Στις 22/3 ανακοινώνεται η αύξηση
Σήμερα θα σταλεί η έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης για το νέο κατώτατο μισθό, προς τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 19 Φεβρουαρίου 2024.
Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα γίνει έως την 26η Φεβρουαρίου 2024.
Θα ακολουθήσει έως την 1η Μαρτίου η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.
Το Σχέδιο του Πορίσματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαρτίου, προκειμένου η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, την Παρασκευή 22 Μαρτίου να εισηγηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου τον νέο κατώτατο μισθό των υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών.
Μιχαηλίδου: Θέτουμε σε ισχύ, από 1η Απριλίου, τον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό
Η επίσπευση των διαδικασιών για το νέο κατώτατο μισθό οφείλεται στην έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Απρίλιο. Το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί ο νέος μισθός να βρίσκεται σε ισχύ όταν θα ξεκινήσει η φετινή τουριστική σεζόν.
Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 780 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 34,84 ευρώ. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο νέος μισθός αναμένεται να κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ. Πιθανή αύξηση 5% θα «φέρει» τον κατώτατο στα 817,5 ευρώ, με αύξηση 37,5 ευρώ (από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα), ενώ αύξηση 6,5% θα οδηγήσει σε αποδοχές 830,7 ευρώ και επιπλέον 50,7 ευρώ/μήνα για τους εργαζόμενους.
Υπενθυμίζεται πως η δέσμευση της κυβέρνησης προβλέπει την διαμόρφωση του κατώτατου από τα 780 ευρώ στα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ από τα 1.176,5 ευρώ που είναι σήμερα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις