Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει ταχεία υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ελπίδα ότι, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και τις δηλώσεις από Λευκωσία και Αθήνα, θα υπάρξει σαφής δέσμευση για ταχύτερη υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου–Ελλάδας (GSI). Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι εις βάρος όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Απαντώντας σχετικά, η Κομισιόν ανέφερε: «Προσδοκούμε όλες οι πλευρές να δεσμευτούν για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του έργου. Κατά βάση, οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση είναι προς ζημία των ίδιων των εμπλεκόμενων μερών». Παράλληλα, επανέλαβε ότι το έργο αυτό αποτελεί «προτεραιότητα υψηλότερης στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ» και διαβεβαίωσε ότι «συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να εξασφαλίσουμε την υλοποίησή του».
Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, «αυτό το έργο είναι κρίσιμο για τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου», προσθέτοντας ότι «η ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων συμβάλλει στη μείωση των τιμών ενέργειας και επιτρέπει την ομαλότερη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό σύστημα».
Η Κομισιόν τόνισε επίσης ότι βρίσκεται «σε σταθερή επαφή με τον προωθητή του έργου, τους ρυθμιστές και τις εθνικές αρχές, παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη». Παράλληλα, υπογράμμισε πως «η ευθύνη ανήκει σε όλους τους εμπλεκόμενους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».
Αναφερόμενη, τέλος, στις πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με τις «Ενεργειακές Λεωφόρους» (Energy Highways), η Επιτροπή υπενθύμισε ότι το GSI, δηλαδή η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για «την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας εντός της ΕΕ και τον τερματισμό της ηλεκτρικής απομόνωσης του νησιού». Καταλήγοντας, η Κομισιόν σημείωσε ότι το έργο αυτό «υπογραμμίζει τη σημασία της καλύτερης και πιο ανθεκτικής ενεργειακής διασυνδεσιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέο Skoda Fabia για τα 130 χρόνια: Το ταχύτερο Fabia όλων των εποχών
- Κομισιόν: Παραπέμπει την Ελλάδα για τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών στα χερσαία σύνορα
- Οι τιμές του κακάο υποχωρούν σε χαμηλό 20 μηνών
- Wall Street: Κινείται με ανάμεικτες τάσεις
- ΔΕΣΦΑ: Αύξηση 16,6% στη ζήτηση φυσικού αερίου στο 9μηνο
- Τράπεζα της Αγγλίας: Προειδοποιεί για «απότομη διόρθωση της αγοράς» εάν σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης
- Δίκη Χρυσής Αυγής: Απολογήθηκε η σύζυγος του Νίκου Μιχαλιολάκου, Ελένη Ζαρούλια
- Αγωγή συγγενών θυμάτων των Τεμπών κατά Siemens, Bayer, ΟΣΕ, Hellenic Train για τα «έλαια σιλικόνης»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις