Αισιόδοξος ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών θα είναι επιτυχής, θα ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα και θα δώσει οριστικό τέλος στους φόβους για κούρεμα των καταθέσεων, εμφανίζεται ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θόδωρος Καλαντώνης, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM” και στην εκπομπή “Καθημερινά” των Χρήστου Μάτη και Νικόλ Καζαντζίδου.
“Πιστεύω και είμαι αισιόδοξος -για την τράπεζά μου είμαι βέβαιος, αλλά και για τις υπόλοιπες τράπεζες είμαι πολύ αισιόδοξος- ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός του Νοεμβρίου. Αν γίνει αυτό θα είναι μια πολύ μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα θα δώσει οριστικά τέλος και στους φόβους που υπάρχουν για τυχόν κούρεμα καταθέσεων” τονίζει ο κ. Καλαντώνης.
Χαρακτηρίζει ως πρώτο ισχυρό μήνυμα για την ελληνική οικονομία το γεγονός ότι θα εκλείψει οριστικά ο φόβος για το κούρεμα των καταθέσεων και υπογραμμίζει ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες από σήμερα θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία για όλες τις τράπεζες.
Για το θέμα του περιορισμού στις αναλήψεις, ο κ. Καλαντώνης ελπίζει ότι μέσα στο 2016, στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και ίσως και μέχρι το Πάσχα -όπως λέει- να έχουν αρθεί ή σχεδόν αρθεί όλοι οι περιορισμοί με τα capital controls.
Αναφερόμενος στην εκροή καταθέσεων υπογράμμισε ότι από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα “έφυγαν” περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά -όπως επισημαίνει- το θετικό είναι ότι το 80% των χρημάτων αυτών έχουν παραμείνει εντός Ελλάδας, είτε σε θυρίδες, ή σε “στρώματα”.
“Και είναι θετικό γιατί χρήματα που βρίσκονται εντός της χώρας πολύ πιο εύκολα θα γυρίσουν πίσω στο σύστημα όταν ο κόσμος νιώσει σιγουριά” επισημαίνει.
Ο κ. Καλαντώνης χαρακτηρίζει πολύ σοβαρό το πρόβλημα με τα “κόκκινα δάνεια” και επισημαίνει ότι περίπου το 40% των δανείων αυτών παρουσιάζουν πρόβλημα στην πληρωμή τους, ενώ περίπου το 10 με 15% από το σύνολο των δανείων (συνολικά τα δάνεια στην Ελλάδα είναι περίπου 220 δις ιδιωτών και επιχειρήσεων), παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα καθυστερήσεων.
Καταλήγοντας εκτιμά ότι οι συζητήσεις μεταξύ δανειστών – κυβέρνησης που βρίσκονται σε εξέλιξη θα έχουν αίσιο αποτέλεσμα και θα βρεθεί η χρυσή τομή. “Και η χρυσή τομή είναι από τη μια να προστατευθούν αυτοί που έχουν πληγεί πάρα πολύ από την κρίση από την άλλη αυτοί που μπορούν να πληρώνουν κανονικά να πληρώνουν. Και σήμερα υπάρχουν πολλοί που μπορούν και δεν πληρώνουν” λέει.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αντιπολίτευση για φορολογική μεταρρύθμιση: «Δίνει λίγα στους πολλούς και πολύ περισσότερα στα υψηλά εισοδήματα»
- Wall Street: Απώλειες με το βλέμμα σε AI και δασμούς Τραμπ
- Titan: Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Vracs de l’Estuaire
- Στάσσης (ΔΕΗ): Το σχέδιο για Data Center στη Ρουμανία και η αυξημένη ζήτηση ενέργειας λόγω AI
- Κικίλιας: «Έρχονται στρατηγικές αμερικανικές επενδύσεις σε λιμάνια και ναυπηγεία»
- Δήμας και Κυρανάκης με τον Συντονιστή του ΒΒΑ Corridor στην Ελλάδα, Μάριο Μάουρο
- Πιερρακάκης: «Θέλουμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις και βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον επί του πεδίου»
- ΜΑΚΒΕΛ – EURIMAC: Επεκτείνονται οι δράσεις κοινωνικής ευθύνης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








