Επικαιρότητα

Κόλαση φωτιάς στη Ρόδο – Σε σχολεία, γυμναστήρια και πλοία χιλιάδες τουριστών και κάτοικοι

Κάηκαν ξενοδοχεία, μέσα σε χωριά οι φλόγες.

Παραδομένη στις φλόγες είναι η Ρόδος, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει πευκοδάση κινείται εκτός ελέγχου σε πολλά μέτωπα χιλιομέτρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά μπήκε στο χωριό Λάερμα και καίει την εκκλησία στο νεκροταφείο. Χωριά εκκενώθηκαν, το ίδιο και ξενοδοχειακές μονάδες που παραδόθηκαν στη φωτιά, με τους τουρίστες να φυγαδεύονται.

Αρκετό κόσμο απεγκλώβισε το Λιμενικό από θαλάσσης στις περιοχές Κιοτάρι και Λάρδος, ενώ για το λόγο αυτό επιτάχθηκαν τουριστικά σκάφη. Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, έχουν απομακρυνθεί δια θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι τουρίστες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

Με ότι μέσο έβρισκαν μετακινούνταν οι εγκλωβισμένοι τουρίστες.

Σε σχολεία, γυμναστήρια και πλοία οι απεγκλωβισθέντες
«Ο μεγαλύτερος όγκος εκγλωβισμένων έχει ήδη μεταφερθεί. Από εκεί και πέρα η επιχείρηση αλλά και δυστυχώς και η φωτιά είναι σε εξέλιξη», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Κάηκαν ξενοδοχεία 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ τρεις ξενοδοχειακές μονάδες καίγονται στο Κιοτάρι. Πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου.

Στις φλόγες τρία ξενοδοχεία στη Ρόδο-Εγκλωβισμένοι παραμένουν οι πυροσβέστες στη Μονή Υψενής (photos)

Και ενώ οι δυνάμεις της πυροσβαστικής ενισχύθηκαν, ενισχύονται και οι άνεμοι, που έχουν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Επί τόπου επιχειρούν 32 πυροσβέστες από Σλοβακία και 13 πυροσβεστικά οχήματα με το πλήρωμά τους από Ρουμανία,, καθώς και 25 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη. Από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερατρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία.

Στις φλόγες τρία ξενοδοχεία στη Ρόδο-Εγκλωβισμένοι παραμένουν οι πυροσβέστες στη Μονή Υψενής (photos)

Η προσπάθεια κατάσβεσης είναι τεράστια, ενώ απευθύνεται έκκληση για βυτιοφόρα στον Προφήτη Ηλία.

Στις φλόγες τρία ξενοδοχεία στη Ρόδο-Εγκλωβισμένοι παραμένουν οι πυροσβέστες στη Μονή Υψενής (photos)

Τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν

Την εκκένωση των περιοχών Ασκληπιείο και Κιοτάρι στη Ρόδο, με κατεύθυνση προς Γεννάδι διέταξαν οι αρχές, με μήνυμα που στάλθηκε μέσω του 112, ενώ νωρίτερα ζητήθηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδο και Πυλώνα.

Οι τουρίστες, που έκαναν τις διακοπές τους στο χωριό Κιοτάρι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Γεννάδι, μετά και την εκκένωση των ξενοδοχείων.

Εγκλωβισμένοι παραμένουν οι Πυροσβέστες στη Μονή

Στις φλόγες τρία ξενοδοχεία στη Ρόδο-Εγκλωβισμένοι παραμένουν οι πυροσβέστες στη Μονή Υψενής (photos)

Ενώ νωρίτερα οι πληροφορίες ήθελαν να έχει επιτευχθεί η εκκένωση της Μονής Υψενής, νεότερες πληροφορίες σύμφωνα με την ΕΡΤ Ν. Αιγαίο, αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες εξακολουθούν να είναι ακόμα στη Μονή Υψενής, στη στοά που έχει το μοναστήρι, είναι ασφαλείς αλλά είναι δύσκολο να το εγκαταλείψουν. Οι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, εγκλωβίστηκαν στην προσπάθεια τους να πείσουν τις καλόγριες να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

Εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ – Η επίσημη ανακοίνωση

Ο ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και συνεχούς ενημέρωσης του κοινού, γνωστοποιεί ότι, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00 – 15:00 και 17:00 – 22:00.

Τις συγκεκριμένες ώρες, συστήνεται:

  • Να αποφεύγεται η χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να μετατίθεται κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής)
  • Να ρυθμίζεται η θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και τους ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ενεργό συμμετοχή τους στις προσπάθειες περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος.

close menu