Γενικευμένη κρίση ασφάλειας στους σιδηροδρόμους μετά το πολύνεκρο δυστύχημα
Οι ισπανικές σιδηροδρομικές αρχές επέβαλαν προσωρινή μείωση του ορίου ταχύτητας σε τμήμα της γραμμής υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, μετά τον εντοπισμό βλάβης στις ράγες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε, το βράδυ της Κυριακής εντοπίστηκε ρωγμή σε σημείο της γραμμής περίπου 110 χιλιόμετρα δυτικά της Βαρκελώνης, μεταξύ των περιοχών Αλκόβερ και l’Espluga de Francolí, στην Καταλονία.
Το υπουργείο διευκρίνισε ότι η βλάβη δεν θεωρείται άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια των συρμών, ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η προληπτική μείωση ταχύτητας. Έτσι, στο συγκεκριμένο τμήμα το όριο περιορίστηκε στα 80 χλμ./ώρα, αντί για τα έως και 300 χλμ./ώρα με τα οποία κινούνται κανονικά τα τρένα υψηλής ταχύτητας.
Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Ανταμούζ της Ανδαλουσίας, όπου ο εκτροχιασμός του τρένου και η σύγκρουσή του με επερχόμενο στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους. Από τότε, οι αρχές έχουν επιβάλει διαδοχικούς περιορισμούς ταχύτητας σε διάφορα τμήματα του δικτύου.
Την περασμένη εβδομάδα, σε αρκετά σημεία της γραμμής Μαδρίτης-Βαρκελώνης το όριο μειώθηκε προσωρινά στα 230 χλμ./ώρα, μετά από αναφορές οδηγών για κραδασμούς και ανωμαλίες στη διαδρομή. Αντίστοιχες μειώσεις επιβλήθηκαν και στη γραμμή Μαδρίτης–Βαλένθια, όπου τα όρια έπεσαν στα 160 και 200 χλμ./ώρα σε ορισμένα τμήματα.
Χάος στο τοπικό δίκτυο της Καταλονίας
Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο τοπικό σιδηροδρομικό δίκτυο Rodalies στην Καταλονία. Την περασμένη εβδομάδα, εκπαιδευόμενος οδηγός σκοτώθηκε όταν τρένο προσέκρουσε σε τοίχο που είχε καταρρεύσει, γεγονός που οδήγησε σε αναστολή δρομολογίων και κινητοποιήσεις των οδηγών με αιτήματα για αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Τη Δευτέρα σημειώθηκαν δύο ακόμη περιστατικά που προκάλεσαν νέα διακοπή της κυκλοφορίας, η οποία αποκαταστάθηκε μόνο μερικώς αργότερα μέσα στην ημέρα. Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα αίτια παραμένουν άγνωστα, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.
Το κόμμα της Καταλανικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC) έκανε λόγο για «δεκαετίες έλλειψης επενδύσεων» στο δίκτυο Rodalies, ενώ εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου προειδοποιούν για σοβαρό πλήγμα στην εικόνα και την οικονομία της περιοχής.
Σε εξέλιξη η έρευνα για το πολύνεκρο δυστύχημα
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα για το δυστύχημα στην περιοχή της Κόρδοβα στο Ανταμούζ. Οι αρχές εξετάζουν τμήμα ράγας μήκους περίπου 40 εκατοστών που αποκολλήθηκε λίγο πριν από τον εκτροχιασμό, οδηγώντας στη σύγκρουση δύο τρένων.
Έχει αποκαλυφθεί ότι το κατεστραμμένο κομμάτι της ράγας, που κατασκευάστηκε το 2023, ήταν συγκολλημένο με παλαιότερο τμήμα του 1989, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι η αστοχία στη συγκόλληση αποτέλεσε το κρίσιμο σημείο.
Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής διερεύνησης, Ινάκι Μπαρόν, δήλωσε ότι όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι ο διαχωρισμός των δύο συγκολλημένων τμημάτων προκάλεσε την τραγωδία.
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες αναμένεται να εμφανιστεί στη βουλή στις 11 Φεβρουαρίου για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη γενικευμένη κρίση στους ισπανικούς σιδηροδρόμους, ενώ η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών, κατηγορώντας τον για παραπλάνηση της κοινής γνώμης μετά το δυστύχημα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέα αύξηση τιμών στα εισιτήριά της εκτιμά η Ryanair
- Ισπανία: Νέα βλάβη σε σιδηροδρομική διαδρομή τρένου και απόφαση για μείωση ταχύτητας
- Επιταχύνει η Γαλλία τις ενέργειες για απαγόρευση των social media σε παιδιά
- Εφορία: Κανονικά το πρόστιμο για εκπρόθεσμη δήλωση μίσθωσης χωρίς Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης
- Άλμα 13% για το ασήμι, έφτασε στα 114 ανά ουγγιά
- Volkswagen: Πρώτη και στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη το 2025
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με μεικτά πρόσημα και το βλέμμα στη Fed
- Έκλεισαν τα σύνορα της Β. Μακεδονίας οι οδηγοί φορτηγών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








