Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης λειτουργεί ήδη πιλοτικά για τους προϊσταμένους σε όλη την επικράτεια
Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης εντάσσονται πλέον στο Κτηματολόγιο, συγκεκριμένα στο κομμάτι του νομικού ελέγχου. Σύμφωνα με όσα τονίστηκαν σε σχετική παρουσίαση στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το εργαλείο αυτό, το Κτηματολόγιο γίνεται ο πρώτος Δημόσιος φορέας που αξιοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων και αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία νομικού ελέγχου των συμβολαίων από τους προϊσταμένους των αρμόδιων υπηρεσιών.
Μέχρι σήμερα, οι προϊστάμενοι διάβαζαν ολόκληρα τα συμβόλαια, τα οποία μπορεί να έφταναν ακόμη και τις 200 σελίδες, προκειμένου να εντοπίσουν τα απαραίτητα στοιχεία και να εφαρμόσουν τους κανόνες νομικού ελέγχου. Αυτή η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται γύρω στα 30 λεπτά ανά συμβόλαιο.
Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο λειτουργεί ήδη πιλοτικά για τους προϊσταμένους σε όλη την επικράτεια, μπορεί να διαβάσει το κείμενο του συμβολαίου σε φυσική γλώσσα, να αναγνωρίσει το είδος της πράξης, να εντοπίσει τα στοιχεία που απαιτούνται βάσει των νομικών κανόνων, να εφαρμόσει αυτόματο έλεγχο πληρότητας των στοιχείων ενός συμβολαίου, όπως ενημερότητες και δήλωση ΕΝΦΙΑ, αλλά και να δημιουργήσει μια αυτόματη εισήγηση προς τον προϊστάμενο για την έγκριση ή απόρριψη στοιχείων του συμβολαίου.
Με τη χρήση του εργαλείου, ο χρόνος επεξεργασίας μειώνεται κάτω από το μισό ή ακόμη και στο 1/3 σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δοκιμές. Αυτό συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για το δημόσιο, καθώς μια διαδικασία που σήμερα κοστίζει 15 ευρώ, θα μπορούσε να κοστίζει έως και 30 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση θα συνεχίσει να λαμβάνει ο αρμόδιος προϊστάμενος, ωστόσο το εργαλείο θα διευκολύνει σημαντικά το έργο του, παρέχοντας μια έτοιμη εισήγηση που θα επισημαίνει ακριβώς τα σημεία του συμβολαίου που χρήζουν προσοχής.
Όπως έγινε γνωστό, το εργαλείο αυτό δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίχως κόστος, είναι πολύ απλό στη χρήση του δίχως να απαιτείται περαιτέρω εκπαίδευση των χρηστών και υλοποιήθηκε με τη χρήση της τεχνολογίας της Microsoft Azure Open AI. Η ανάπτυξη και φιλοξενία του συστήματος έγινε με την υποστήριξη της Microsoft.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι «πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα καινοτόμο, οραματικό. Η ΤΝ δεν θα λάβει αποφάσεις αλλά θα βοηθήσει σημαντικά τους εμπλεκόμενους λειτουργούς, θα επιταχύνει διαδικασίες. Στοχεύουμε σε πιο γρήγορο νομικό έλεγχο με παράλληλη αναβάθμιση της ασφάλειας δικαίου. Το Κτηματολόγιο, όχι απλώς έχει περάσει στο στάδιο ολοκλήρωσης του λύνοντας ένα πρόβλημα δεκαετιών, αλλά με την αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών γίνεται ένας δημόσιος φορέας παράδειγμα. Ένα παράδειγμα για το πως μπορούμε με την εισαγωγή ΤΝ να απελευθερώσουμε σημαντικές δυνάμεις και πόρους της Δημόσιας Διοίκησης».
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο, το οποίο επιταχύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαδικασία νομικού ελέγχου για ένα συμβόλαιο. Κατά τον ίδιο, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από μισή ώρα έως και δύο ώρες, μειώνεται περίπου στα 10 λεπτά και το κόστος από 15 ευρώ που πληρώνει σήμερα το ελληνικό κράτος ανά εισήγηση, μειώνεται σε κάτω από τα 30 λεπτά του ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη απόφαση να κηρυχθεί παράνομη η απεργία των μηχανοδηγών στα τρένα
- Telekom: Αναμένει ανάπτυξη 4% ετησίως τόσο στα καθαρά έσοδα, όσο και στα έσοδα από υπηρεσίες έως το 2027
- Χρηματιστήριο: Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου
- Κύπρος: Ξεκινά αύριο Παρασκευή η σύνοδος κορυφής των μεσογειακών κρατών εν μέσω έντασης στη Μ. ανατολή
- Καραμανλής – Σαμαράς: Δεν πήγαν στη Ρηγίλλης, αλλά θα παραστούν σε εκδήλωση του ΕΕΑ
- Alpha Bank: «Καμπανάκι» η 19η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων
- Απορρίφθηκε η αγωγή Δημητριάδη κατά δημοσιογράφων για το σκάνδαλο των υποκλοπών
- Μητσοτάκης με τον Τσεφέριν (UEFA) για την οπαδική βία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις