Σχεδόν 31.000 εταιρείες στην Ευρώπη είχαν Ρώσους ιδιοκτήτες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει έκθεση της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στους επιχειρηματίες αυτούς βρίσκονται πολλοί σε βάρος των οποίων έχουν πλέον επιβληθεί κυρώσεις. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Ρώσοι επιχειρηματίες ήταν πολύ δραστήριοι στην Ευρώπη πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 – ειδικά στους τομείς των ακινήτων, των κατασκευών και των ξενοδοχείων, καθώς και στην ενέργεια.
Η μελέτη δεν αποκαλύπτει εάν και σε ποιο βαθμό ο αριθμός των εταιρειών με Ρώσους ιδιοκτήτες άλλαξε μετά την επίθεση και τις επακόλουθες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η μελέτη, αναφέρεται στους κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Από τις 31.000 εταιρείες με πραγματικούς ιδιοκτήτες από τη Ρωσία, τουλάχιστον 1.400 εταιρείες έχουν ιδιοκτήτες στους οποίους έχουν πρόσφατα επιβληθεί κυρώσεις, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή της ΕΕ επισημαίνει στην έκθεση ότι ορισμένοι ολιγάρχες θα μπορούσαν να αποκρύψουν την ιδιοκτησία ή τον έλεγχό τους σε εταιρείες μέσω ενδιάμεσων εταιρειών εγγεγραμμένων σε τρίτες χώρες ή τοπικών μετόχων.
Η Κομισιόν ζητεί την καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και την αποκάλυψη και παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων που αποκρύπτονται από τις φορολογικές αρχές. Σύμφωνα με την μελέτη, η σύσταση των επονομαζόμενων «εταιρειών κέλυφος» εξακολουθεί να είναι σχετικά εύκολη, ώστε να χρησιμοποιηθούν για «διακίνηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσω αδιαφανών συναλλαγών». Με τη βοήθεια «εταιρειών κέλυφος», οι ολιγάρχες μπορούν όχι μόνο να κρύψουν την προέλευση και τον προορισμό των κεφαλαίων, αλλά και να συγκαλύψουν τον πραγματικό δικαιούχο της συναλλαγής.
«Η επιρροή των ολιγαρχών πρέπει να καταπολεμηθεί καθώς τα εν λόγω κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για προσωπικό εμπλουτισμό όσο και για αποσταθεροποίηση ολόκληρων χωρών» τονίζεται στην μελέτη . «Η αποκάλυψη ροών μαύρου χρήματος όχι μόνο συμβάλλει στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ασφάλειας των πολιτών της ΕΕ, αλλά βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της επιρροής των απολυταρχικών καθεστώτων», αναφέρει η Κομισιόν.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αττάλεια: Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν
- Μ. Τραυλού: Τέσσερα μέσα σε εννιά μήνες τα πλοία μας που επισκευάστηκαν στην Ελευσίνα
- Alessandra Delfini, L’Oreal Hellas: Επενδύσεις €1,3 δισ. σε έρευνα και ανάπτυξη και €100 εκατ. για δράσεις βιωσιμότητας
- Ευαγγελισμός: Ηλεκτρονική “ταυτότητα” για κάθε ασθενή – Πρεμιέρα του νέου συστήματος
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Κρίσιμες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη χωρίς Τραμπ – Πούτιν
- Ι. Γιώτης, ΣΕΒΤ: Ως βιομηχανία τροφίμων, ο χειρότερός μας εχθρός είναι η ακρίβεια
- Θεόδωρος Σκυλακάκης: (πρόεδρος Φαρμακαποθηκαρίων): Είμαστε μία αγορά χωρίς υποδομές και υπερβολικό κανονιστικό πλαίσιο
- ΣΑΤΑ: Τρίωρη διαμαρτυρία (12:00 – 15:00) των ταξί στον Διεθνή Αερολιμένα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις