Οικονομία

Κομισιόν για Ελλάδα: Κρίσιμο το ΤΑΑ για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

"Συνεχίζουν να επιβαρύνουν την Ελλάδα τα "κόκκινα δάνεια"

Στο ρόλο που παίζει η έγκαιρη εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αναφέρεται μεταξύ άλλων η Κομισιόν, στο πλαίσιο των συστάσεών της για το ευρωπαϊκό εξάμηνο.

Η Κομισιόν υποστηρίζει, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανισορροπίες, με τα «αγκάθια» στην οικονομία να σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, τα «κόκκινα δάνεια» και την υψηλή ανεργία. Βέβαια, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι ανισορροπίες αυτές έχουν υποχωρήσει αισθητά και αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω, ωστόσο η εξωτερική θέση της χώρας μας παραμένει αδύναμη.

Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, σημειώνεται, συνέχισε να μειώνεται, και ενώ παραμένει υψηλός, σχεδόν στο 162% το 2023, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους εμφανίζονται χαμηλοί. Η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα της ταχείας μείωσης του λόγου του χρέους τα τελευταία χρόνια, αλλά η αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση των δημοσιονομικών ισορροπιών αναμένεται να διασφαλίσει ότι ο λόγος θα συνεχίσει να μειώνεται.

Επιπλέον, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο είχε διευρυνθεί αισθητά από το 2020 έως το 2022, περιορίστηκε σημαντικά το 2023, αλλά παραμένει αυξημένο σε ένα περιβάλλον έντονης εγχώριας ζήτησης. Μόνο οριακές βελτιώσεις του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένονται φέτος και το επόμενο έτος, αναφέρει η Κομισιόν, καθώς η ισχυρή αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να διατηρήσει τις εισαγωγές σε υψηλά επίπεδα.

Συνεχίζουν να επιβαρύνουν την Ελλάδα τα «κόκκινα δάνεια», λέει η Κομισιόν

Ο βαθιά αρνητικός δείκτης ΝΙΙP (Net International Investment Position) προς το ΑΕΠ βελτιώθηκε επίσης το 2023, λόγω της υψηλής ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ, αλλά παραμένει ο ασθενέστερος στην ΕΕ. Τα «κόκκινα» δάνεια παρουσίασαν σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια και συνέχισαν να μειώνονται το 2023, αλλά η επεξεργασία των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτός του τραπεζικού τομέα παραμένει αργή, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομία.

Η απασχόληση αυξήθηκε και η ανεργία μειώθηκε περαιτέρω, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλή.Τα χρόνια διαρκούς πολιτικής δράσης και οι εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν σαφώς ευνοήσει τη μείωση των εντοπισμένων τρωτών σημείων.

Τέλος, η Κομισιόν τονίζει, ότι η διατήρηση του συνετού δημοσιονομικού προσανατολισμού και η συνέχιση της έγκαιρης εφαρμογής του Tαμείου Ανάκαμψης παραμένουν ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση της επανεξισορρόπησης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής θέσης της Ελλάδας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu