Τι αναφέρεται στην έκθεση διεύρυνσης της Ε.Ε. για την Αλβανία
«Σοβαρές ανησυχίες» εγείρει σύμφωνα με την Ερωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα της προφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη.
Στην έκθεση διεύρυνσης για την Αλβανία, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα παρέμειναν καλές συνολικά, με συνεχείς πολιτικές επαφές. Όπως τονίζει, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, ιδίως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας, παραμένουν αντικείμενο διαφωνιών στις διμερείς σχέσεις.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, η προφυλάκιση ενός νεοεκλεγμένου Έλληνα δημάρχου, ο οποίος συνελήφθη την παραμονή των τοπικών εκλογών και του οποίου η δίκη ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, έχει προκαλέσει διμερείς εντάσεις και εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Τα αιτήματά του να του χορηγηθεί ειδική άδεια για να μπορέσει να ορκιστεί, έχουν απορριφθεί και το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να συζητήσει για την ανάθεση της σχετικής προσφυγής σε δικαστήριο, προσθέτει η Κομισιόν. Παράλληλα, σημειώνει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δέχθηκε τον Οκτώβριο να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα της ποινικής δικαστικής διαδικασίας μετά τη σύλληψή του.
Ταυτόχρονα, η Κομισιόν αναφέρει ότι η Αλβανία συνέχισε να σημειώνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ομάδας των θεμελιωδών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης εφαρμογής της συνολικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, ενώ αναφέρεται ότι τα Τίρανα έχουν συμβάλει στη διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών προς την Ε.Ε. με τη συνεργασία προς την εφαρμογή του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Αλβανία επίσης -επισημαίνει η Επιτροπή- έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την κοινή και εξωτερική πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- United Media: Πήρε έγκριση από την Κομισιόν για την εξαγορά του 50% του Alpha TV
- Ιμάμογλου: Ποινή φυλάκισης 7 ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ζητά ο εισαγγελέας
- Ανω Σούλι Μαραθώνα: Μεγάλη φωτιά, σηκώθηκαν 5 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα
- Έκθεση KPMG: Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα
- Νάγκελ: Η ΕΚΤ να μην βιαστεί για νέες μειώσεις επιτοκίων
- Εθνική Τράπεζα: Στο 2,2 το ΑΕΠ το α΄τρίμηνο – Στο +1,9% η ιδιωτική κατανάλωση
- Σειρά τηλεφωνικών επαφών Μητσοτάκη με Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Μέση Ανατολή: Ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο Φαραμπί του Ιράν
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις