«Η προσπάθεια για συγκράτηση και μείωση των τιμών συνεχίζεται παρά τον πόλεμο και την ενεργειακή πίεση», ανέφερε ο υπ. Ναυτιλίας
Στη διατήρηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στα ίδια επίπεδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παρά τις πιέσεις που προκαλούν οι διεθνείς εξελίξεις και η αύξηση του ενεργειακού κόστους, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας.
Μιλώντας στο MEGA ο υπουργός υπογράμμισε ότι το περιβάλλον για την ακτοπλοΐα παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων και των επιπτώσεων του πολέμου.
Όπως ανέφερε, την προηγούμενη χρονιά οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είχαν προαναγγείλει αυξήσεις της τάξης του 15%, εξαιτίας του κόστους των «πράσινων» καυσίμων και των νέων ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Οι αυξήσεις, ωστόσο, δεν εφαρμόστηκαν, καθώς αντισταθμίστηκαν από τη μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, αντίστοιχη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε και φέτος, προκειμένου να αποτραπούν νέες ανατιμήσεις. Παράλληλα, η ενίσχυση του ανταγωνισμού οδήγησε τις εταιρείες στην παροχή στοχευμένων εκπτώσεων, οι οποίες κυμαίνονται από 25% έως 42% σε ταχύπλοα και συμβατικά πλοία.
Οι προσφορές αφορούν, μεταξύ άλλων, οικογένειες, παρέες τριών ατόμων, εισιτήρια μετ’ επιστροφής, οικονομικές θέσεις και μεταφορά αυτοκινήτων.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται από την αγορά και ελέγχονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τόνισε, πάντως, ότι η δραστηριοποίηση περισσότερων ακτοπλοϊκών εταιρειών μπορεί να ενισχύσει τον πραγματικό ανταγωνισμό και να δημιουργήσει καλύτερες τιμές για τους επιβάτες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ραφήνας, όπου δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες. Όπως σημείωσε, ο μεταξύ τους ανταγωνισμός έχει οδηγήσει σε εκπτώσεις που φτάνουν ακόμη και το 50%.
Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν προσφορές για την επιστροφή επιβατών και οχημάτων από τις Δυτικές Κυκλάδες με συμβολικό αντίτιμο ενός ευρώ.
Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε το πλοίο «λαϊκό μέσο μαζικής μεταφοράς», επισημαίνοντας ότι αποτελεί βασικό πυλώνα για την καθημερινότητα των νησιωτών, την τουριστική ανάπτυξη και τη δυνατότητα των ελληνικών οικογενειών να ταξιδεύουν στα νησιά.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στη συμβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσβαση στα νησιά δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια.
«Μας ενδιαφέρουν οι πολλοί και θα στηρίξουμε τη δυνατότητα μιας ελληνικής οικογένειας να επισκεφθεί ένα νησί, είτε για να δει συγγενείς είτε για να κάνει διακοπές. Τα νησιά μας είναι για όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός δεσμεύθηκε, τέλος, ότι η κυβερνητική προσπάθεια για τη συγκράτηση των τιμών και την περαιτέρω αποκλιμάκωσή τους μέσω εκπτώσεων θα συνεχιστεί.
«Παλεύουμε με νύχια και με δόντια να συγκρατήσουμε τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και, όπου είναι δυνατόν, να τις μειώσουμε μέσω προσφορών», κατέληξε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αυτές οι χώρες υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη πιο γρήγορα
- «Δεν υπάρχουν κανονισμοί στην Ελλάδα»: Το Paris Match για τον θάνατο Μαζωνάκη
- Ενωμένη Ιρλανδία θέλει ο Τραμπ: «Θα συμβεί» – Τι απαντά το Λονδίνο
- Οι νέοι εκατομμυριούχοι της AI: Το άγνωστο «σύνδρομο» που εμφανίζεται στη Silicon Valley
- Ο Τραμπ προανήγγειλε το τέλος του πολέμου με το Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές
- Φωτιά τώρα στη Χαλκιδική – Ήχησε το 112
- Δημοσκόπηση Prorata: Κυβερνητική αλλαγή ζητά η πλειοψηφία – «Κουμπωμένοι» οι πολίτες μετά τη ΔΕΘ
- Γαλλία: 44 τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου – Εξετάζεται δολιοφθορά
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








