Επιχειρήσεις

Κινητή τηλεφωνία: Πόσο αυξάνει τις τιμές η Vodafone

Η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέα τιμολόγια με ισχύ από την 1η Απριλίου

Η Vodafone προχώρησε σε αύξηση των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών της στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας μετά το όχι που εισέπραξε από την κυβέρνηση για εφαρμογή και στην κινητή τηλεφωνία ρήτρας αναπροσαρμογής με βάση τον πληθωρισμό και μετά τον έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στις εταιρείες τα τελευταία χρόνια, που οδήγησε σε μειώσεις τιμών. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Δευτέρα τις νέες τιμές.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία από την 1η Απριλίου θα προχωρήσει σε αυξήσεις:

1. Στα προγράμματα συμβολαίου ιδιωτών οι οποίες θα ξεκινούν από το 1 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τα 5,99 ευρώ στα περισσότερα πακέτα unlimited.

2. Στα επαγγελματικά συμβόλαια όπου η άνοδος των τιμών θα ξεκινάει από το 1,91 ευρώ στο My Business 1 και θα φτάνει έως και τα 12,69 ευρώ στο My Business RED 4.

3. Αύξηση της τιμής της υπηρεσίας Διεθνών Κλήσεων προς Ε.Ε. από 2,20 ευρώ το μήνα σε 3,90 ευρώ το μήνα.

Οι νέες τιμολογιακές χρεώσεις θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Απριλίου 2024 ενώ όσοι πελάτες διαφωνούν μπορούν ν’ αποχωρήσουν αζημίως εκτός και αν θα πρέπει να αποσβέσουν την αξία εξοπλισμού που έχει διατεθεί μέσω του συμβολαίου τους.

Από το καλοκαίρι του 2023 όταν αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και την ΕΕΤΤ το πάγωμα των αυξήσεων με βάση τις τιμαριθμικές αυξήσεις οι εταιρείες είχαν προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στα τιμολόγια καταργώντας την έκπτωση του ενός ευρώ σε συνδρομητές που επέλεγαν την ηλεκτρονική έκδοση του λογαριασμού αλλά και αναπροσαρμογές της τιμής του παγίου από το 13ο μήνα του συμβολαίου.

O CEO της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης από το καλοκαίρι είχε δηλώσει ότι υπάρχει ανάγκη για αυξήσεις στις τηλεπικοινωνίες για να υλοποιηθούν οι νέες επενδύσεις.

«Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτό να υπάρξουν αυξήσεις λόγω πληθωρισμού αν και ισχύει σε πολλές χώρες της ΕΕ. Δεν μπορούν οι πάροχοι να παίρνουν όλο το κόστος. Ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος, έχουμε σοβαρό πληθωρισμό στα υλικά και στο εργασιακό κόστος Το κόστος υλικών και ενέργειας και το εργατικό προσωπικό είναι πολύ υψηλότερο από τον πληθωρισμό. Πρέπει να δούμε την επόμενη ημέρα για να ανταπεξέλθουμε εμείς που κάνουμε τις επενδύσεις σε περιβάλλον σαν αυτό που ζήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια» είχε πει με νόημα.

Και είχε προσθέσει: «Υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα. Η αύξηση στην ζήτηση για data ξεπέρασέ το 70%. Αποτέλεσμα των αυξήσεων στα κόστη είναι τα έσοδα να αυξηθούν μόνο 3%, κάτι που δείχνει την ανάγκη για τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Παρά την άνοδο του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, τα αυξημένα κόστη απορροφήθηκαν αποκλειστικά από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους χωρίς να μετακυλήσουν στους καταναλωτές, την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές αυξήθηκαν κατακόρυφα, για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ψηφιακές ανάγκες της κοινωνίας. Και αυτό, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους αγαθών πρώτης γραμμής (πχ τρόφιμα) στους οποίους καταγράφεται σημαντική αναπροσαρμογή τιμών πέραν του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu