Πρόσωπα

Ισλανδία: Η πρωθυπουργός που απεργεί για τις μισθολογικές αδικίες

Η Κατρίν Γιακομπσντότιρ βγήκε στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί για το μισθολογικό χάσμα ανδρών - γυναικών και την έμφυλη βία

Στο δρόμο με πλακάτ στα χέρια βρέθηκαν, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στην Ισλανδία διαμαρτυρόμενες για τις μισθολογικές αδικίες που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας, ανάλογα με το φύλο αλλά και για την έμφυλη βία. Ανάμεσά τους και η πρωθυπουργός της χώρας Κατρίν Γιακομπσντότιρ (Katrín Jakobsdóttir) που άφησε την πρωθυπουργική κατοικία και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση της, για να διαδηλώσει στους δρόμους του Ρέικιαβικ.

Η “kvennafrí”, ή το ρεπό των γυναικών, έχει καθιερωθεί από το 1975 και τη συγκεκριμένη ημέρα χιλιάδες γυναίκες  που εργάζονται στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, αλλά και όλων των κλάδων που πλήττονται από την ανισότητα απέχουν από την εργασία τους.

“Δεν θα εργαστώ αυτή τη μέρα, όπως περιμένω να κάνουν και όλες οι γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο”, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας πριν από την πορεία διαμαρτυρίας. Η κα Γιακομπσντότιρ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο αποτιμώνται τα επαγγέλματα στα οποία κυριαρχούν οι γυναίκες, σε σύγκριση με τους τομείς στους οποίους παραδοσιακά κυριαρχούν οι άνδρες.

Σύμφωνα με την Ισλανδική Ένωση Εκπαιδευτικών, οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των καθηγητών, των δασκάλων και των νηπιαγωγών ενώ περίπου το 80% των εργαζομένων στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ισλανδίας, το μεγαλύτερο της χώρας, είναι γυναίκες.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πρόσωπα

close menu