Διεθνή

Ισπανία: Τα ΜΜΕ ζητούν 550 εκ. ευρώ από τον Ζούκερμπεργκ για αθέμιτο ανταγωνισμό σε Facebook και Instagram

Υποστηρίζουν ότι η «μαζική» και «συστηματική» χρήση προσωπικών δεδομένων από τους χρήστες των πλατφορμών της Meta της επιτρέπει να αποκτά αθέμιτο πλεονέκτημα

Για αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά διαφήμισης κατηγορούν τον ιδιοκτήτη της Meta Platforms, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, 83 ισπανικά μέσα ενημέρωσης που κατέθεσαν αγωγή ύψους 550 εκατ. ευρώ (598 εκατ. δολάρια) εις βάρους του, την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου.

Η αγωγή κατατέθηκε από την ένωση εκδοτών εφημερίδων AMI σε αστικό δικαστήριο όπως ανέφερε η ένωση σε ανακοίνωσή της, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.

Οι εφημερίδες δήλωσαν ότι η «μαζική» και «συστηματική» χρήση προσωπικών δεδομένων από τους χρήστες των πλατφορμών Facebook, Instagram και Whatsapp της Meta της επιτρέπει να αποκτά αθέμιτο πλεονέκτημα για να σχεδιάζει και να προσφέρει εξατομικευμένες διαφημίσεις που συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Οι καταγγέλλοντες, που περιλαμβάνουν την Prisa – η οποία εκδίδει την κύρια ισπανική εφημερίδα El Pais – και τη Vocento, ιδιοκτήτρια της ABC και άλλων μέσων ενημέρωσης, καθώς και άλλους ιδιωτικούς ομίλους, δήλωσαν ότι οι περισσότερες από τις διαφημίσεις που τοποθετεί η Meta χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα που λαμβάνονται χωρίς τη ρητή συγκατάθεση των πελατών και συνεπώς παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας δεδομένων.

Η καταγγελία είναι η δεύτερη φορά που τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης προκαλούν τις εταιρείες τεχνολογίας για να προστατεύσουν τα εδάφη τους. Το 2014, η ισπανική κυβέρνηση επέβαλε το κλείσιμο της υπηρεσίας Google News της Alphabet (GOOGL.O) μέχρι το 2022, όταν ψηφίστηκε νέα νομοθεσία που επιτρέπει στα μέσα ενημέρωσης να διαπραγματεύονται απευθείας με τον τεχνολογικό γίγαντα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu