Οι αναλυτές ανέμεναν ότι το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου θα αυξανόταν κατά 5,1%
Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις.
Ωστόσο, ο εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ρίξει βαριά σκιά στις μελλοντικές προοπτικές και έχει αυξήσει την πίεση προς το Πεκίνο να υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα τόνωσης.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές ανέμεναν ότι το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου θα αυξανόταν κατά 5,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας από το 5,4% του τέταρτου τριμήνου.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, προκαλώντας αντίποινα από το Πεκίνο, σε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που οι αγορές φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση.
Μεγέθη κλειδιά:
ΑΕΠ Α’ τριμήνου: +5,4% ετησίως (πρόβλεψη +5,1%, Q4 +5,4%)
ΑΕΠ Α’ τριμήνου: +1,2% σε τριμηνιαία βάση (πρόβλεψη +1,4%)
Βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου: +7,7% ετησίως (πρόβλεψη +5,8%)
Λιανικές πωλήσεις Μαρτίου: +5,9% ετησίως (πρόβλεψη +4,2%)
Επενδύσεις σε πάγια Μαρτίου: +4,2% ετησίως (πρόβλεψη +4,1%)
Επενδύσεις σε ακίνητα Ιαν.-Μαρτίου: -9,9% ετησίως
Οι αγορές δεν έδειξαν ιδιαίτερη αντίδραση στα στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ. Οι δείκτες διατηρήθηκαν κοντά στα επίπεδα προ της ανακοίνωσης. Ο δείκτης CSI300 υποχώρησε κατά 0,8%, ενώ ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης σημείωσε πτώση 0,6%.
Η Κίνα δυσκολεύεται να ανακάμψει δυναμικά και βιώσιμα μετά την COVID-19, με τροχοπέδη την παρατεταμένη κρίση στην αγορά ακινήτων, το υπέρογκο χρέος των τοπικών κυβερνήσεων και την υποτονική κατανάλωση από τον ιδιωτικό τομέα.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ξεκίνησε το έτος με αστάθεια και αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ αυξάνει κατακόρυφα τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.
Οι κινεζικές αρχές έχουν ήδη κλιμακώσει τη δημοσιονομική στήριξη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν πως απαιτείται πολύ περισσότερη και ταχύτερη παρέμβαση για να παραμείνει η οικονομία σε τροχιά.
Οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές προκλήσεις – όπως η υπερπαραγωγή, το υψηλό χρέος και η γήρανση του πληθυσμού – παραμένουν ενεργές.
Η Κίνα έχει θέσει φιλόδοξο στόχο ανάπτυξης «περίπου 5%» για το 2025, αλλά ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ έχει ήδη οδηγήσει πολλούς αναλυτές σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών τους για φέτος.
Οι εξαγωγές παραμένουν το μοναδικό φωτεινό σημείο, με εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ 1 τρισ. δολαρίων το 2024.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επαναλαμβάνουν ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια και εργαλεία για τόνωση της οικονομίας, ενώ ο Πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ υποσχέθηκε νέες ενισχύσεις εντός του μήνα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματοδότηση 13,5 εκατ. ευρώ για στήριξη της δημοσιογραφίας από την ΕΕ
- ΕΕ: Εχει τόσο εμπιστοσύνη στον Τραμπ που ετοιμάζει «Plan B» για ειρηνευτικό σχέδιο και κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Η AKTOR εξαγόρασε και την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- Παρελθόν από τη Hellenic Train ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας
- Κομισιόν: Ενέκρινε την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από United και Motor Oil
- Ευρωπαϊκές αγορές: Θετικό κλείσιμο μετά τα στοιχεία για την πτώση του το αμερικανικού ΑΕΠ
- Μπλε Κέδρος: Στα 9,05 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024
- Yalco – Κωνσταντίνου ΑΕ: Υπέγραψε συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις