Επιχειρήσεις

Κύπρος: Στο στόχαστρο του εισαγγελέα και πρώην διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών ενδέχεται να βρεθούν και πρώην διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Όπως δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, οι έρευνες της νομικής υπηρεσίας, που άρχισαν με κάποια σχετικά εμπόδια, εκτείνονται και σε θέματα που αφορούν τυχόν ευθύνες εποπτικών αρχών και κυρίως της κεντρικής τράπεζας και στελεχών της.

Επεσήμανε ότι κάποια από αυτά τα ανώτερα στελέχη της κεντρικής τράπεζας παραμένουν ακόμη και εργάζονται εκεί, αποφεύγοντας να φωτογραφήσει λειτουργούς ή τμήματα.

Κληθείς να πει αν οι έρευνες μπορούν να φθάσουν και μέχρι το επίπεδο του διοικητή της ΚΤ, ο γενικός εισαγγελέας απάντησε καταφατικά.

«Και βεβαίως μπορούν οι έρευνες να αγγίξουν και να φθάσουν μέχρι τη θέση του διοικητή», τόνισε.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει καλή συνεργασία νομικής υπηρεσίας και ΚΤ στο γενικότερο πλαίσιο για τις έρευνες που διεξάγονται για τυχόν σκάνδαλα στην οικονομία και στις τράπεζες.

Εξήγησε ότι η έρευνα που διεξάγουν η νομική υπηρεσία στην ΚΤ είναι εντελώς ξεχωριστή από αυτήν που διεξάγει η ελεγκτική υπηρεσία και η ίδια η κεντρική τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η Χρ. Γιωρκάτζη, διοικητές της ΚτΚ ήταν ο Πανίκος Δημητριάδης (Μάιος 2012 – Απρίλιος 2014) και ο Αθανάσιος Ορφανίδης (Μάιος 2007 – Μάιος 2012).

Ποινική δίωξη εναντίον Aριστοδήμου, Ηλιάδη και ακόμη 8 στελεχών για την κεφαλαιακή επάρκεια της Τρ. Κύπρου

Ποινική δίωξη εναντίον 10 πρώην στελεχών της Τράπεζας Κύπρου φέρεται να εισηγούνται οι ανακριτές, οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας το 2013.

Ειδικότερα, οι δικαστικές αρχές αναμένεται να ασκήσουν ποινική δίωξη εναντίον 10 πρώην στελεχών της Τρ. Κύπρου, τα οποία με τις ενέργειές τους επιδείνωσαν σημαντικά την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Μεταξύ των κατηγορούμενων φέρεται να συγκαταλέγονται οι Θεόδωρος Αριστοδήμου και Ανδρέας Ηλιάδης.

Η πορεία των ερευνών εξετάστηκε και σε σημερινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Ρίκος Ερωτοκρίτου κι οι ανακριτές της υπόθεσης.

Παράλληλα, αύριο ο Κ. Κληρίδης θα λάβει την πρώτη έκθεση για το φλέγον ζήτημα, η οποία περιλαμβάνει δηλώσεις πρώην αξιωματούχων της Τρ. Κύπρου για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας και για τη χειραγώγηση των τιμών των μετοχών.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή σύσκεψη, ο Κ. Κληρίδης υπογράμμισε πως η Νομική Υπηρεσία θα μελετήσει το φάκελο της υπόθεσης και αναμένεται πολύ σύντομα, ενδεχομένως και πριν από το τέλος του έτους, να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Ας σημειωθεί πως ανάλογες έρευνας θα πραγματοποιηθούν και για τις υπόλοιπες κυπριακές τράπεζες.

close menu