Η νέα επένδυση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2027 και η λειτουργία της αναμένεται το 2028
Ένα επενδυτικό σχέδιο το οποίο προετοιμάζεται από το 2024 με στόχο να αυξήσει την παραγωγή γιαουρτιού και παγωτού της εισηγμένης εταιρείας ΚΡΙ ΚΡΙ είναι το «Greek Yoghurt Dynamo», το οποίο εντάχθηκε πριν από μερικά 24ωρα στις στρατηγικές επενδύσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης. Να σημειωθεί πως το γιαούρτι και το παγωτό είναι οι κινητήριοι μοχλοί που οδήγησαν τη σερραϊκή βιομηχανία γαλακτοκομικών, ΚΡΙ ΚΡΙ να γνωρίζει υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης των οικονομικών της επιδόσεων.
Σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία, πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο, όταν ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία της εταιρείας στην ελληνική αγορά αλλά κυρίως στη διεθνή με κατεύθυνση ειδικά τις εξαγωγές γιαουρτιού στις ΗΠΑ. Η αγορά των ΗΠΑ αναπτύσσεται για την ΚΡΙ ΚΡΙ με γοργό ρυθμό τα τελευταία χρόνια.
Το γεγονός ότι η επένδυση ξεκινά σε μία αρνητική συγκυρία για τα προϊόντα που εξάγονται γενικώς στις ΗΠΑ – λόγω των δασμών του Τραμπ – (σ.σ. το προηγούμενο Σάββατο σε επιστολές που ανέβασε στην πλατφόρμά του Truth Social, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για επιβολή δασμού 30% στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό. Αυτό σημαίνει ότι όποιο προιόν έρχεται από την Ευρώπη θα έχει αυτόματα 30% πάνω στην αξία του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ζήτηση.
Ωστόσο, η αποδοχή του γιαουρτιού της ΚΡΙ ΚΡΙ στις ΗΠΑ είναι εξαιρετική και γι’ αυτό η διοίκηση σχεδίασε την επένδυση με μακροπρόθεσμους στόχους. Δεν σημαίνει ότι οι δασμοί θα επιβληθούν για πάντα, ούτε το ότι δεν μπορεί εναλλακτικά να πουληθεί το προϊόν σε άλλες αγορές.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, υπήρξε πριν από μερικούς μήνες και αγορά οικοπέδου δίπλα από το χώρο όπου και αναμένεται να γίνει στο μέλλον, μονάδα, η οποία θα παράγει γιαούρτι και συνδέεται με την επένδυση ”Greek Dynamo’‘. Πρόκειται για έργα τα οποία θα ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη τριετία, στα οποία θα γίνει χρήση μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας και θα αφορούν και την αγορά των κρεμών πρωτεϊνης, επίσης ένας κλάδος ο οποίος είναι σε ανοδική πορεία, κυρίως στην Ευρώπη.
Συνολικά η επένδυση είναι προϋπολογισμού 52,2 εκατ. ευρώ και επικεντρώνεται στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας των μονάδων γιαουρτιού και παγωτού. Περιλαμβάνει την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών, εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων, αυτοματοποιημένων γραμμών εγκιβωτισμού, νέων δεξαμενών αποθήκευσης και μηχανών παστερίωσης, καθώς και την εισαγωγή τεχνολογιών καθαρισμού εξοπλισμού, την αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών και ψυκτικών συστημάτων. Επίσης, περιλαμβάνει και την επέκταση της μονάδας βιοαερίου για την αποτελεσματική διαχείριση των λυμάτων της παραγωγικής διαδικασίας, ενισχύοντας την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη χρήση φυσικών πόρων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Deutsche Bank: Το σενάριο «απόλυσης» του Πάουελ από τη Fed, κάνει ζημιά σε δολάριο – ομόλογα
- Βρετανία: Στα 16 χρόνια το δικαίωμα του εκλέγειν
- Δήμας στην Αιτωλοακαρνανία για τις εργασίες ανακαίνισης 9 σχολείων
- Πρωτοδικείο Αθηνών: Παράνομη η απόλυση του Κώστα Γενιδούνια από την Hellenic Train
- Καλοκαίρι, παρέα με B&O
- Telegraph: Η Ελλάδα καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για το 2025
- Meta και Google αναπτύσσουν δίκτυο διηπειρωτικών υποθαλάσσιων καλωδίων
- ΓΣΕΒΕΕ: Στη Βουλή για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις