Ενώ ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τα διψήφια επίπεδα του 2022, το κόστος παρασκευής της παέγια εκτινάσσεται από την έκρηξη των τιμών στα υλικά
Η άνοδος στην τιμή του ελαιόλαδου έχει αυξήσει αισθητά το κόστος παρασκευής της παραδοσιακής παέγια στην Ισπανία, το οποίο πλέον ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη του Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει το κόστος των υλικών του συγκεκριμένου μεσογειακού πιάτου, το άλμα υπολογίζεται στο +18,3% για τον Αύγουστο, επιταχύνοντας από το +15% του Ιουλίου.

Η συγκεκριμένη αύξηση είναι σαφώς υψηλότερη σε σχέση με τον γενικό δείκτη τιμών της ιβηρικής χώρας, ο οποίος ανήλθε στο +2,4%. Οι τιμές τροφίμων, δε, διαμορφώθηκαν τον προηγούμενο μήνα στο +10,5%.
Το ελαιόλαδο ηγείται αυτής της ανόδου, έχοντας εκτοξευτεί κατά 53% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο, ως απόρροια της παρατεταμένης ξηρασίας.

Ενόσω ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τα διψήφια επίπεδα του 2022, το κόστος παρασκευής της παέγια συνιστά μια ηχηρή υπενθύμιση για τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών σε καθημερινά αγαθά πρώτης ανάγκης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία θα διαμορφωθεί στο 3,6% το 2023, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σ’ όλη την Ευρώπη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Οι βετεράνοι αναλυτές της αγοράς επιμένουν: Ο χρυσός θα φτάσει στα 10.000 δολάρια
- Φήμες για εξαγορά της Jefferies από την ιαπωνική SMFG
- Δίκη Τεμπών: Εκτός πραγματικότητας, ως συνήθως, ο Άρειος Πάγος τα βρίσκει όλα τέλεια στη δίκη και «κουνάει το δάχτυλο»
- Eπιστρέφει για τέταρτη χρονιά το 3×3 Schools powered by ΔΕΗ
- Ανακλήθηκε διαφήμιση της Καραμολέγκος με απαξιωτικές εκφράσεις για το ψωμί
- Τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε ζώα στη Λέσβο
- Διαγραφή των Μετοχών της εταιρείας “ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε.”
- CAIRO MEZZ PLC - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








