Οι παρατεταμένες διακοπές ρεύματος προκαλούν ένταση στην Αβάνα, ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί τον αμερικανικό αποκλεισμό για την κατάρρευση των προμηθειών καυσίμων.
Η Κούβα έχει εξαντλήσει πλήρως τα αποθέματά της σε ντίζελ και μαζούτ, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Ορυχείων της χώρας, Βισέντε δε λα Ο Λέβι, ο οποίος προειδοποίησε ότι το εθνικό ενεργειακό σύστημα βρίσκεται πλέον σε «κρίσιμη» κατάσταση. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, η χώρα διαθέτει μόνο περιορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου από εγχώριες πηγές, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα βασικών καυσίμων για τη λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε πολύωρα μπλακάουτ, με συνοικίες της Αβάνας να μένουν χωρίς ρεύμα έως και 20 με 22 ώρες την ημέρα. Η κατάσταση έχει προκαλέσει αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, με κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους, να χτυπούν κατσαρόλες και να διαμαρτύρονται για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος. Σύμφωνα με το Reuters, οι κινητοποιήσεις της Τετάρτης ήταν οι μεγαλύτερες στην κουβανική πρωτεύουσα από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης τον Ιανουάριο.
Ο δε λα Ο Λέβι απέδωσε την επιδείνωση της κρίσης στον αμερικανικό αποκλεισμό των αποστολών καυσίμων προς την Κούβα. Παραδοσιακοί προμηθευτές, όπως η Βενεζουέλα και το Μεξικό, δεν έχουν στείλει καύσιμα στο νησί από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ απείλησε με δασμούς χώρες που θα συνέχιζαν να τροφοδοτούν την Κούβα. Έκτοτε, σύμφωνα με το Reuters, μόνο ένα μεγάλο ρωσικό δεξαμενόπλοιο έχει παραδώσει αργό πετρέλαιο στη χώρα, προσφέροντας προσωρινή ανακούφιση.
Οι συνέπειες αγγίζουν ήδη κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες. Νοσοκομεία δυσκολεύονται να λειτουργήσουν κανονικά, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες αναγκάζονται να κλείνουν, ενώ πλήγμα δέχεται και ο τουρισμός, ένας από τους βασικούς πυλώνες της κουβανικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την πρότασή τους για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 100 εκατ. δολαρίων, η οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, θα διανεμηθεί σε συνεργασία με την Καθολική Εκκλησία και αξιόπιστες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η κυβέρνηση της Αβάνας αμφισβητεί την πρόταση και την παρουσιάζει ως πολιτικά υποκινούμενη, ενώ η Ουάσινγκτον τη συνδέει με την ανάγκη «ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων» στο κουβανικό πολιτικό σύστημα.
Η αντιπαράθεση προστίθεται σε ένα ήδη τεταμένο διπλωματικό περιβάλλον. Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις κυρώσεις κατά κουβανικών κρατικών και στρατιωτικών δομών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, χαρακτήρισε τα μέτρα «παράνομα και καταχρηστικά». Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, έχει επικρίνει τον αποκλεισμό καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι επηρεάζει βασικά δικαιώματα των Κουβανών, όπως η πρόσβαση σε τρόφιμα, υγεία, εκπαίδευση και νερό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τράπεζα Κύπρου: Αντλησε 300 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγου με επιτόκιο 3,875%
- Φάρμα Μόσχου: Από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τον αγώνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στα ράφια του Σκλαβενίτη
- BANK OF CYPRUS HOLDINGS PLC - Έκδοση Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας (Senior Preferred Notes) από την Bank of Cyprus Public Company Limited
- Euroleague: Ανακοινώθηκαν οι ώρες έναρξης των ημιτελικών του Final 4
- Δ. Κυριαζής: Από corporate θέση στην Αθ. Ζυθοποιία, στο Μαξίμου υπεύθυνος ορεινών όγκων
- Tetra Pak Ελλάς: Ανθεκτικός τζίρος, αλλά ισχυρή πίεση -61% στην κερδοφορία το 2025
- Στο στόχαστρο των Βρυξελλών μπαίνουν τα VPN λόγω της παράκαμψης των ορίων ηλικίας
- Το δολάριο ενισχύεται από τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








