Τι δηλώνει ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου με αφορμή τη νέα συζήτηση γύρω από τους «έξυπνους» μετρητές και τα δυναμικά, ή αλλιώς πορτοκαλί, τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας
Την επισήμανση ότι η ενεργειακή πολιτική δεν μπορεί να προχωρήσει ερήμην της πραγματικής οικονομίας, κάνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Δαμίγος με αφορμή τη νέα συζήτηση γύρω από τους «έξυπνους» μετρητές και τα δυναμικά, ή αλλιώς πορτοκαλί, τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη για καθολική πρόσβαση, διαφάνεια και ουσιαστική στήριξη της μικρής επιχειρηματικότητας, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Η δήλωση του κου Δαμίγου:
Η συζήτηση που άνοιξε γύρω από τους έξυπνους μετρητές και τα λεγόμενα δυναμικά – πορτοκαλί τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, αποκαλύπτει, δυστυχώς, ένα ακόμη παράδειγμα ενεργειακής πολιτικής, που σχεδιάζεται ερήμην της πραγματικής οικονομίας και ειδικά των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Το πορτοκαλί τιμολόγιο, παρουσιάζεται ως μια πιο «ευέλικτη» και δήθεν συμφέρουσα επιλογή για τον καταναλωτή. Στην πράξη, όμως, δεν απευθύνεται σε όλους. Μπορεί πράγματι να προσφέρει χαμηλότερες τιμές σε περιόδους αποκλιμάκωσης της χονδρεμπορικής αγοράς, ωστόσο προϋποθέτει τη δυνατότητα μεταφοράς του ενεργειακού φορτίου σε συγκεκριμένες ώρες, καθημερινή παρακολούθηση των τιμών και ανάληψη του πλήρους ρίσκου των διακυμάνσεων. Για έναν μικρό επαγγελματία, έναν βιοτέχνη ή έναν αυτοαπασχολούμενο, αυτά δεν είναι ούτε αυτονόητα ούτε εφικτά.
Την ίδια στιγμή, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί ο καθορισμός των πορτοκαλί τιμολογίων, ενώ η εφαρμογή τους από την 1η Φεβρουαρίου παραμένει στον αέρα. Δημιουργείται έτσι, ένα τοπίο αβεβαιότητας, όπου οι επιχειρήσεις καλούνται να επιλέξουν τιμολόγιο χωρίς σαφές πλαίσιο, χωρίς σταθερούς κανόνες και χωρίς επαρκή ενημέρωση.
Ακόμη σοβαρότερο, είναι το ζήτημα των έξυπνων μετρητών. Η πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, δεν έχει καν πρόσβαση σε τέτοιους μετρητές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι υπάρχοντες μετρητές δεν μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως δυναμικά τιμολόγια, λόγω ελλείψεων στην υποδομή. Έτσι, δημιουργείται μια αγορά δύο ταχυτήτων: από τη μία οι μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν ήδη συνάψει ειδικές συμφωνίες με τους παρόχους ενέργειας, και από την άλλη οι μικροί επαγγελματίες, που καλούνται να αναλάβουν ρίσκο χωρίς τα αντίστοιχα εργαλεία.
Με αυτά τα δεδομένα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων, η επιλογή του πορτοκαλί τιμολογίου, αποδεικνύεται δώρον άδωρον.
Η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να προχωρήσει με όρους αποκλεισμού, ούτε με πολιτικές που ευνοούν τους λίγους και μεταφέρουν το κόστος και την αβεβαιότητα στους πολλούς. Απαιτείται άμεσος επανασχεδιασμός, καθολική πρόσβαση σε υποδομές, διαφάνεια στα τιμολόγια και πραγματική στήριξη της μικρής επιχειρηματικότητας, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αλμα εσόδων στα 1,41 δισ. δολάρια (από 827,5 δισ.) το δ’ τρίμηνο για την Palantir
- Alpha Bank: Στο 7,25% η δυνητική συμμετοχή της JPMorgan
- Η Κίνα ηγείται του αγώνα κατά των κρυφών χειρολαβών των αυτοκινήτων
- Παραλίες: Περίπου 3.250 δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν για ενοικίαση – Μέχρι 21 Μαρτίου οι αιτήσεις
- Ολοκληρωμένες λύσεις εξαρτημάτων για επαγγελματικά συστήματα οροφής από την LG Electronics
- ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια το δ’ τρίμηνο 2025 – Πιο χαλαροί οι όροι για τα στεγαστικά
- Euroleague: Εκτός με Ντουμπάι ο Ολυμπιακός (18:00), εντός με Ρεάλ ο Παναθηναϊκός (21:15)
- Τρία ιστορικά ορόσημα το 2026 για την Skoda Auto
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








