Συμφώνησαν να μην αποσπούν η μία τους υπαλλήλους της άλλης, αντάλλαξαν εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες και μοίρασαν γεωγραφικές αγορές
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε συνολικά 329 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα στην εταιρεία διαδικτυακών παραγγελιών και διανομής τροφίμων Delivery Hero και στην Glovo για λειτουργία καρτέλ κατά την περίοδο που προηγήθηκε της συγχώνευσής τους το 2022.
Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες:
- συμφώνησαν να μην αποσπούν η μία τους υπαλλήλους της άλλης,
- αντάλλαξαν εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες και
- μοίρασαν γεωγραφικές αγορές.
Η συμπεριφορά αυτή ξεκίνησε αφότου η Delivery Hero απέκτησε μειοψηφικό μερίδιο στην ισπανική ανταγωνίστριά της το 2018, οπότε και άρχισε να συλλέγει πληροφορίες για σχεδόν κάθε πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ανταγωνίστριάς της, σε αυτό που ένας αξιωματούχος της Επιτροπής χαρακτήρισε «καρτέλ WhatsApp».
«Αυτή η υπόθεση είναι σημαντική επειδή αυτές οι πρακτικές διευκολύνθηκαν μέσω μιας στρεβλής χρήσης του μειοψηφικού μεριδίου της Delivery Hero στην Glovo» δήλωσε σύμφωνα με το Politico η Επίτροπος Ανταγωνισμού Τερέζα Ριμπέρα σε ανακοίνωσή της.
Η υπόθεση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμο σε εταιρεία για παραβίαση των κανόνων της Ε.Ε. για τα καρτέλ σε συμφωνία μη λαθροθηρίας που έχουν υπογραφεί με ανταγωνιστή. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες συμφώνησαν να μην προσλάβουν υπαλλήλους γραφείου από τον ανταγωνιστή τους. Οι συμφωνίες μη λαθροθηρίας δεν κάλυπταν τους μεταφορείς.
«Είναι επίσης η πρώτη φορά που η Επιτροπή επιβάλλει κυρώσεις σε μια συμφωνία μη λαθροθηρίας, όπου οι εταιρείες σταματούν να ανταγωνίζονται για την προσέλκυση ταλέντων και μειώνουν τις ευκαιρίες για τους εργαζόμενους» ανέφερε η Ριμπέρα.
Και οι δύο εταιρείες παραδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στο καρτέλ και συμφώνησαν να διευθετήσουν την υπόθεση. Αυτή είναι η πρώτη απόφαση με την οποία η Επιτροπή διαπιστώνει καρτέλ στην αγορά εργασίας και η πρώτη φορά που επιβάλλει κυρώσεις για την αντιανταγωνιστική χρήση μεριδίου μειοψηφίας σε ανταγωνιστική επιχείρηση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χατζηθεοδοσίου για ΔΕΘ: «Οι μικρομεσαίοι παραμένουν ο φτωχός συγγενής της αγοράς»
- Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Από το «μέρισμα ανάπτυξης» και την αυτοδυναμία έως Τουρκία, Σαμαρά και Τσίπρα
- Η συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (Live)
- 681 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ και τρία νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου
- Πυρκαγιά στη Δροσοπηγή Αφιδνών
- «Small potatoes» η σύγκρουση με το Ιράν λέει ο υπερόπτης Τραμπ
- Φόβοι για νέες ουρές στα ευρωπαϊκά σύνορα: Τέλος στην «ευελιξία» των βιομετρικών ελέγχων EES
- Κυβερνοεπίθεση στην ΕΕΤΑΑ: Πρόστιμα 350.000 ευρώ για δεδομένα έως 2,5 εκατ. πολιτών
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








