Διεθνή

Κάζακς (ΕΚΤ): Οι περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων θα είναι σταδιακές

Ο Κάζακς μίλησε την επομένη της εκπλήρωσης της υπόσχεσής της για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Οποιαδήποτε μελλοντική μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι «σταδιακή», σημειώνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μάρτινς Κάζακς.

«Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, η νίκη δεν είναι ακόμη στα χέρια μας», ανέφερε σε ανάρτησή του σε ιστολόγιο την Παρασκευή. «Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Η αγορά εργασίας είναι σφιχτή και η ανεργία χαμηλή, γεγονός που διατηρεί τις ανοδικές πιέσεις στους μισθούς», συμπλήρωσε.

«Ως εκ τούτου, οι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι σταδιακές, ακολουθώντας προσεκτικά τη δυναμική της αύξησης των μισθών, της αύξησης της παραγωγικότητας και των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων», ανέφερε. «Θα λάβουμε μελλοντικές αποφάσεις στο Συμβούλιο της ΕΚΤ με βάση τα τελευταία δεδομένα, αξιολογώντας την κατάσταση βήμα προς βήμα από συνεδρίαση σε συνεδρίαση».

Ο Κάζακς μίλησε την επομένη της εκπλήρωσης της υπόσχεσής της για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά άφησε τους επενδυτές να διερωτώνται πού κατευθύνεται η πολιτική στη συνέχεια, λέγοντας επίσης ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%.

Οι αξιωματούχοι σχεδόν αποκλείουν μια δεύτερη κίνηση τον Ιούλιο και ορισμένοι αμφισβητούν επίσης αν ένα τέτοιο βήμα θα ήταν σοφό στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ έκανε την αρχή στα επιτόκια, προχωρώντας στην πρώτη μείωση μετά από 14 μήνες. Η ΕΚΤ μείωσε και τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, αρχής γενομένης από τις 12 Ιουνίου 2024.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu