Οι προσεχείς αξιολογήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τις αγορές, αλλά σύμφωνα με την JP Morgan δεν θα φέρουν κάποια αναβάθμιση.
Όπως επισημαίνει η JP Morgan, την ερχόμενη Παρασκευή (21 Οκτωβρίου), έχουμε τις αξιολογήσεις της S&P για την Ιταλία (τρέχουσα αξιολόγηση: BBB σταθερές προοπτικές) και την Ελλάδα (τρέχουσα αξιολόγηση: BB+ σταθερές προοπτικές).
Ο S&P υποβάθμισε τις προοπτικές της αξιολόγησης της Ιταλίας από θετικές σε σταθερές στα τέλη Ιουλίου, κατά την περίοδο της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό Mario Draghi.
Δεδομένης της έλλειψης ουσιωδώς αρνητικών μακροοικονομικών/πολιτικών εξελίξεων από τα τέλη Ιουλίου, αναμένει ότι ο S&P θα επιβεβαιώσει εκ νέου την αξιολόγηση της Ιταλίας.
Δεδομένου ότι ο S&P αναβάθμισε την Ελλάδα μόλις τον Απρίλιο του 2022, με την ευρύτερη μακροοικονομική αβεβαιότητα να συνεχίζεται στην περιοχή, η JP Morgan βλέπει χαμηλή πιθανότητα για μια διαδοχική θετική ενέργεια από τον S&P για την Ελλάδα.
Θα βοηθήσουν τα spread τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης
Σύμφωνα με την JP Morgan, η χρήση των δανείων στο πλαίσιο του REPowerEU, όταν αυτό τεθεί σε λειτουργία, θα μπορούσε να περιορίσει τα spread σε κράτη όπως η Ιταλία/Ελλάδα, τα οποία επί του παρόντος διαπραγματεύονται πάνω από την ΕΕ σε όλη την καμπύλη.
Αυτό όμως που προβληματίζει επίσης, είναι ότι η JP Morgan κρατά χαμηλά τον στόχο της ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2022, στο 4%, την ώρα μάλιστα που οι περισσότεροι αναλυτές μιλούν για ρυθμούς άνω του 8%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Από 16 Μαΐου οι νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο
- HelleniQ Energy: Ισχυρή πτώση 94% στα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο
- Lavipharm: Αυξημένα 46,8% τα καθαρά κέρδη στα 1,63 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο
- Νέα εποχή με το MagentaOne της Cosmote Telekom
- Χρηματιστήριο: Φρένο με οριακές απώλειες στο ανοδικό σερί – Άλμα 12% στην πρεμιέρα της η Qualco
- ΕΤΑΔ: Επτά επενδυτικά σχήματα για την εκμίσθωση της «Ακτής Βουλιαγμένης»
- Politico- έκθεση IISS: Η «στρατιωτική αντικατάσταση» των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα κόστιζε 1 τρισ. δολάρια
- Κτηματολογικές διαφορές Δημοσίου – πολιτών: Από 16 Σεπτεμβρίου η επίλυση με διαμεσολάβηση
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις