Διεθνή

Ισραήλ: Στα 7,25 δισ. δολάρια το μέχρι τώρα κόστος του πολέμου με το Ιράν

Financialreport.gr

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας

Το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ δημοσιοποίησε την Κυριακή την πρώτη επίσημη εκτίμησή του για το οικονομικό κόστος του πολέμου με το Ιράν, παρουσιάζοντας μια εικόνα σημαντικής επιβάρυνσης τόσο για την άμυνα όσο και για την ευρύτερη οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, περίπου 22 δισεκατομμύρια σέκελ (περίπου 7,25 δισ. δολάρια) διατέθηκαν για στρατιωτικές και αμυντικές ανάγκες. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι δαπάνες για εξοπλισμό, επιχειρησιακή υποστήριξη, καθώς και η επιστράτευση περισσότερων από 100.000 εφέδρων.

Παράλληλα, άλλα 12 δισεκατομμύρια σέκελ (περίπου 4 δισ. δολάρια) αφορούν αποζημιώσεις και οικονομικές ζημιές που υπέστησαν επιχειρήσεις και πολίτες από πυραυλικές επιθέσεις και άλλες συνέπειες της σύγκρουσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται υλικές καταστροφές, διακοπή εμπορικής δραστηριότητας και απώλειες από χαμένες εργάσιμες ημέρες.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι η συνολική επιβάρυνση δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως. Όπως αναφέρει, μέρος του πραγματικού κόστους θα φανεί αργότερα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις έμμεσες οικονομικές απώλειες από το παρατεταμένο κλείσιμο αεροδρομίων και επιχειρήσεων για περίπου 40 ημέρες. Οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να επηρεάσουν την παραγωγικότητα, τον τουρισμό, τις μεταφορές, αλλά και την καθημερινή λειτουργία της αγοράς.

Η έκθεση δείχνει επίσης το μέγεθος της πίεσης που ασκεί ο πόλεμος στα δημόσια οικονομικά του Ισραήλ. Για λόγους σύγκρισης, στο αποκορύφωμα του πολέμου στη Γάζα, η χώρα δαπανούσε περίπου 14 δισεκατομμύρια σέκελ τον μήνα για στρατιωτικές ανάγκες, ποσό υπερδιπλάσιο από τον μηνιαίο αμυντικό προϋπολογισμό της πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu