Ελλάδα

Καρκίνος παχέος εντέρου: Είναι λάθος το self test λένε στο υπ. Υγείας οι ιατροί βιοπαθολόγοι

Θέτουν μια σειρά ερωτημάτων σε Άδ. Γεωργιάδη και Ειρ. Αγαπηδάκη για την αξιοπιστία του

Την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό της δράσης για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η Ομοσπονδία θέτει ζητήματα ασφάλειας στη διάγνωση με το self test από τον πολίτη και καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να παρέμβει, προκειμένου να διορθώσει αυτό το «λάθος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεγράφη η σχετική ΚΥΑ για προληπτικά δωρεάν self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Απευθύνεται σε 2,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου

«Για ακόμα μία φορά διαμαρτυρόμαστε έντονα διότι το Υπουργείο αγνοεί επιδεικτικά τους Ιατρούς Βιοπαθολόγους, μηδενίζοντας τον ρόλο μας και την επιστημονική υπόστασή μας στην διαδικασία της ιατρικής εργαστηριακής διάγνωσης.

Στην ΥΑ Δ1β/ΓΠ οικ. 30644 ΦΕΚ 3173Β/4-6-24 Περί «Υλοποίησης της δράσης «προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέως εντέρου», ορίσατε:

– Τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από τους δικαιούχους .

– Την παράδοση στους δικαιούχους της δράσης των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-test kit) από τα Φαρμακεία έναντι 8€.

– Την συλλογή και καταχώριση των αποτελεσμάτων αυτών, μέσω των φαρμακείων έναντι 3 €», αναφέρει η ΠΟΣΙΠΥ και εκφράζει τις εξής απορίες:

  • Ο πολίτης θα αγοράζει το τεστ από το φαρμακείο και θα το εκτελεί ορθά;
  • Ο ασθενής θα αξιολογεί την εξέταση στα κόπρανά του για ύπαρξη αιμοσφαιρίνης (αιμορραγία από το γαστρεντερικό);
  • Ο πολίτης θα αξιολογεί το αποτέλεσμα αξιόπιστα αν είναι θετικό, αρνητικό, αμφίβολο, ψευδώς θετικό;
  • Πως θα αξιολογεί ο πολίτης εάν η εξέταση απαιτεί επανάληψη;
  • Πως θα κρίνει την σοβαρότητα του αποτελέσματος;
  • Θα επανέρχεται στο Φαρμακείο για να καταγραφεί το αβέβαιο αποτέλεσμα, το οποίο θα καταχωρείται στην ΗΔΙΚΑ;

«Είναι δυνατόν κε Υπουργέ να αναθέτετε στον πολίτη το βάρος του να εκτελέσει μόνος του την εξέταση και να κρίνει από μόνος του εάν υπάρχει κίνδυνος να έχει καρκίνο;

Είναι δυνατόν ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα, όπως η πρόληψη του καρκίνου, να ξεκινά με ένα τόσο σαθρό υπόβαθρο;», αναφέρει η Ομοσπονδία στην επιστολή της. Και προσθέτει:

«Το πιο αξιόπιστο, το πιο λογικό, το πιο ασφαλές και το πιο εύκολο είναι να πάει ο πολίτης στο Βιοπαθολογικό εργαστήριο, όπου ιατρός με αξιοπιστία και ασφάλεια, θα εκτελέσει και θα καταχωρήσει το όποιο αποτέλεσμα στην ειδική εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και κατόπιν θα είναι ο μόνος υπεύθυνος που θα συνεργαστεί και με τον πολίτη και με τον Γαστρεντερολόγο προκειμένου το σοβαρό αυτό εγχείρημα να είναι όσο το δυνατόν ωφέλιμο για το κοινωνικό σύνολο. Γι’ αυτό κύριε Υπουργέ σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα και να διορθώσετε αυτό το λάθος».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu