Από την πανδημία και μετά, τα πιο ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη ενισχύουν τις μεγάλες επιχειρήσεις των χωρών τους δίνοντάς τους κρατικές ενισχύσεις που παραβιάζουν τις αρχές της Ενιαίας Αγοράς και στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
Στις προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας την επομένη των ευρωεκλογών και οι δυνατότητες υποστήριξής της μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας ( ΓΣΕΒΕΕ ) Γιώργος Καββαθάς στην ομιλία του στο πλαίσιο του άτυπου debate που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Athens Money Show, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, με τη συμμετοχή υποψήφιων ευρωβουλευτών.
Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (το 99,6% δηλαδή των ελληνικών επιχειρήσεων) στη χώρα μας ξεπερνούν τις 800.000 σε αριθμό, λειτουργώντας σε διαφορετικές ταχύτητες και με διαφορετική δυναμική, δραστηριοποιούμενες από απόλυτα παραδοσιακούς κλάδους έως κλάδους τεχνολογικής αιχμής.
Πολλές από τις πλέον δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν ως παρέες νέων επιστημόνων, ως νέα εκδοχή οικογενειακών επιχειρήσεων, ως δυναμικές επιχειρήσεις λίγων εργαζόμενων στη νανοτεχνολογία, στον αγροδιατροφικό τομέα ή σε τεχνικούς κλάδους. Υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα επιχειρήσεων που συνεργάστηκαν, μέσω της λογικής των clusters (συστάδες) επιχειρήσεων, διατήρησαν την αυτονομία τους και δεν χρειάστηκε να συγχωνευθούν ή να εξαγοραστούν για να επιβιώσουν ανέφερε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Όπως είπε “οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σωρευτικά αποτελούν το 99% του μη χρηματοδοτικού τομέα της οικονομίας. Πρόκειται ωστόσο για ένα στρώμα που «δομικά» αντιμετωπίζεται με άνισους όρους σε σχέση με τους μεγάλους οικονομικούς παίχτες. Ιδίως σε περιόδους κρίσης, ακρίβειας, συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος η ψαλίδα των ανισοτήτων”.
Ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο οι περιφερειακές και εθνικές αναπτυξιακές πολιτικές για τις μικρές επιχειρήσεις να προσανατολιστούν στην ενδυνάμωση της διαρθρωτικής τους ανταγωνιστικότητας με αναφορά στις τεχνολογικές και οργανωτικές καινοτομίες, στα είδη, στην ποιότητα και στη διαφοροποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, στις ποιοτικές πλευρές της κλαδικής και γεωγραφικής εξειδίκευσης, την ενίσχυση της μάθησης και των δεξιοτήτων, τη διαμόρφωση συμπράξεων και συνεργειών και φυσικά στη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση.
“Ένα πλαίσιο ισονομίας και οικονομικής δημοκρατίας είναι υπόθεση και της εθνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής. Δυστυχώς σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αμφισβητείται ακόμη και το πιο σημαντικό επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενιαία εσωτερική αγορά. Από την πανδημία και μετά, τα πιο ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη ενισχύουν τις μεγάλες επιχειρήσεις των χωρών τους δίνοντάς τους κρατικές ενισχύσεις που παραβιάζουν τις αρχές της Ενιαίας Αγοράς και στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Επιδοτούν τις επιχειρήσεις τους για να διευρύνουν τα μερίδιά τους, να εκτοπίζουν τους ανταγωνιστές τους των φτωχότερων χωρών και, ίσως, σε επόμενη φάση, κάποιους εξ αυτών να τους εξαγοράσουν”, είπε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Επεσήμανε μάλιστα ότι το Ελληνικό πολιτικό σύστημα καλείται να πάρει θέση:
– για ένα κόσμο με τις μικρές επιχειρήσεις να μη μένουν πίσω στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση,
– για μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική διαχείρισης της δημογραφικής γήρανσης, που αποτελεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και επηρεάζει άμεσα και τις επιχειρήσεις στην εύρεση ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού,
– για τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, καθώς η συνεχής αύξηση της γραφειοκρατίας αποτελεί βασικό παράγοντα που καθιστά ολοένα και λιγότερο ελκυστική την αυτοαπασχόληση,
– για τη δίκαιη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, με εγγυημένη πρόσβαση στην πληροφορία και στους αναγκαίους πόρους,
– για τη μικρή επιχείρηση ως κρίσιμο συντελεστή ανάπτυξης και συνέχειας σε τοπικό επίπεδο, καθώς η τεχνογνωσία, το ανθρώπινο κεφάλαιο, και τα προϊόντα τους, αποτελούν βασικά υλικά και άυλα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, λειτουργώντας ως «μηχανισμός συνοχής», αποθετήριο παραδόσεων, και φορέας βιώσιμης ανάπτυξης.
Και τέλος, για ένα σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, με τις Ευρωεκλογές να αποτελούν ευκαιρία ενίσχυσης της ΕΕ ως μιας πολιτικής κοινότητας που βασίζεται σε κοινές αξίες και μετά από καιρό ανοίγει τον βηματισμό της προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης εσωτερικής συνοχής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Rebranding αδιαφάνειας και αγνωμοσύνης από Κοντόπουλο με συμμετοχή του υπό αποχώρηση Πατέλη
- Attica Bank: Στα 27,3 εκατ. ευρώ τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων στο 9μηνο
- Μόσχα: Είμαστε σε επαφή με τους αντάρτες της Συρίας – Διατηρούμε τις στρατιωτικές βάσεις
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ανάμικτα πρόσημα μετά τη νέα μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ
- Φάμμελος: Η κερδοφορία των τραπεζών αυξάνεται εις βάρος νοικοκυριών και επιχειρήσεων
- Σαμαράς: «Χαλάω τη σούπα της μετάλλαξης της ΝΔ σε Ποτάμι. Θα παραμείνω και μάχιμος και παρών»
- Μετρό: Στάση εργασίας την Παρασκευή – Οι ώρες λειτουργίας
- Αlpha Bank: Αν η Fed διατηρήσει τα επιτόκια, η μείωση από την ΕΚΤ θα γυρίσει «μπούμερανγκ» για ευρώ, πληθωρισμό
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις