Τουρισμός

Κων. Μπήτρος: Η στρατηγική του τρίτου μεγαλύτερου επενδυτή στην Ελλάδα, HIG Capital, την επόμενη πενταετία

O Κωνσταντίνος Μπήτρος, επικεφαλής της Inventio, στρατηγικός συνεργάτης της HIG στην Ελλάδα.

Η HIG σε συνεργασία με την Inventio, που είναι ο διαχειριστής των επενδύσεων στην Ελλάδα έχει ρίξει 1,5 δισ. ευρώ ενώ σε εξέλιξη είναι επενδυτικό πλάνο επιπλέον 600 εκατ. ευρώ

Τον στρατηγικό σχεδιασμό των επενδύσεων της επόμενης πενταετίας (2024-2029) ξεδίπλωσε ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, εκπρόσωπος του group εταιρειών, που αποτελείται από την αμερικανική εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων HIG Capital, την εταιρεία Inventio με τη θυγατρική της Inventio Edge – αποτελούν τον διαχειριστή (asset manager) και developer των επενδύσεων στην Ελλάδα – και των φορέων Ella Resorts και Streem Global, που είναι  οι επιχειρηματικοί βραχίονες του ομίλου (operators) στους βασικούς κλάδους που έχει επενδύσει η HIG, δηλαδή σε ξενοδοχεία και logistics. Προς το παρόν.

Γιατί, όπως εξήγησε σε ενημερωτική εκδήλωση σε δημοσιογράφους, ο κ. Μπήτρος αυτή την περίοδο διερευνάται το ενδεχόμενο εισόδου και σε άλλους κλάδους. Ο ίδιος μίλησε για το Ελληνικό, το Θριάσιο, για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, για τις αποδόσεις που πετυχαίνει και προσδοκά το fund και βεβαίως για την αξιοπρόσεχτη ταχύτητα υλοποίησης τόσο μεγάλων επενδύσεων έντασης κεφαλαίου, που απαιτεί εκτός των κεφαλαίων πάρα πολύ χρόνο και τεχνογνωσία.

Οι επενδύσεις της HIG έχουν φθάσει να είναι σε μέγεθος οι τρίτες υψηλότερες στην Ελλάδα και κατατάσσονται μετά από αυτές της Fairfax και του CVC.

Να σημειωθεί πως η HIG με την Inventio δεν έχουν μετοχική σχέση, αλλά σχέση συνεργασίας. H HIG είναι ο ιδιοκτήτης των assets και οι Inventio-Inventio Edge, είναι ο στρατηγικός συνεργάτης της HIG στην Ελλάδα, που αναζητά ευκαιρίες, αναπτύσσει και συντηρεί τα περιουσιακά στοιχεία ενώ μπορεί να αναλάβει και έργα τρίτων.

Χρονικά οι μαζικές επενδύσεις της HIG ξεκίνησαν το 2018. Είχαν προηγηθεί επιλεκτικές κινήσεις το 2014 στην βιομηχανία Μαΐλης και λίγο αργότερα στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand.

HIG: Επενδύσεις 2,1 δισ. και βλέπουμε…  

Από το 2018 εντάθηκαν οι επενδυτικές κινήσεις και μέχρι σήμερα, η «H.I.G. Capital Advisors LLC» έχει επενδύσει στην Ελλάδα 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων πάνω από 400 εκατ. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια. Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες που έχει επενδύσει η HIG απασχολούν περίπου 5.000 εργαζόμενους.

Εκτός από το 1,5 δισ. ευρώ είναι σε εξέλιξη επιπλέον επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ που αφορούν α) την επένδυση στο παλιό χαλυβουργείο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο και β) 200 εκατ. ευρώ ανακαινίσεις στα υφιστάμενα ξενοδοχεία και γ) 100 εκατ. ευρώ για την μετατροπή του ξενοδοχείου Αλθέα στη Σαρωνίδα και άλλες δραστηριότητες.

Για το εάν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο «budget» επενδύσεων από την πλευρά της HIG, ο κ. Μπήτρος  απάντησε ότι δεν υπάρχει και ότι οι επενδύσεις αξιολογούνται κατά αποκοπή.

Γιατί  η HIG επένδυσε στην Ελλάδα

Όπως δήλωσε στο Financial Report ο κ. Μπήτρος, το fund βρήκε επενδυτικές ευκαιρίες σε κλάδους, οι οποίοι είχαν πιεστεί από την πολυετή κρίση και ήταν πολυδιασπασμένοι.

Όπως είπε,  «μας αρέσουν οι πολυδιασπασμένες αγορές», εννοώντας ότι έχει την τεχνογνωσία και τους πόρους για την εξαγορά υποτιμημένων περιουσιακών στοιχείων και την λειτουργική ενοποίησή τους, δημιουργώντας μεγάλα μεγέθη και οικονομίες κλίμακος για να είναι οι δραστηριότητες ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι επενδύσεις της HIG εστιάζουν στο τρίπτυχο:

α) διάσωση προβληματικών εταιριών με ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση,

β) εξαγορές συμπληρωματικών εταιρειών, που δεν καλύπτουν η μία την άλλη  και

γ) ενοποιήσεις και δημιουργία μεγάλων ανταγωνιστικών σχημάτων.

Πρόκειται για επενδύσεις με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία, που διασφαλίζουν τη διάσωση θέσεις εργασίας, και τη δημιουργία νέων υψηλής εξειδίκευσης.

Αποδόσεις και «overweight» θέση στην Ελλάδα   

Και επειδή ένα fund όπως είναι η HIG δεν επενδύει στα τυφλά, αλλά ενδιαφέρεται για τις αποδόσεις, είχε την ευκαιρία να απολαύσει υψηλές αποδόσεις από τις επενδύσεις που έκανε τα προηγούμενα χρόνια σε Dimand και Μαΐλλη. Η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 15-17%, αναφέρει ο κ. Μπήτρος, προσθέτοντας και μια σημαντική λεπτομέρεια: η HIG έχει τοποθετήσει στη χώρα περισσότερα κεφάλαια από όσα δικαιολογούν τα μεγέθη της χώρας με βάση διεθνείς οικονομικούς δείκτες.

Με άλλα λόγια,  είναι «overweight», κάτι που εξηγείται ναι μεν από τις υψηλές αποδόσεις – οι οποίες εξομαλύνονται σταδιακά – και από το ότι οι δραστηριότητες δεν αφορούν μόνο την εγχώρια αγορά, δηλαδή τα έσοδα των προέρχονται από ξένους πελάτες (τουρισμός, διεθνείς μεταφορές), διαφοροποιώντας εν μέρη τους κινδύνους.

Ειδικότερα και αναφερόμενος στους μελλοντικούς κινδύνους ξεχώρισε δύο: τον πληθωρισμό και την κλιματική αλλαγή, αφήνοντας τον γεωπολιτικό – σε αυτή τη φάση λόγω των εμποδίων στη διακίνηση των φορτίων στην Ερυθρά Θάλασσα – σε δεύτερο πλάνο. Όπως είπε,  «η κλιματική κρίση είναι εδώ για να μείνει και ο πληθωρισμός είναι εδώ για να μείνει».

«Ενός μετόχου Αρχή» και επέκταση σε άλλους κλάδους

Εξηγώντας την ταχύτητα με την οποία πραγματοποιούνται οι κινήσεις, εξήγησε ότι ένα σημαντικό στοιχείο είναι η λήψη των αποφάσεων και η ενός μετόχου αρχή.

Ανέφερε ότι οι επενδύσεις μας προχωρούν γρήγορα γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται γρήγορα από έναν μέτοχο. Και έδωσε την είδηση ότι ενώ το αρχικό πλάνο των επενδύσεων αφορούσε στην πενταετία 2018-2023 πλέον ανανεώθηκε για μία ακόμα πενταετία, αφενός με την εξέλιξη των επενδύσεων που τρέχουν αφετέρου με την διερεύνηση και επέκταση σε άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα στην αγροτοδιατροφή και ίσως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες αν και έχουν χάσει την ελκυστικότητά τους (ίσως όχι ως HIG, αλλά ως Inventio).

Ο κ. Μπήτρος στην ενημερωτική εκδήλωση προς τους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι είμαστε γενικά φειδωλοί σε αυτά που λέμε και μιλάμε μόνο όταν έχουμε κάτι να πούμε. Μαζί του ήταν οι εκπρόσωποι των εταιρειών και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Καλλιγέρης, επικεφαλής της Streem Global, o Κώστας Σιδερής επιχειρησιακός επικεφαλής της Inventio και ο Γιώργος Σταματίου που εκπροσωπεί τον κλάδο των ξενοδοχείων υπό την διαχείριση της Ella Resorts.

Ο ίδιος πάντως δεν παρέλειψε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, που δέχτηκε. Και ήταν πολλές.

Διακρίνονται από αριστερά: Κώστας Σιδερής COO Inventio, Κωνσταντίνος Μπήτρος, ιδρυτής και γενικός διευθυντής Inventio, Δημήτρης Καλλιγέρης, επικεφαλής Streem Global και Γιώργος Σταματίου Ella Resorts.

Streem Global: Δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στην Ευρώπη- Ελλάδα με παγκόσμια εμβέλεια

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες της Streem Global δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί ένας όμιλος που διαχειρίζεται 400.000 τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικών χώρων με 2.500 εργαζόμενους και μερίδιο αγορά 18% στην Ελλάδα. Η Streem Global αναπτύσσεται συνεχώς και επεκτείνεται γεωγραφικά και εκτός Ελλάδος.

Προτεραιότητα στην ενοποίηση των εταιρειών που εξαγοράστηκαν

Σε αυτή τη φάση είναι σε εξέλιξη η ενοποίηση των επί μέρους εταιρειών που έχουν εξαγοραστεί. Πρόκειται για μία διαδικασία, που απαιτεί χρόνο, καθώς εκτός από το νομικό κομμάτι το σημαντικότερο είναι το λειτουργικό, το οποίο απαιτεί περίοδο περίπου 18 μηνών για την ολοκλήρωσή του. Ήδη οι διαδικασίες τρέχουν εδώ και οκτώ μήνες.

Η Streem Global έχει εξαγοράσει τις εταιρείες:  Μακιός ΑΕ – Θεσσαλονίκη (2020), Ολυμπιάς-Κανδύλης – Αθήνα (2021), ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΑΕ (2023), Unit Hellas AE & Unit Shipping AE (2023), Contrade AE (2023),  Light Greece AE (2023), Instant Trans I.K.E. (2024),  Nami D.o.o. (2024) Belgarde, Serbia.

Στόχος είναι η δημιουργία λειτουργικής πλατφόρμας logistics και οι μεταφορές εμπορευμάτων από και προς τη θάλασσα μέσω οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών.

Σε εξέλιξη η επένδυση 300 εκατ. ευρώ στο πρώην χαλυβουργείο της Ελληνικής Χαλυβουργίας

Ο όμιλος αυτή την περίοδο υλοποιεί την ανάπτυξη του χώρου που βρισκόταν το πρώην χαλυβουργείο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Η HIG συμμετείχε στην εξυγίανση με τη διαγραφή δανείων άνω 150 εκατ. ευρώ και στη συνέχιση της δραστηριότητας του χαλυβουργείου στο Βόλο,  που είχε σαν αποτέλεσμα τη διάσωση της εταιρίας (περίπου 600 θέσεις εργασίας).

Τώρα, προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών – trimodal) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Το οικόπεδο εκτείνεται σε 291 στρέμματα και περιλαμβάνει τη δημιουργία αποθηκών 180.000 τ.μ. και 20.000 τ.μ. συνοδών χώρων, με δυνατότητα μεταποιητικών δράσεων. Το έργο πέρασε από την διυπουργική επιτροπή κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας τον Μάρτιο του 2023. Έχει, προς ώρας, ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου. Στην παρούσα φάση τρέχει η αδειοδοτική διαδικασία ενώ οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν το 2025.

Για τις αδειοδοτήσεις δεν παρέλειψε να μιλήσει για έναν δάδαλο, παρά την απλοποίηση κάποιων διαδικασιών.

Επέκταση στον βόρειο ευρωπαϊκό διάδρομο

Επόμενες αναπτυξιακές κινήσεις στον κλάδο των μεταφορών και logistics αναμένεται να γίνουν στις αγορές Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας και Πολωνίας έτσι ώστε η Streem Global να αναπτυχθεί στην Ευρώπη και να καταστεί μία εταιρεία με παγκόσμια εμβέλεια.

Μας ενδιαφέρει ο σιδηρόδρομος, αλλά όχι τώρα

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδιαφέρον για τον σιδηρόδρομο, ο κ. Μπήτρος απάντησε ότι υπήρχε ενδιαφέρον για τον σιδηρόδρομο και για τις μεταφορές, ωστόσο αυτός ο σχεδιασμός αναθεωρήθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Γενικά μιλώντας, για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις μεταφορές,  ο όμιλος χρησιμοποιεί πιλοτικά, φορτηγά υδρογόνου, δεδομένου ότι τα ηλεκτρικά φορτηγά δεν φαίνεται να μπορούν να αντικαταστήσουν τα πετρελαιοκίνητα (σ.σ. οι μπαταρίες δεν μπορούν να μετακινήσουν τα φορτηγά για πολλά χιλιόμετρα).

«Δεν μας ενδιαφέρει το Ελληνικό – Είναι πολύ ακριβό»

Ο Κωνσταντίνος Μπήτρος ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδιαφέρον για το Ελληνικό. Απάντησε ότι το Ελληνικό είναι «πολύ ακριβό για τις δομές σαν τις δικές μας. Το κοιτάξαμε από νωρίς, αλλά δεν έβγαινε».

Για το Θριάσιο ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον αλλά υπό όρους. Για τα ΣΔΙΤ είπε η δέσμευση για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ανασταλτικός παράγοντας για έναν θεσμικό επενδυτή. Είναι δύσκολο ο θεσμικός επενδυτής να «δεσμευθεί για πολλά χρόνια».

Πάντως, όπως πρόσθεσε «πήραμε τον φάκελο της Φυλής» για να τον κοιτάξουμε.

Σε αντίστοιχη ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδιαφέρον για χαρτοφυλάκια δανείων που οι τράπεζες βγάζουν προς πώληση είπε ότι ως πακέτα δεν τους ενδιαφέρει («δεν κοιτάζουμε χαρτοφυλάκια τραπεζών») γιατί είναι κατακερματισμένα και δεν αποτελεί αντικείμενο της δουλειά τους.

Σχετικά με τα λιμάνια, που υπήρξε ενδιαφέρον είπε «ναι αλλά μόνο κατά περίπτωση.

Σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είπε ότι υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά τώρα αυτό το ενδιαφέρον περιορίζεται.

Ξενοδοχειακός κλάδος αξίας 1 δισ. ευρώ 

Ο κλάδος της φιλοξενίας έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο βάρος των επενδύσεων της HIG, η οποία μετά τις εξαγορές και τις μέχρι τώρα ανακαινίσεις υλοποιεί νέο επενδυτικό πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Παράλληλα σχεδιάζει επέκταση και σε άλλες πειροχές της Μεσογείου.

Ο κλάδος της φιλοξενίας-ξενοδοχείων λειτουργεί υπό τον φορέα Ella Resorts που συνενώνει και διαχειρίζεται τις εταιρείες που έχουν εξαγοραστεί. Στα Ella Resorts έχουν ενταχθεί 8 ξενοδοχειακές μονάδες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων.

Στόχος, για την εντός Ελλάδος δραστηριότητα της είναι τα 6.000 δωμάτια ενώ ευρύτερα στη Μεσόγειο, τα 10.000 δωμάτια. Η εταιρεία αναζητεί ευκκαιρίες σε Ιταλία και Ισπανία.

Οταν όλα τα ξενοδοχεία θα είναι σε λειτουργία, δηλαδή μετά τις ανακαινίσεις τότε θα αποτελέσουν για τον όμιλο ένα περιουσιακό στοιχείο, που η αξία του εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα είναι κερδοφόρα.

Γενικότερα για να προχωρήσει μια επένδυση στον κλάδο των ξενοδοχείων, πρέπει να πληρούνται τα τρία κριτήρια, εξήγησε ο κ. Μπήτρος. Τα κριτήρια αυτά είναι:

  1. Η τοποθεσία να είναι απέχει χρονικά έως μιάμιση ώρα από αεροδρόμιο.
  2. Να είναι πάνω σε θάλασσα.
  3. Η δυναμικότητας της μονάδας  να είναι πάνω από 200 δωμάτια ή να μπορεί να επεκταθεί σε πάνω από 200 αν είναι μικρότερη.

Αναλυτικά το χαρτοφυλάκιο των ξενοδοχείων περιλαμβάνει τα εξής:

  • Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, Ρόδος (2018), πρώην Aldemar Ρόδου, κεφαλαιακή αναδιάρθρωση μέσω εξαγοράς του ποσοστού των παλαιών μετόχων, με παράλληλη διάσωση της εταιρίας, πλήρης ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 835 δωματίων (2.500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά (τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση) την οποία επιμελήθηκε πλήρως η Inventio Edge. Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των €100.000.000. Διάσωση 350 θέσεων εργασίας, οι οποίες, μετά την πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχείων αυξήθηκαν σε 600.
  • Corfu Holdings ΑΕ Κέρκυρα (πρώην Mayor Holdings), κεφαλαιακή αναδιάρθρωση (2019), εξαγορά του ποσοστού των παλαιών μετόχων, μετά από δική τους πρόταση (2022), σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1.400 δωματίων (2.500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των €150.000.000. Διάσωση 400 θέσεων εργασίας, οι οποίες, μετά την πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου, θα αυξηθούν σε 700. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανακαίνισης του Álkyna Lifestyle Beach Resort (πρώην La Grota Verde) όπου θα λειτουργήσει πλήρως ανακαινισμένο την επόμενη σαιζόν , ενώ προετοιμάζονται και οι ανακαινίσεις των Capo Di Cordu και Pelekas Monastery συνολικής δυναμικότητας άνω των 650 δωματίων που θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο του 2024. Όλες
    οι ανακαινίσεις τελούν υπό την επίβλεψη της Inventio Edge.

  • Αγορά ξενοδοχείου πρώην Aldiana Club, στην περιοχή Μόχλου Κρήτης με επενδυτικό πλάνο €50εκ για την ανακαίνιση, επέκταση και αναβάθμιση σε 5άστερο ξενοδοχείο που θα ονομαστεί Rocrita Lifestyle Beach Resort, με συνολική δυναμικότητά 360 δωματίων. Το έργο, υπό την εποπτεία της Inventio Edge είναι σε εξέλιξη με ορίζοντα λειτουργίας την τουριστική περίοδο του 2025.
  • Αγορά, πρώην ξενοδοχείου Aλθέα, στην Αγ. Μαρίνα Αττικής, δυναμικότητας ~350 δωματίων. Στην παρούσα φάση το έργο ανακαίνισης βρίσκεται σε πρώιμο μελετητικό και δανειοδοτικό στάδιο.
  • Kυπριώτης ΑΕ, Εξαγορά δανείων από 3 τράπεζες συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140 εκατ. ευρώ.

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu