Διεθνή

Κατώτατος μισθός: Αύξηση ρεκόρ προωθεί η Πολωνία

Η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει προτείνει αύξηση ρεκόρ στον εθνικό κατώτατο μισθό άνω του 23%, μια κίνηση που οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι θα επιδεινώσει τον διψήφιο πληθωρισμό.

Το κυβερνών Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ανακοίνωσε σχέδια την περασμένη εβδομάδα για αύξηση του τρέχοντος κατώτατου μηνιαίου μισθού των 3.490 ζλότι (859,60 $) — που ήδη πρόκειται να αυξηθεί από την 1η Ιουλίου — σε 4.242 ζλότι τον Ιανουάριο του 2024 και 4.300 ζλότι τον Ιούλιο του 2024.

Η κυβέρνηση επιδιώκει μια τρίτη θητεία στην εξουσία, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στη δημοκρατική ιστορία της Πολωνίας, καθώς η χώρα οδεύει προς τις κάλπες το φθινόπωρο. Η τελευταία δημοσκόπηση δίνει στο PiS ένα μικρό προβάδισμα έναντι του KO (Συνασπισμός Πολιτών) με μπροστάρη τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε μια συνέντευξη στο κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο ειδήσεων PAP τον περασμένο μήνα, η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής Marlena Malag είπε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος ζωής.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Πολωνία υποχώρησε τον Μάιο, αλλά εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 13% από έτος σε έτος. Οι τιμές παρέμειναν στάσιμες σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022, εν μέρει λόγω της ομαλοποίησης του ενεργειακού κόστους.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας Adam Glapinski πρότεινε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής ενδέχεται να εξετάσει τη μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος, εάν οι αυξήσεις των τιμών υποχωρήσουν σε μονοψήφια επίπεδα.

close menu