Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε ότι ο γρήγορος αποπληθωρισμός δε θα κρατήσει πολύ
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης είναι πιθανό να σημειώσει άνοδο τους επόμενους μήνες, αλλά τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν διατηρηθούν στο σημερινό τους επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούσαν να επαναφέρουν την αύξηση των τιμών στον στόχο του 2%, δήλωσε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Η ΕΚΤ διέκοψε ένα σερί 10 συνεχόμενων αυξήσεων επιτοκίων τον περασμένο μήνα και οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι η επόμενη κίνηση της τράπεζας θα είναι η μείωση των επιτοκίων, ίσως τον Απρίλιο.
Η ραγδαία πτώση του πληθωρισμού στο 2,9% τον περασμένο μήνα οδήγησε την Λαγκάρντ να προειδοποιήσει ότι ο γρήγορος αποπληθωρισμός δε θα πάει μακριά… “Ακόμη και αν οι τιμές της ενέργειας παρέμεναν λογικά σταθερές έως τώρα, θα χάσουμε το αποτέλεσμα της βάσης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο”, δήλωσε η Λαγκάρντ σε εκδήλωση των Financial Times.
Η ΕΚΤ, η οποία άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% τον περασμένο μήνα, δε βλέπει την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο πριν από τα τέλη του 2025, με τις αυξήσεις των τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα να παραμένουν σε γενικές γραμμές στάσιμες στο 3% περίπου για το μεγαλύτερο μέρος του 2024.
Παρόλα αυτά, η Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι ακόμη και αν ο πληθωρισμός ανακάμψει, μπορεί να μην χρειαστεί άλλη αύξηση των επιτοκίων, προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να υφίστανται . Είπε μάλιστα ότι η ΕΚΤ δεν αισθάνεται άνετα με την έλλειψη συμφωνίας για ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζει το σωματείο στον σιδηρόδρομο μετά την απόλυση Γενιδούνια
- Μεντβέντεφ για συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ορυκτά: Ο Τραμπ ανάγκασε το Κίεβο να πληρώσει
- Βολές Μανιατάκη για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή για Τέμπη
- Επιστολή Ευρωβουλευτών σε Μητσοτάκη για το ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρώσικου πετρελαίου
- Κάλπες για δήμους, βαρόμετρο για τα κόμματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο
- ΕΥΔΑΠ: Σε αναμονή για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια και για τον διαγωνισμό για τους νέους υδρομετρητές
- Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ για τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιόρτασε τα 100 χρόνια του κλάδου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις