Επιχειρήσεις

Kέρδη 110,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Alpha Βank στο 9μηνο του 2014

Καθαρά κέρδη ύψους 110,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε για το 9μηνο του 2014 η Αlpha Bank, ενώ για το τρίτο τρίμηνο του 2014, η τράπεζα εμφάνισε ζημιές ύψους 156,9 εκατ. ευρώ.

Η Alpha διαθέτει ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) στο 15,9% σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ.

Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (fully loaded Basel III), ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών διαμορφώνεται σε 14,9%.

Κύριες εξελίξεις

– Αξιοσημείωτη επίδοση στη Συνολική Αξιολόγηση (Comprehensive Assessment – “CA”) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) τόσο σε ελληνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το κεφαλαιακό πλεόνασμα, υπό την παραδοχή του Στατικού Ισολογισμού στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο, ανέρχεται σε Ευρώ 3 δισ. και Ευρώ 1,3 δισ. αντιστοίχως.
– Ισχυρή κεφαλαιακή θέση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 14,9%1 με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ. Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια Ευρώ 8,2 δισ. και Λογιστική Αξία ανά Μετοχή Ευρώ 0,64.
– Η ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας συνεχίζεται μέσω της μειώσεως του κόστους χρηματοδοτήσεως και της σταθερής επιτεύξεως των στόχων του προγράμματος εξορθολογισμού των λειτουργικών εξόδων. Αύξηση του Αποτελέσματος προ Προβλέψεων σε Ευρώ 799 εκατ., αυξημένο κατά 69,3% σε ετήσια βάση.
– Σταθεροποίηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου με οριακή αύξηση των νέων καθυστερήσεων και Δείκτη Καθυστερήσεων στο 33,6%. Ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 200 μονάδες βάσεως σε 60% το γ΄ τρίμηνο. Το υψηλό επίπεδο του Δείκτη Καλύψεως Καθυστερήσεων τοποθετεί την Τράπεζα σε πλεονεκτική θέση ενόψει των νέων εποπτικών απαιτήσεων.
– Βελτίωση του Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις στην Ελλάδα στο 110% και μείωση της χρηματοδοτήσεως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε Ευρώ 7,9 δισ.2 λόγω του οφέλους από την εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi.
– Η ολοκλήρωση του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού (Voluntary Separation Scheme) συμβάλλει στη μείωση των μισθολογικών δαπανών κατά Ευρώ 120 εκατ. ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σε περίοδο αποπληρωμής μόλις 19 μηνών.

Περαιτέρω ενίσχυση του Ισολογισμού

– Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 15,9% σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ. Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (fully loaded Basel III), ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 διαμορφώνεται σε 14,9%1.
– Βελτίωση της ρευστότητας με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ανέρχεται σε Ευρώ 7,9 δισ.2, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, μειωμένη κατά Ευρώ 1,5 δισ. το γ΄ τρίμηνο, και να αντιπροσωπεύει το 12% του συνολικού Ενεργητικού.
– Αύξηση των υπολοίπων καταθέσεων κατά 3,1% το γ΄ τρίμηνο σε Ευρώ 43,5 δισ. Τα υπόλοιπα καταθέσεων Ιδιωτών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά Ευρώ 1,4 δισ., ως αποτέλεσμα εισροών από καταθέσεις Πελατών ύψους Ευρώ 0,5 δισ. και επιπλέον Ευρώ 0,9 δισ. από την εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi. Ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις μειώθηκε περαιτέρω στο 115% για τον Όμιλο και στο 110% για την Ελλάδα.
– Δείκτης Καθυστερήσεων στο 33,6%. Επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεως των καθυστερήσεων, οι οποίες ανήλθαν σε Ευρώ 116 εκατ. το γ΄ τρίμηνο έναντι Ευρώ 158 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ενισχύθηκε κατά 200 μονάδες βάσεως σε 60% το γ΄ τρίμηνο, με τις σωρευτικές προβλέψεις να αντιστοιχούν σε 20% του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Περαιτέρω βελτίωση της χρηματοοικονομικής επιδόσεως

– Το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε Ευρώ 1.443,2 εκατ., ενισχυμένο κατά 21,1% ετησίως, ως αποτέλεσμα της μειώσεως του κόστους καταθέσεων και του περιορισμού του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες. Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο διαμορφώθηκε σε 2,7% το γ΄ τρίμηνο.
– Τα Κύρια Λειτουργικά Έσοδα1 ανήλθαν σε Ευρώ 1.783,4 εκατ., αυξημένα κατά 18,3% ετησίως.
– Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων1 ανήλθε σε Ευρώ 799 εκατ., αυξημένο κατά 69,3% σε ετήσια βάση.
– Τα Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των εξόδων συγχωνεύσεως και των εκτάκτων εξόδωv, διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 984,4 εκατ., μειωμένα κατά 5% σε ετήσια βάση.
– Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων για το εννεάμηνο 2014 μειώνεται σε 55,2% έναντι 67,2% κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
– Οι Προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 337 εκατ. το γ΄ τρίμηνο
2014 έναντι Ευρώ 348,5 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Οι προβλέψεις ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 216 μονάδες βάσεως, μειωμένες κατά 8 μονάδες βάσεως σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
– Κέρδη μετά Φόρων Ευρώ 110,5 εκατ. το εννεάμηνο 2014 και Ευρώ -156,9 εκατ. το γ΄ τρίμηνο 2014.

Δημήτριος Μαντζούνης (Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank): Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας

Καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και η χώρα επανέρχεται σε τροχιά ανακάμψεως, σημειώσαμε και πάλι μία σημαντική επίδοση όσον αφορά αφενός τη βελτίωση της οργανικής μας κερδοφορίας και αφετέρου τη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της Συνολικής Αξιολογήσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης κατατάσσει την Alpha Bank πρώτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών ως προς την κεφαλαιακή θέση και της προσδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας.
Μετά την επιτυχία του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Citi, επικεντρωνόμεθα στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως και στην πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικής μας κερδοφορίας δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τραπέζης.

Επισκόπηση Αποτελεσμάτων

Το ΑΕΠ αναμένεται να καταγράψει θετικό ρυθμό μεταβολής 0,7% εφέτος και να ενισχυθεί περαιτέρω σε 2,9% το 2015, καθώς σταθεροποιείται η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις εξαιρουμένων των κατασκευών, καθώς και οι επενδύσεις εξαιρουμένων των κατοικιών, ήδη καταγράφουν θετικούς ρυθμούς, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εξακολουθούν να στηρίζουν την ανάπτυξη. Το ανωτέρω ευνοϊκό περιβάλλον ενδυναμώνεται περαιτέρω από τα υψηλότερα του αναμενομένου δίδυμα πλεονάσματα στον δημοσιονομικό τομέα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για δεύτερο συνεχές έτος, και διαμορφώνει πρόσφορο έδαφος για την αξιολόγηση της Τρόικας και την εκταμίευση της χρηματοδοτικής βοήθειας. Σε αυτό το πλαίσιο, τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα των Ασκήσεων Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων για τις ελληνικές τράπεζες κατά την πανευρωπαϊκή διαδικασία της Συνολικής Αξιολογήσεως, αποτελούν θετική εξέλιξη για την ομαλή αποδέσμευση της Ελλάδος από το πρόγραμμα χρηματοδοτήσεως. Το επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να επιταχύνει την αποκλιμάκωση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία έχουν προσεγγίσει το ανώτατο δυνατό επίπεδο, γεγονός που θα διευκολύνει τις συνθήκες δανειοδοτήσεως, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και διατηρείται η ανοδική τάση στις καταθέσεις, η οποία είναι ήδη εμφανής από τις αρχές του 2014.
Την 26 Οκτωβρίου 2014, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολογήσεως (Comprehensive Assessment – “CA”) που διενήργησε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ). Συγκεκριμένα, η Alpha Bank ήταν η μόνη τράπεζα που δεν εμφάνισε κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών, στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο, υπό την παραδοχή τόσο του Στατικού όσο και του Δυναμικού Ισολογισμού, ενώ παράλληλα διαθέτει κεφαλαιακό πλεόνασμα μεταξύ Ευρώ 1,3 δισ. και Ευρώ 3,1 δισ. Στο στατικό δυσμενές σενάριο δεν περιλαμβάνονται πρόσθετες ενέργειες ύψους Ευρώ 1,8 δισ. που πραγματοποιήθηκαν κατά το εννεάμηνο 2014 και παρέχουν στην Alpha Bank επιπρόσθετο κεφαλαιακό πλεόνασμα. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού (Asset Quality Review – “AQR”), η Alpha Bank εμφάνισε τη μικρότερη προσαρμογή του Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, μόλις κατά 1,8% ή Ευρώ 942 εκατ. μετά από φόρους. Επιπροσθέτως, με βάση τη μεθοδολογία της ασκήσεως AQR, η εκτιμώμενη προσαρμογή των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non-Performing Exposures – “NPEs”) ήταν περιορισμένη και αντιστοιχεί σε περίπου 10% του συνόλου των NPEs μετά το ΑQR. Τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολογήσεως τοποθετούν την Alpha Bank στην κορυφή των μεγαλύτερων εισηγμένων ευρωπαϊκών τραπεζών με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) στο 13,8% το 2016 στο βασικό σενάριο ή 14,3%, λαμβανομένων υπ’ όψιν της Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 2014 και της ακόλουθης αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, τα Κεφάλαια Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της Alpha Bank ανήλθαν σε Ευρώ 8,5 δισ. Ως αποτέλεσμα, ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε σε 15,9% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, ενώ με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ ανέρχεται σε 14,9%, επηρεασμένος θετικά από την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τον μετασχηματισμό των Αναβαλλομένων Φορολογικών Απαιτήσεων σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου. Τα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 53,6 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, μειωμένα κατά 1% ή κατά Ευρώ 0,5 δισ. σε τριμηνιαία βάση.
Το εννεάμηνο του 2014, το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε Ευρώ 1.443,2 εκατ., ενισχυμένο κατά 21,1% ετησίως (σε συγκρίσιμη βάση), ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μειώσεως του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων και του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες. Το γ΄ τρίμηνο, το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε Ευρώ 491,5 εκατ., αυξημένο κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της διαρκούς ανατιμολογήσεως των επιτοκίων των νέων προθεσμιακών καταθέσεων. Το κόστος χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες επηρέασε θετικά το Καθαρό Έσοδο Τόκων λόγω της μικρότερης εξαρτήσεως και της επιδράσεως των δύο συνεχόμενων μειώσεων του βασικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο κατά 10 μονάδες βάσεως αντιστοίχως. Η ανωτέρω επίδοση εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από τα μειωμένα υπόλοιπα χορηγήσεων, με επιβραδυνόμενο ωστόσο ρυθμό, καθώς η μείωση έχει περιορισθεί.
Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 295,8 εκατ., αυξημένα κατά 9,2% ετησίως, κυρίως λόγω της αυξήσεως των προμηθειών από συναλλαγές συναλλάγματος, της ενισχύσεως των προμηθειών από χρηματιστηριακές εργασίες και εργασίες διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου, καθώς και από τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Το γ΄ τρίμηνο 2014, τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες ανήλθαν σε Ευρώ 100,9 εκατ., αυξημένα κατά 1%, κυρίως λόγω αυξήσεως των προμηθειών από πιστωτικές κάρτες και εγγυητικές επιστολές, καθώς και από αναδοχές συμβουλευτικών υπηρεσιών και αγοραπωλησίες χρεογράφων. Τα Αποτελέσματα Χρηματοοικονομικών Πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ 86,4 εκατ. και τα Λοιπά Έσοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 44,4 εκατ.
Το εννεάμηνο 2014, τα Λειτουργικά Έξοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 984,4 εκατ., μειωμένα κατά 5% (εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανομένων δαπανών, καθώς και των εξόδων συγχωνεύσεως). Οι Δαπάνες Προσωπικού ανήλθαν σε Ευρώ 493,1 εκατ., μειωμένες κατά 8,3% ετησίως. Η βελτίωση αυτή οφείλεται εν μέρει στην αποκόμιση οφέλους από αλλαγές της μισθολογικής πολιτικής καθώς και στις αυξημένες αποχωρήσεις Προσωπικού. Τα Γενικά και Διοικητικά Έξοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 420,3 εκατ., μειωμένα κατά 1,8% ετησίως ή κατά 6,7%, εξαιρουμένων των εξόδων για τη διαχείριση των καθυστερήσεων, κυρίως ως αποτέλεσμα της επιτεύξεως συνεργειών στους τομείς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, λειτουργικών εξόδων κτηρίων και εξόδων που σχετίζονται με την πώληση και εξυπηρέτηση προϊόντων. Η αναδιοργάνωση του Δικτύου συνεχίσθηκε, με τον συνολικό αριθμό Καταστημάτων να ανέρχεται σε 1.024, μειωμένος κατά 10,6% ή κατά 121 Καταστήματα σε ετήσια βάση, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα 20 επιπλέον Καταστήματα της Citi. Την 6 Οκτωβρίου 2014, η Alpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία το Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού με τη συμμετοχή 2.208 Εργαζομένων ή 20% του συνόλου των Εργαζομένων στην Ελλάδα. Το όφελος του Προγράμματος για την Τράπεζα εκτιμάται περίπου σε Ευρώ 120 εκατ. ετησίως, ενώ το μη επαναλαμβανόμενο κόστος του Προγράμματος αναμένεται να ανέλθει σε Ευρώ 194,5 εκατ., ποσό το οποίο λογιστικοποιήθηκε στο γ΄ τρίμηνο 2014.
Το γ΄ τρίμηνο του 2014, οι νέες καθυστερήσεις αυξήθηκαν οριακά κατά Ευρώ 116 εκατ. έναντι Ευρώ 158 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιβραδυντική τάση στην αύξηση των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκε κατά τα προηγούμενα τρίμηνα. Ο Δείκτης Καθυστερήσεων ανήλθε σε 33,6%, αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, περιλαμβανομένης της επιδράσεως στα μεγέθη από την εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi. Στην Ελλάδα, τα δάνεια σε καθυστέρηση έφθασαν το 35,1% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρατηρήθηκε αύξηση κατά 10 μονάδες βάσεως σε 26,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε επίπεδο Ομίλου, τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά Ευρώ 162 εκατ. έναντι Ευρώ 178 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση και τα δάνεια καταναλωτικής πίστεως σε καθυστέρηση μειώθηκαν κατά Ευρώ 4 εκατ. και Ευρώ 41 εκατ. αντιστοίχως. Ως αποτέλεσμα, ο Δείκτης Καθυστερήσεων των επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 34,3%, 29,7% και 41,3%, ενώ το σχετικό απόθεμα των προβλέψεων ανήλθε σε 69%, 34% και 81%, αντιστοίχως.
Το γ΄ τρίμηνο 2014, παρά την πτωτική πορεία των νέων δανείων σε καθυστέρηση, η Τράπεζα παρέμεινε προσηλωμένη στην περαιτέρω αύξηση του συνολικού αποθέματος των προβλέψεων. Ως εκ τούτου, το γ΄ τρίμηνο 2014, το απόθεμα των προβλέψεων ενισχύθηκε κατά Ευρώ 337 εκατ. Το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων για τον Όμιλο διαμορφώθηκε σε Ευρώ 12,7 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014. Ως αποτέλεσμα, ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ενισχύθηκε σε 60% ή κατά 200 μονάδες βάσεως κατά το γ΄ τρίμηνο 2014. Ο Δείκτης Αποθέματος Προβλέψεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 20% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014.
Το γ΄ τρίμηνο 2014, το ύψος της χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά Ευρώ 1,3 δισ., αφενός λόγω της μειώσεως της διαφοράς χορηγήσεων – καταθέσεων κατά Ευρώ 0,8 δισ. το γ΄ τρίμηνο και αφετέρου λόγω της θετικής συνεισφοράς Ευρώ 0,6 δισ. από την εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, το ύψος της χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες ανήλθε σε Ευρώ 7,9 δισ., εξαιρουμένων των Ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ποσό που αντιπροσωπεύει το 12% του συνολικού Ενεργητικού.
Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου προ απομειώσεων διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 62,8 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, σχεδόν αμετάβλητες σε επίπεδο τριμήνου, εάν εξαιρεθεί η συνεισφορά Ευρώ 0,4 δισ. της εξαγοράς των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi στα υπόλοιπα χορηγήσεων. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την αντιστροφή της μειώσεως υπολοίπων για πρώτη φορά μετά την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης. Τα υπόλοιπα των χορηγήσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 52,3 δισ., αυξημένα κατά Ευρώ 0,5 δισ. που προέρχονται κυρίως από την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Λιανικής Τραπεζικής της Citi Ευρώ 0,4 δισ.(κυρίως πιστωτικές κάρτες), ενώ οι χορηγήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανήλθαν σε Ευρώ 10 δισ., αυξημένες κατά Ευρώ 104 εκατ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά Ευρώ 1,3 δισ. το γ΄ τρίμηνο και ανήλθαν σε Ευρώ 43,5 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014. Τα υπόλοιπα των καταθέσεων Ιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 37,7 δισ., αυξημένα κατά Ευρώ 1,4 δισ. το γ΄ τρίμηνο, λόγω αυξήσεως των υπολοίπων από εισροές καταθέσεων Πελατών Ευρώ 0,5 δισ. και Ευρώ 0,9 δισ. από την εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi. Οι καταθέσεις στη Νοτιανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά Ευρώ 41 εκατ. σε επίπεδο τριμήνου και ανήλθαν σε Ευρώ 5,3 δισ.
Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις στην Ελλάδα βελτιώθηκε για ένατο συνεχές τρίμηνο και διαμορφώθηκε στο 110% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014.
Την 30 Σεπτεμβρίου 2014, η Alpha Bank ολοκλήρωσε την εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citibank (“Citi”), περιλαμβανομένου του Diners Club στην Ελλάδα. Η εν λόγω συναλλαγή περιλαμβάνει τις εργασίες Wealth Management, με υπό διαχείριση κεφάλαια Ευρώ 2,0 δισ., εκ των οποίων καταθέσεις ύψους Ευρώ 0,9 δισ., καθαρό υπόλοιπο χορηγήσεων, κυρίως πιστωτικών καρτών, ύψους Ευρώ 0,4 δισ., καθώς και τα 20 Καταστήματα του Δικτύου Λιανικής Τραπεζικής που εξυπηρετούν 480.000 Πελάτες. Η εν λόγω εξαγορά ισχυροποιεί περαιτέρω τη θέση της Alpha Bank στην ελληνική τραπεζική αγορά και εμπλουτίζει τις υπηρεσίες της προς τους Πελάτες υψηλής οικονομικής επιφάνειας.
Η λειτουργική υποστήριξη για την ολοκλήρωση της συναλλαγής επικεντρώθηκε στην εξασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας και της απρόσκοπτης εξυπηρετήσεως των Πελατών, ενώ παράλληλα δόθηκε έμφαση στην κατάρτιση ενός ενοποιημένου επιχειρησιακού σχεδίου, αφού ελήφθησαν υπ’ όψιν οι βέλτιστες πρακτικές της Citi, ιδίως αυτές που αφορούν τις διαδικασίες υποστηρίξεως και την παροχή υπηρεσιών σε Πελάτες υψηλής οικονομικής επιφάνειας.
Mετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Alpha Bank επικεντρώνεται πλέον στην ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, η οποία είναι απαραίτητη για την ενιαία εφαρμογή των λειτουργικών διαδικασιών της Τραπέζης, καθώς και για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και την ομαλή ενσωμάτωση των στοιχείων των Πελατών της Citi. Τα ανωτέρω αναμένεται να συμβάλουν, εντός των επομένων δύο ετών, στα καθαρά έσοδα της Τραπέζης κατά Ευρώ 50 εκατ. (συμπεριλαμβανομένων των συνεργειών) σε ετήσια βάση. Η ενοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το α΄ εξάμηνο 2015.
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 335,5 εκατ., αυξημένα κατά 8,4% σε ετήσια βάση, καθώς η ανατιμολόγηση των καταθέσεων συνεχίζεται με απτά αποτελέσματα στο Καθαρό Έσοδο Τόκων.
Στην Κύπρο, τα υπόλοιπα των δανείων ανήλθαν σε Ευρώ 5,2 δισ. (+0,3% σε ετήσια βάση), ενώ οι καταθέσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 2,3 δισ. (-1,9% σε ετήσια βάση).
Στη Ρουμανία, τα υπόλοιπα των δανείων διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 2,9 δισ. (-1,9% σε ετήσια βάση), ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε Ευρώ 1,5 δισ. (+14,8% σε ετήσια βάση).
Στην Αλβανία, τα δάνεια ανήλθαν σε Ευρώ 373 εκατ. (+2% σε ετήσια βάση) ενώ οι καταθέσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 473 εκατ.
Στη Σερβία, τα υπόλοιπα των δανείων αυξήθηκαν σε Ευρώ 767 εκατ. (+4,2% σε ετήσια βάση), ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν σε Ευρώ 441 εκατ. (-19% σε ετήσια βάση).
Στη Βουλγαρία, τα δάνεια αυξήθηκαν σε Ευρώ 668 εκατ. (+1,6% σε ετήσια βάση), ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν σημαντικά σε Ευρώ 471 εκατ. (+23,5% σε ετήσια βάση).
Στην Π.Γ.Δ.Μ., τα δάνεια παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε Ευρώ 68 εκατ. (-1% σε ετήσια βάση) και οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε Ευρώ 89 εκατ. (+11,9% σε ετήσια βάση).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu