Το act4Greece αποτελεί καινοτόμο πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα της ΕΤΕ.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το «πλήθος», δηλαδή από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πόροι που στη συνέχεια διοχετεύονται σε συγκεκριμένα έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν φορείς υλοποίησης.
Η μέθοδος αυτή, συμμετοχικής χρηματοδότησης, γνωστή διεθνώς ως crowdfunding, έχει στο πυρήνα της φιλοσοφίας της την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των συμπολιτών μας, για να εισφέρουν ό,τι ο καθένας μπορεί, ώστε να υλοποιηθούν έργα που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και ο ελληνισμός, υπογράμμισε η κυρία Κατσέλη.
Το πρόγραμμα καλύπτει έργα σε 7 άξονες: 1) πρόνοια, υγεία και αλληλεγγύη, 2) κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, 3) πολιτισμός και πολιτιστική επιχειρηματικότητα, 4) νεανική και καινοτόμος επιχειρηματικότητα, 5) περιβάλλον και αειφορία, 6) έρευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση και 7) αθλητικές δραστηριότητες.
Οι πολλαπλές δράσεις του act4Greece υλοποιούνται από φορείς με εμπειρία και αξιοπιστία στον τομέα τους και μέσω της ιστοσελίδας του γίνεται αξιοποίηση του σύγχρονου εργαλείου συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).
Οι χρηματικοί πόροι που συγκεντρώνονται μέσω του act4Greece είναι δωρεές, και στο μέλλον, αφού υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούν να συγκεντρώνονται χρήματα και για δανεισμό (κυρίως μικροδάνεια), αλλά και για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας, στηρίζοντας νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, παρουσία του πρωθυπουργού, το επόμενο διάστημα αναμένεται η κατάθεση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που να δίνει τη δυνατότητα δανειοδότησης ή συμμετοχής στα ίδια κεφάλαια επιχειρήσεων που συστήνονται με αρχική χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Στόχος είναι να υπάρξει μόχλευση των κεφαλαίων, σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής.
Σημειώνεται ότι το 2014 δόθηκαν μόνο στην Ευρώπη χρηματοδοτήσεις μέσω του crowdfunding άνω των 3 δισ. ευρώ ενώ το 2020 η αγορά παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1 τρισ. ευρώ.
Η Εθνική είναι μια από τις τέσσερις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχει μπει στο crowdfunding.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Καρυστιανού: “Για όνομα του Θεού, δεν μπορεί να γίνει η δίκη χωρίς όλους τους συγγενείς στην αίθουσα” (Βίντεο)
- Νέος General Manager στο Astir Beach ο Σπύρος Γληνός, προερχόμενος από τη Marriott International
- Η Premia Properties πούλησε ακίνητο logistics στη Σίνδο 17 εκατομμύρια ευρώ
- Συνεργασία υπουργείου Μεταφορών και ΕΤΕπ για την υποστήριξη των ηλεκτρικών λεωφορείων
- LVMH: Ο luxury κολοσσός είχε το χειρότερο άνοιγμα χρονιάς εξαιτίας της Μεσανατολικής Κρίσης
- TITAN S.A. - Ανακοίνωση πρόθεσης απόκτησης ιδίων μετοχών
- Ρούτσι: “Να είμαστε όλοι οι συγγενείς παρόντες, πρέπει να μας σεβαστούν” (Βίντεο)
- Πρεμιέρα για το Youth Pass 2026 με αιτήσεις από νέους 18 και 19 ετών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







