Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ με αφορμή το υπόμνημα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ) προς τον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας
Την άποψη ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να προσδιορίζεται από την πραγματική οικονομία και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης.
Η άποψη αυτή εκφράστηκε με αφορμή το υπόμνημα που εστάλη από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ) προς τον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με τη γνωμοδότησή του για τον καθορισμό των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας το έτος 2025, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει συγκαλέσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βάσει του νόμου 5162/2024, Άρθρο 15.
Παρά την ασφυκτική προθεσμία των 10 ημερών που είχε στη διάθεσή του, το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ στο Υπόμνημά του αναλύει εμπεριστατωμένα την πραγματική εικόνα των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα ορθά δεδομένα της αγοράς που διαμορφώνουν τους οικονομικούς δείκτες και τις παραμέτρους που σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι απαραίτητο να συνυπολογίζουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή η κυβέρνηση, οι κοινωνικοί εταίροι και οι επιστημονικοί φορείς.
Με αφορμή την αποστολή του Υπομνήματος ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης δήλωσε:
«Το αν θα φθάσει ο κατώτατος μισθός ή και θα ξεπεράσει τα 950 ευρώ πρέπει να το καθορίζει η πραγματική οικονομία και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση. Ελπίζω ότι η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και η κατάσταση του ελληνικού εμπορίου έως το 2027 θα είναι τέτοιες που θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την αύξηση των κατώτατων αποδοχών σε αυτά τα επίπεδα.
Παρότι ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων έχει περιορισθεί στην παροχή γνωμοδοτήσεων, επιφυλασσόμαστε στην επόμενη φάση της διαβούλευσης να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη πρότασή με γνώμονα, πέρα από τις ανάγκες των εργαζομένων, τη βιωσιμότητα και τις ρεαλιστικές δυνατότητες των επιχειρήσεων.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των κατώτατων αποδοχών των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει, πρώτον να συνδέεται ευθέως με την αύξηση της παραγωγικότητας και δεύτερον, να συνοδεύεται από ταυτόχρονη περαιτέρω δραστική μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Επιπλέον, ο «μηχανισμός» προσδιορισμού του κατώτατου μισθού πρέπει να αποσυνδεθεί πλήρως από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα φορολόγησης των επιχειρήσεων, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην εφαρμογή αυτού του οριζόντιου και άδικου μέτρου».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις