Οι προσεχείς αξιολογήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τις αγορές, αλλά σύμφωνα με την JP Morgan δεν θα φέρουν κάποια αναβάθμιση.
Όπως επισημαίνει η JP Morgan, την ερχόμενη Παρασκευή (21 Οκτωβρίου), έχουμε τις αξιολογήσεις της S&P για την Ιταλία (τρέχουσα αξιολόγηση: BBB σταθερές προοπτικές) και την Ελλάδα (τρέχουσα αξιολόγηση: BB+ σταθερές προοπτικές).
Ο S&P υποβάθμισε τις προοπτικές της αξιολόγησης της Ιταλίας από θετικές σε σταθερές στα τέλη Ιουλίου, κατά την περίοδο της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό Mario Draghi.
Δεδομένης της έλλειψης ουσιωδώς αρνητικών μακροοικονομικών/πολιτικών εξελίξεων από τα τέλη Ιουλίου, αναμένει ότι ο S&P θα επιβεβαιώσει εκ νέου την αξιολόγηση της Ιταλίας.
Δεδομένου ότι ο S&P αναβάθμισε την Ελλάδα μόλις τον Απρίλιο του 2022, με την ευρύτερη μακροοικονομική αβεβαιότητα να συνεχίζεται στην περιοχή, η JP Morgan βλέπει χαμηλή πιθανότητα για μια διαδοχική θετική ενέργεια από τον S&P για την Ελλάδα.
Θα βοηθήσουν τα spread τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης
Σύμφωνα με την JP Morgan, η χρήση των δανείων στο πλαίσιο του REPowerEU, όταν αυτό τεθεί σε λειτουργία, θα μπορούσε να περιορίσει τα spread σε κράτη όπως η Ιταλία/Ελλάδα, τα οποία επί του παρόντος διαπραγματεύονται πάνω από την ΕΕ σε όλη την καμπύλη.
Αυτό όμως που προβληματίζει επίσης, είναι ότι η JP Morgan κρατά χαμηλά τον στόχο της ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2022, στο 4%, την ώρα μάλιστα που οι περισσότεροι αναλυτές μιλούν για ρυθμούς άνω του 8%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η κυβέρνηση ρίνχει νέα όπλα κατά του παράνομου τζόγου, αλλά η ΕΕΕΠ οφείλει να αποδείξει ότι θα τα χρησιμοποιήσει
- Αγορά πολλών ταχυτήτων τα καταστήματα: Μισθώματα 28.000 ευρώ αλλά στο μισό η τιμή εκτός εμπορικών δρόμων
- Stiq: Η κουζίνα του ΑΙ επεκτείνει το Protein Garden σε Πατησίων-Πειραιά και λανσάρει το Dinas στην Πανόρμου
- Πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ, Ιράν για τα πυρηνικά, αλλά ο κίνδυνος σύγκρουσης παραμένει
- Πολιτική θύελλα έφεραν οι υποκλοπές και ο παρελκυστικός ρόλος του Αρειου Πάγου
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Αποτελέσματα Έτους 2025 (Ορθή Επανάληψη)
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη με φόντο τα αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών
- Υποκλοπές: Ο Γρηγόρης Δημητριάδης έστειλε εξώδικο στον Αλέξη Τσίπρα για το «ηθικός και εκτελεστικός αυτουργός»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








