Πρόσωπα

Καμπανάκι για Ταμείο Ανάκαμψης από τον επικεφαλής της ομάδας των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών βιομηχανιών

O Jean-François van Boxmeer, επικεφαλής της ομάδας European Round Table για τη βιομηχανία και πρόεδρος της Vodafone Plc.

Ο Jean-François van Boxmeer, επικεφαλής λομπίστας της ομάδας European Round Table για τη βιομηχανία υποστηρίζει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει μπλεχτεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και ότι η ΕΕ θα πρέπει να ρίξει απ΄ευθείας λεφτά στις υποδομές ενέργειας

To Ταμείο Ανάκαμψης των 800 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζεται να χρηματοδοτήσει την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση έχει βαλτώσει λόγω γραφειοκρατίας, αναφέρει σε συνέντευξύ του στους Financial Times έναν από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία έχει εκταμιευθεί λιγότερο από το ένα τρίτο των πόρων.

Η αναφορά για τον Jean-François van Boxmeer, επικεφαλής λομπίστας της ομάδας European Round Table για τη βιομηχανία και πρόεδρος της Vodafone Plc, o οποίος δήλωσε πως η πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το λεγόμενο NextGen είναι «πολή πολύ δύσκολη». Αντίθετα, πρότεινε η ΕΕ να ανανεώσει την προσέγγισή της στα μεγάλα έργα υποδομής.

Στην ομάδα European Round Table για τη βιομηχανία, περιλαμβάνονται ως μέλη διευθύνοντες σύμβουλοι και οι πρόεδροι περίπου 60 εκ των μεγαλύτερων βιομιχανιών και τεχνολογικών εταιρειών της Ευρώπης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, ως γνωστόν αποτελεί την οικονομική στήριξη της ΕΕ απέναντι στην πανδημία του Covid-19 και χρηματοδοτήθηκε από κοινό δανεισμό των χωρών μελών της ΕΕ.  Πλέον βρίσκεται στο μισό της προγραμματισμένης χρονικής περιόδου 2021-2026, αλλά μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν εκταμιευθεί ποσό που αναλογούν στο περίπου 30% του συνόλου των διαθέσιμων επιχορηγήσεων και δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.

«Υπάρχουν πολλά εμπόδια και κριτήρια που πρέπει να πληρούνται», δήλωσε ο van Boxmeer, στη συνέντευξή του στους Financial Times. «Οι άνθρωποι έχουν χαθεί στην πολυπλοκότητα . Η πρόθεση είναι καλή αλλά οι άνθρωποι χάνονται. . . Δείτε την απορρόφηση.»

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ταμείου ανάκαμψης, οι εκταμιεύσεις εξαρτώνται από το εάν οι εθνικές κυβερνήσεις επιτυγχάνουν τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόλις το 18% από τα λεγόμενα «ορόσημα» έχουν εκπληρωθεί, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Ορισμένες χώρες, ιδίως η Πολωνία και η Ουγγαρία, δεν έχουν αγγίξει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, λόγω ανησυχιών για παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας – ο μεγαλύτερος αποδέκτης χρηματοδότησης – ζήτησαν περισσότερο χρόνο.

Ο Van Boxmeer πρότεινε η ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο άμεσης δαπάνης σε έργα υποδομής που ωφελούν όλη την Ευρώπη, όπως οι διεθνείς συνδέσεις με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας αντί η χρηματοδότηση να διοχετεύεται μέσω των κρατών μελών. Όπως είπε είναι προσωπική του η άποψη καθώς στην ομάδα European Round Table υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Πρόσθεσε ότι η βιομηχανία θέλει να δει «περισσότερη Ευρώπη, αλλά και μια διαφορετική Ευρώπη» μετά τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις απαιτούν από την Ευρώπη να υιοθετήσει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ενέργεια, όπου οι εταιρείες της ΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές στις ΗΠΑ ή την Κίνα.

«Η κλίμακα της ενεργειακής μετάβασης απαιτεί νέα εξέταση του τρόπου με τον οποίο θα χτιστεί καλύτερα μια ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας που να λειτουργεί για όλους τους Ευρωπαίους», πρόσθεσε ο van Boxmeer. «Ταυτόχρονα η ανάπτυξή μας είναι υποτονική. Για να πληρώσετε για όλα όσα χρειάζεστε περισσότερη ανάπτυξη».

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία είχε χάσει σημαντικό έδαφος έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας τα τελευταία 20 χρόνια, δήλωσε ο van Boxmeer. «Η βελτίωση της ενιαίας αγοράς είναι . . . σκληρή δουλειά. Δεν είναι να ρίχνεις πολλά χρήματα σε πράγματα».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu