Οι κινεζικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν επίσης, κατά 16% σε ετήσια βάση
Η επιβράδυνση του κινεζικού εξωτερικού εμπορίου γίνεται όλο και πιο εμφανής, καθώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κατέρρευσαν κατά 33% τον Αύγουστο, υπό το βάρος των εμπορικών πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ και των αυστηρότερων ελέγχων στα λεγόμενα transshipments (αναδρομολογήσεις φορτίων).
Συνολικά, οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις 4,4% σε ετήσια βάση σε όρους δολαρίου, η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων έξι μηνών, ενώ υποχώρησαν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters για 5%. Οι εισαγωγές κινήθηκαν οριακά ανοδικά κατά 1,3%, αλλά και πάλι χαμηλότερα από την πρόβλεψη του 3%.
Η δραματική πτώση στις αμερικανικές απορροφήσεις κινεζικών προϊόντων αποδίδεται στις πολιτικές του Λευκού Οίκου που στοχεύουν στον περιορισμό των παρακαμπτήριων εξαγωγών, αλλά και στην κόπωση από το “frontloading” – την πρακτική εταιρειών να προχωρούν σε πρόωρες εισαγωγές για να προλάβουν υψηλότερους δασμούς.
Οι κινεζικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν επίσης, κατά 16% σε ετήσια βάση.
Παράλληλα, το παγωμένο κλίμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον επιβαρύνει τις προοπτικές. Η παράταση της εκεχειρίας στους δασμούς για ακόμη 90 ημέρες (με δασμούς 55% στις κινεζικές εξαγωγές και 30% στα αμερικανικά προϊόντα) δεν φαίνεται να αρκεί για να οδηγήσει σε συμφωνία. Η πρόσφατη επίσκεψη του κορυφαίου διαπραγματευτή Λι Τσενγκγκάνγκ στην αμερικανική πρωτεύουσα κατέληξε χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
Η Κίνα έχει στραφεί σε εναλλακτικές αγορές – Ευρωπαϊκή Ένωση, Νοτιοανατολική Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική – για να αντισταθμίσει την πίεση από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, καμία χώρα μεμονωμένα δεν πλησιάζει το αμερικανικό αποτύπωμα: οι ΗΠΑ έχουν απορροφήσει κινεζικά προϊόντα αξίας 283 δισ. δολαρίων το 2025 έως τον Αύγουστο, ενώ οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. ανήλθαν στα 541 δισ. δολάρια.
Από τον Ιούλιο, η Ουάσιγκτον επιβάλλει 40% δασμό σε προϊόντα που κρίνει ως “transshipped”, δηλαδή προϊόντα που επαναδρομολογούνται μέσω τρίτων χωρών για να παρακάμψουν τους δασμούς. Η τακτική αυτή, στην οποία στηρίζονταν αρκετοί εξαγωγείς, πλέον απειλείται σοβαρά.
Παρά τη στασιμότητα στο εμπόριο, ο ιδιωτικός δείκτης μεταποίησης PMI της RatingDog έδειξε σημαντική ανάκαμψη στις νέες παραγγελίες εξαγωγών τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας ανθεκτική εξωτερική ζήτηση.
Ωστόσο, η εικόνα της εγχώριας οικονομίας παραμένει εύθραυστη, με παρατεταμένη κρίση στην αγορά ακινήτων και αυξανόμενη ανασφάλεια στην απασχόληση να περιορίζουν την εσωτερική κατανάλωση.
Το Πεκίνο αναμένεται να δημοσιεύσει εντός της εβδομάδας τα στοιχεία πληθωρισμού. Η Goldman Sachs προβλέπει αρνητικό δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) -2,9% σε ετήσια βάση, αλλά θετική μηνιαία μεταβολή λόγω πολιτικών συγκράτησης του ακραίου ανταγωνισμού τιμών και αύξησης κόστους πρώτων υλών. Παράλληλα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) εκτιμάται ότι υποχώρησε κατά 0,2% σε ετήσια βάση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Deutsche Bank: Αγωγή 636 εκατ. δολαρίων από πρώην στελέχη για την υπόθεση Monte dei Paschi
- “Youth’s Financial Literacy”: Οικονομική αυτονομία για 2.589 μαθητές από την Τράπεζα Πειραιώς
- Pfizer: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στο β΄ τρίμηνο – Νέες περικοπές κόστους 2,5 δισ. δολαρίων
- Champions League: Σέντρα με φόντο το σεντόνι για τον Ολυμπιακό κόντρα στη Ναϊμέγκεν (21:00)
- Θολό τοπίο για τις αρμοδιότητες διερεύνησης του δυστυχήματος με τα δυο ελικόπτερα στην Ψάθα
- Reuters: Οι ΗΠΑ εξαντλούν τα αποθέματα πυραύλων ακριβείας στον πόλεμο με το Ιράν
- Πρωτοφανή ρεκόρ ζέστης και λειψυδρίας σαρώνουν τη Γαλλία
- Στο κόκκινο Αττική, Εύβοια και Ανατολικό Αιγαίο με κατηγορία κινδύνου 4 για πυρκαγιά την Τετάρτη
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








