Ελλάδα

Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών: «Μπάζουν» τα οικονομικά των δήμων – Ελλείμματα και λίγες επενδύσεις

Κανένας δήμος δεν τήρησε τον προϋπολογισμό του σε ποσοστό άνω του 80% το 2021, ενώ μόνο το 1% τήρησε τον προϋπολογισμό επενδύσεων σε ποσοστό άνω του 50% - Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της μελέτης

Σημαντικά ελλείμματα στην οικονομική αποδοτικότητα των Δήμων καταδεικνύει η μελέτη που δημοσιεύει σήμερα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα βασικά πορίσματα της μελέτης όπως αυτά προκύπτουν από τα οικονομικά στοιχεία των Δήμων για το οικονομικό έτος 2021:

Οι δήμοι παρουσιάζουν μικρή οικονομική αυτοτέλεια, αφού τα έσοδα τους προέχονται κυρίως από την κρατική επιχορήγηση. Κατά μέσο όρο, μόνο το 36% των συνολικών τους εσόδων προέρχονται από ίδια έσοδα.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των δήμων το 2021 αντιστοιχεί στο 1,6% των δαπανών τους, σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Το 2021 κανένας δήμος δεν κατάφερε να τηρήσει τον προϋπολογισμό του σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ μόνο το 27% κατάφερε να τον τηρήσει σε ποσοστό άνω του 50%. Τα ποσοστά αυτά δεν παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις την τελευταία πενταετία.

Σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς επενδύσεων, το 2021 μόνο το 1% των δήμων τους τήρησαν σε ποσοστό άνω του 50%. Τα ποσοστά αυτά δεν παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις την τελευταία πενταετία.

Η μέση επίδοση στην οικονομική αποδοτικότητα των δήμων είναι χαμηλή, ξεπερνώντας οριακά τη βάση.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε σχετικά: “Η μελέτη, πέρα από τα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των Δήμων καταδεικνύει και την ανάγκη για διαθέσιμα, έγκυρα δεδομένα που αφορούν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία σήμερα υπάρχουν σε αξιοποιήσιμη μορφή μόνο σε ελάχιστους Δήμους. Είναι γι’ αυτό σημαντικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ που θα συζητηθεί στη Βουλή σε λίγες μέρες προβλέπει μεταξύ άλλων τη θέσπιση δημόσιων δεικτών ποιότητας και απόδοσης των ΟΤΑ καθώς και βραβείων για τις βέλτιστες επιδόσεις τους, με σκοπό τη χάραξη, την παρακολούθηση και την υλοποίηση αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών”.

Η μελέτη αποτελεί προδημοσίευση ενός κεφαλαίου της έρευνας του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων που θα δημοσιεύσουν από κοινού το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών και το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης και έχει ως στόχο να αξιολογήσει όλες τις δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους στα πεδία που αποτελούν τις βασικές τους αρμοδιότητες.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη μελέτη

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu