Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σήμερα στα 830 ευρώ, έναντι 650 που ήταν το 2019
Η πέμπτη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 αναμένεται να ανακοινωθεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 4:00 το απόγευμα και να τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.
Η νέα αύξηση εντάσσεται στον κυβερνητικό στόχο για ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών και της αγοραστικής τους δύναμης.
Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σήμερα στα 830 ευρώ, έναντι 650 που ήταν το 2019. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 27,7%. Στόχος είναι να φτάσει τα 950 ευρώ έως το 2027.
Η νέα αύξηση επηρεάζει:
Πάνω από 575.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Δημοσίους υπαλλήλους (τους συμπαρασύρει για πρώτη φορά).
Όσους λαμβάνουν επιδόματα (γάμου, μητρότητας, ανεργίας).
Έμμεσα τον μέσο μισθό.
Είναι η πρώτη φορά που η προστασία του κατώτατου μισθού επεκτείνεται και στο δημόσιο.
Από το 2028, η προσαρμογή θα γίνεται αυτόματα με μαθηματικό τύπο, βάσει πληθωρισμού και παραγωγικότητας, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μείωσης.
Αναλυτικά τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου:
Εισήγηση από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη σχετικά με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας για το έτος 2025,
Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και την Υφυπουργό Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο και αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες,
Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Τάσο Χατζηβασιλείου του νομοσχεδίου για τη λήψη μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/452 για τη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ένωση για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης.
Νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τον κύκλο των επισκέψεών του στα υπουργεία, θα επισκεφθεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απορρίφθηκε και στο ΣτΕ προσφυγή της Aktor για Aenaon: Ανοίγει ο δρόμος για το πάρκο των €354 εκατ.
- Νέο Big Bang για το στοίχημα στην Ευρώπη: Έρχονται υβριδικές μορφές πρόβλεψης, trading και τυχερών παιγνίων
- ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3ΜΗΝΟΥ 2026
- ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ - Οικονομική κατάσταση ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ Α.Β.Ε.Ε. (2026,Τριμηνιαία,Ενοποιημένη)
- Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Οι συνέπειες του πολέμου στο Ιράν θα διαρκέσουν μήνες
- Τραμπ: «Το Ιράν πρέπει να φερθεί έξυπνα και να υψώσει λευκή σημαία»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Σημαντικά κέρδη με το βλέμμα στις εξελίξεις στο Ιράν
- ΠΡΟΝΤΕΑ Α.Ε.Ε.Α.Π. - Ανακοίνωση Ρυθμιζόμενης Πληροφορίας του νόμου 3556/2007
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








