Προτείνει το άνοιγμα «long» θέσης στον εγχώριο κρατικό 10ετές, λήξεως Ιουνίου 2033, έναντι «short» θέσης για το ιταλικό λήξεως Νοεμβρίου 2033
Στα προτιμώμενα «plays» της JP Morgan γύρω από την ευρωπαϊκή περιφέρεια, συγκαταλέγονται πλέον τα ελληνικά κρατικά ομολόγα, όπως και τα ισπανικά, με σύσταση «overweight» πλέον.
Συγκεκριμένα, οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου εκφράζουν την αρνητική τους θέση για τα ιταλικά ομόλογα που έχουν κινηθεί εκ νέου σε πιο «ακριβά» επίπεδα, καθώς το spread έναντι του Bund έχει κλείσει αρκετά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με άλλους τίτλους.
Συγκεκριμένα, το spread μεταξύ του ιταλικού δεκαετούς έναντι του Bund κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 160 – 180 μονάδων βάσης από τις αρχές Ιουνίου, με τους αναλυτές να μην εντοπίζουν έναν ξεκάθαρο και ισχυρό «καταλύτη» ώστε να σπάσει προς το χαμηλότερο άκρο του εύρους, παρά τις ευρέως εποικοδομητικές προοπτικές εντός της EE.
Ως εκ τούτου, στα τρέχοντα επίπεδα, η JP Morgan διατηρεί μια αρνητική θέση για τα ιταλικά ομόλογα προτιμώντας τα ισπανικά ή τα ελληνικά ως «overweight» επιλογές στην περιφέρεια σε ένα τελικό ή σχετικό περαιτέρω κλείσιμο του spread έναντι των ιταλικών.
Υπό αυτό το πρίσμα, προτείνει το άνοιγμα «long» θέσης στον εγχώριο κρατικό δεκαετές τίτλο, λήξεως Ιουνίου 2033, έναντι «short» θέσης για το ιταλικό λήξεως Νοεμβρίου 2033.
Παράλληλα, εκτιμά πως το spread του εγχώριου δεκαετούς έναντι του Bund θα κινηθεί από τις 130,7 μονάδες βάσης περίπου (τρέχοντα επίπεδα), προς τις 145 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο παραμένοντας στα επίπεδα αυτά μέχρι και τα τέλη του τρέχοντος έτους, προτού υποχωρήσει ελαφρώς προς τις 140 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2024.
Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό σκηνικό, η JP Morgan διατηρεί σταθερή την εκτίμησή της για μια ανάπτυξη στην Ελλάδα της τάξεως του 2,4% για φέτος, ενώ αναμένει πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,2%, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 1,3% και το δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στο 160%.
Να επισημάνουμε πως ένα άκρως θετικό τόνο στο εγχώριο επενδυτικό «story» με κεντρικό άξονα τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, συνεχίζει να διατηρεί η JP Morgan μετά τις τελευταίες συναντήσεις των στελεχών της με τις διοικήσεις των τραπεζών, διάφορες εταιρείες, φορείς χάραξης πολιτικής και ειδικούς του κλάδου στην Αθήνα.
Όπως ανέφεραν πρόσφατα οι αναλυτές, οι οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να σηματοδοτούν μια σχετικά ισχυρή μακροοικονομική προοπτική για φέτος αλλά και για μετέπειτα, ενώ και η ενίσχυση των δεικτών απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ROTE των τραπεζών θα συνεχιστεί με γνώμονα την ευνοϊκή δυναμική των περιθωρίων κέρδους, την ανθεκτική πιστωτική ζήτηση καθώς και την σταθερή ποιότητα του ενεργητικού.
Παρά τις αναβαθμίσεις του consensus στα EPS (κέρδη ανά μετοχή) κατά 46% και κατά 23% για φέτος και για την επόμενη χρονιά, οι αναλυτές έλαβαν ένα ιδιαίτερα ισχυρό θετικό μήνυμα σχετικά με τη δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), «βλέποντας» περαιτέρω αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων consensus των αναλυτών, που πιθανόν θα ξεκινήσει από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΚΤ: Κράτησε αμετάβλητο στο 2% το βασικό επιτόκιο κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους
- Σαράντης: Έναρξη διαδικασίας απορρόφησης της θυγατρικής Zetafin
- Eurobank: Από 19 Δεκεμβρίου στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Κύπρου οι νέες μετοχές
- Aegean: Πάνω από 80% η πληρότητα κρατήσεων για το εξωτερικό Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα
- Κρεμλίνο: Ετοιμη η Ρωσία για επαφές με τις ΗΠΑ για το Ουκρανικό
- Επ. Ανταγωνισμού για χαμηλά επιτόκια καταθέσεων: Η υπερβάλλουσα ρευστότητα των τραπεζών, αντικίνητρο για αυξήσεις
- ΚΕΠΕΑ: Τρόπος αμοιβής αργιών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Conference League: Για τη νίκη που θα την οριστικοποιήσει στην 8άδα η ΑΕΚ κόντρα στην Κραϊόβα (22:00)
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








