Διεθνή

Ίζαμπελ Σνάμπελ: Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο «μπορεί να είναι κατάλληλη» – Όχι σε δεύτερη τον Ιούλιο

«Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τα δεδομένα, διότι υπάρχει κίνδυνος να χαλαρώσουμε πρόωρα», ανέφερε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

«Μπορεί να είναι σκόπιμο» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, αλλά απαιτείται μια «συνεκτική προσέγγιση» πέρα ​​από αυτό, δήλωσε σήμερα στην ασιατική εφημερίδα  Nikkei το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Ωστόσο, η κα Σνάμπελ, κράτησε αποστάσεις από τις απανωτές μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι επενδυτές κινδυνεύουν να υποτιμήσουν την επιμονή του πληθωρισμού και την αντίδραση που απαιτείται για να τεθεί υπό έλεγχο. «Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, μια μείωση των επιτοκίων και τον Ιούλιο δεν φαίνεται να δικαιολογείται», δήλωσε. «Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τα δεδομένα, διότι υπάρχει κίνδυνος να χαλαρώσουμε πρόωρα».

Η Ευρώπη βγαίνει από μια σειρά ιστορικά υψηλού πληθωρισμού, που οδήγησε σε απεργίες εργαζομένων που αναζητούσαν υψηλότερους μισθούς. Αυτή η πίεση στους μισθούς δεν έχει ακόμη υποχωρήσει πλήρως και η αύξηση των τιμών αποδεικνύεται σταθερή, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες.

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει» και αν ο πληθωρισμός σταθεροποιείται γύρω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη σημείωσε άνοδο 2,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία, τα οποία η Σνάμπλελ είπε ότι οφείλονταν κυρίως στις υπηρεσίες.

Οι κίνδυνοι πληθωρισμού παραμένουν «ανοδικοί», δήλωσε η Σνάμπλελ. 

Η ΕΚΤ συζητά πόσο γρήγορα θα μειώσει τα επιτόκια μετά από μια αρχική μείωση που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα – μια μείωση που, όπως είπε ο Σνάμπελ, «μπορεί να είναι κατάλληλη». Ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2%, η αβεβαιότητα περισσεύει. Οι αξιωματούχοι εστιάζουν ιδιαίτερα στην αύξηση των μισθών, η οποία παραμένει ραγδαία, καθώς και στις γεωπολιτικές απειλές, όπως οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Οι αγορές εξακολουθούν να ποντάρουν σε περίπου τρεις μειώσεις του επιτοκίου καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας φέτος από το τρέχον επίπεδο του 4%.

«Θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια προσεκτική προσέγγιση», δήλωσε η Σνάμπλελ στη Nikkei. «Και θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu