Τροχοπέδη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αποτελούν οι πολιτικές εξελίξεις, προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), σε νέα ειδική ανάλυσή του που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι αναλυτές του ΚΕΠΕ, «η συνέχιση και τυχόν ενίσχυση εντός του 2015 των πρώτων θετικών ενδείξεων που χαρακτήρισαν ορισμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας κατά το 2014 θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που θα ληφθούν μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας».
«Στις αρχές του 2015 και καθώς η χώρα διανύει μια ιδιαίτερα κρίσιμη εκλογική περίοδο, επικρατούν συνθήκες αναμονής και αβεβαιότητας αναφορικά με την πορεία που θα χαραχτεί την επομένη της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.
Ως αποτέλεσμα, είναι αναπόφευκτο η ασάφεια και αβεβαιότητα που επικρατούν να επηρεάσουν για κάποιο χρονικό διάστημα τις επενδυτικές προθέσεις και αποφάσεις, τη δραστηριότητα σε διάφορους κλάδους της οικονομίας αλλά και την πορεία συνολικών οικονομικών μεγεθών», τονίζει χαρακτηριστικά το ΚΕΠΕ.
Όπως προσθέτει, στην παρούσα συγκυρία, η ελληνική οικονομία διανύει προεκλογική περίοδο, έως τις 25 Ιανουαρίου, με σημαντικές προκλήσεις να παραμένουν.
Η σημαντικότερη είναι η ολοκλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, για την υλοποίηση του προγράμματος και η επίτευξη συμφωνίας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, για τη διασφάλιση της πιστοληπτικής γραμμής, δεδομένων των χρηματοδοτικών αναγκών για το 2015, καθώς το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, λόγω της αβεβαιότητας.
Οι συνολικές υποχρεώσεις της χώρας για το 2015 ανέρχονται σε 22,3 δισ. ευρώ.
Η εκλογική διαδικασία, οι συνεπαγόμενες καθυστερήσεις και οι συνδεόμενες αβεβαιότητες ενέχουν κινδύνους για την πορεία της ανάπτυξης.
Το κλίμα αυτό ανασφάλειας, το οποίο φαίνεται να πλήττει την επενδυτική εμπιστοσύνη και να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και των σεναρίων για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit), αντανακλάται στους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας, όπως τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και στον δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην έκθεσή του το ΚΕΠΕ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γερμανός ΥΠΕΞ: Οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνης απαιτεί εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία
- Πυρκαγιές: Χωρίς ζημιές τα σχολεία σε Αχαΐα, Ήπειρο, Χίο
- Κίνα: Ξαφνική πλημμύρα στοίχισε τη ζωή σε 8 ανθρώπους, μετέδωσε το Xinhua
- Politico: Με ευρωπαϊκές “ενισχύσεις” η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο
- Μεσοχώρια Εύβοιας: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε άμεσα πυρκαγιά σε δασική έκταση
- ΑΑΔΕ: Μισός τόνος ναρκωτικών αξίας 1.500.000 ευρώ εντοπίστηκε στο Ελ. Βενιζέλος
- Ανατολική Μάνη: Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λάγια
- Καναδάς: Ενέργειες της κυβέρνησης για άμεση λήξη της απεργίας στην Air Canada
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις