Το πρόγραμμα στοχεύει στη στήριξη γεωργών που έχουν υποστεί ζημιές στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή τους ή τον εξοπλισμό τους
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων, ύψους 80 εκατ. ευρώ, για την αποζημίωση ζημιών από φυσικές καταστροφές και δυσμενή κλιματικά φαινόμενα στον αγροτικό τομέα.
Το πρόγραμμα στοχεύει στη στήριξη γεωργών που έχουν υποστεί ζημιές στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή τους ή στα πάγια περιουσιακά τους στοιχεία, τα αποθηκευμένα προϊόντα και τον εξοπλισμό παραγωγής τους λόγω απρόβλεπτων γεγονότων. Τέτοια απρόβλεπτα γεγονότα περιλαμβάνουν φυσικές καταστροφές (π.χ. έντονες ή παρατεταμένες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και έντονη ξηρασία). Στο πλαίσιο του καθεστώτος, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 200.000 ευρώ.
Η Επιτροπή αξιολόγησε το καθεστώς σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Βάσει του άρθρου 107 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να αποκαταστήσουν τη ζημία που προκλήθηκε από φυσικές καταστροφές ή έκτακτα περιστατικά και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή εφάρμοσε τις κατευθυντήριες γραμμές του 2022 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας και στις αγροτικές περιοχές. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς είναι απαραίτητο και κατάλληλο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου. Επιπλέον, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι αναλογικό, καθώς περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο και θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και το εμπόριο μεταξύ των κρατών-μελών. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό καθεστώς, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Διακοπές – ακρίβεια: Φιλοξενία, μαγείρεμα στο κατάλυμα και ψώνια σε σούπερ μάρκετ και φούρνους
- Δήμας: Μέσα στο καλοκαίρι οι παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενου ΒΟΑΚ
- Αεροπορική τραγωδία στην Ινδία: Κόπηκε η παροχή καυσίμου στο Boeing 787 – Οι διάλογοι των πιλότων
- Bloomberg: Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ εξαρτάται από τα αυτοκίνητα, τα γεωργικά προϊόντα και τον… Τραμπ
- Aνασφάλιστα οχήματα: Βρέθηκαν πάνω από 300.000 και τους περιμένουν τσουχτερά πρόστιμα
- Συνήγορος του Καταναλωτή: Νέο πλαίσιο με δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής το α΄εξάμηνο του 2026
- ΗΠΑ: Οι τελωνειακοί δασμοί ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια τον Ιούνιο
- Πολιτική Προστασία: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις