επίκεντρο

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 20 χιλιόμετρα νότια του Κουμαμότο, της μεγαλύτερης πόλης στο κεντρικό τμήμα του νησιού Κιούσου, με πληθυσμό περίπου 700.000 κατοίκων.

Αξιωματούχος της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο θα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή για νέες ισχυρές δονήσεις.

Η προειδοποίηση αφορά περίοδο περίπου μίας εβδομάδας, ενώ αυξημένος παραμένει και ο κίνδυνος κατολισθήσεων.

Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι

Αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία ήρθη αργότερα.

Η Ιαπωνία συγκαταλέγεται στις πλέον σεισμογενείς χώρες του κόσμου, καθώς βρίσκεται κατά μήκος του λεγόμενου «Δακτυλίου της Φωτιάς», της ζώνης ηφαιστείων και ωκεάνιων τάφρων που περιβάλλει μεγάλο μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού.

Στη χώρα καταγράφεται περίπου το 20% των σεισμών μεγέθους 6 βαθμών και άνω που σημειώνονται παγκοσμίως.

Χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα

Η Kyushu Electric Power ανακοίνωσε ότι περίπου 48.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας του σεισμού.

Η σιδηροδρομική εταιρεία JR Kyushu ανέστειλε τα δρομολόγιά της, συμπεριλαμβανομένων των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας. Την ίδια ώρα, το αεροδρόμιο του Κουμαμότο έκλεισε τον διάδρομό του, ενώ αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν ή εξέτρεψαν πτήσεις.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι KDDI και Docomo ανέφεραν προβλήματα στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, εξαιτίας των διακοπών ρεύματος και των ζημιών στις γραμμές μεταφοράς.

Η ιαπωνική Αρχή Πυρηνικής Ρύθμισης ανακοίνωσε ότι δεν εντοπίστηκαν προβλήματα ή παρατυπίες στους πυρηνικούς σταθμούς της ευρύτερης περιοχής.

Οι μνήμες από τον φονικό σεισμό του 2016

Το Κουμαμότο είχε πληγεί από ισχυρό σεισμό και πριν από περίπου δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 275 άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους και 2.739 τραυματίστηκαν.

Χιλιάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό κάστρο της πόλης, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.

Αξιωματούχος του κάστρου ανέφερε ότι τμήματα των πέτρινων τειχών κατέρρευσαν και από τον σεισμό της Τρίτης.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu