"Όσο περισσότερο γίνεται σοβαρή και περίπλοκη η διεθνής κατάσταση, τόσο περισσότερο η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να εντείνουν την επικοινωνία"
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκρινε σήμερα πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας πρέπει να κάνουν «τη σωστή στρατηγική επιλογή», στο πλαίσιο της συνόδου των δυο πλευρών στο Πεκίνο, στην οποία αναμενόταν να θιγούν διενέξεις για το εμπόριο και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Οι Κινέζοι και οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει, για ακόμη μια φορά, να δείξουν διορατικότητα και δέσμευση και να κάνουν τη σωστή στρατηγική επιλογή, που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των λαών κι αντέχει στη βάσανο της Ιστορίας», είπε ο κ. Σι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στον Αντόνιο Κόστα, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εσωτερικών.
Είπε ακόμη πως οι δυο πλευρές πρέπει να κάνουν προσπάθεια να βαθύνουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει ολοένα περισσότερες συγκρούσεις, διαβεβαιώνοντας πως μπορούν να βρουν «πεδία συνεννόησης» παρά τις διαφωνίες τους.
«Όσο περισσότερο γίνεται σοβαρή και περίπλοκη η διεθνής κατάσταση, τόσο περισσότερο η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να εντείνουν την επικοινωνία, να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να βαθύνουν τη συνεργασία τους», πρότεινε ο κ. Σι.
Είναι σαφές πως Κίνα θα ήθελε να συσφίξει τη σχέση της με τη Γηραιά Ήπειρο, και στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει τον εαυτό της ως πιο αξιόπιστο εταίρο από τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ και πυλώνα σταθερότητας στην ταραγμένη διεθνή σκηνή, αντιμετωπίζεται ωστόσο με ολοένα περισσότερη δυσπιστία από τις Βρυξέλλες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή: Άνοδος εσόδων, χαμηλότερη κερδοφορία
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ ενισχύεται 0,10%, στα 1,1637 δολάρια
- Ελεύθερη υπό όρους η Μογκερίνι: “Δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής” υποστηρίζει η Εισαγγελία
- Η Eurocert Α.Ε. σε τροχιά ανάπτυξης, με αυξημένο τζίρο αλλά πίεση στα κέρδη
- Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Τουρκία: Στο 31,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο 2025
- Apple: Αρνείται να προεγκαταστήσει κρατική εφαρμογή στα iPhone που πωλούνται στην Ινδία
- KFC: Νέο κατάστημα στη Λάρισα, σε ποιες περιοχές στοχεύει για το 2026
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








