Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η Ελλάδα, σημείο εισόδου για το φυσικό αέριο για την ανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσε να παίξει βασικό ρόλο βοηθώντας την Ευρώπη να επιτύχει ενεργειακή αυτονομία, δεδομένης της θέσης της και των επενδύσεών της, όπως ο νέος τερματικός σταθμός LNG στη Βόρεια Ελλάδα.
Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά νέες διαδρομές φυσικού αερίου και εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους, καθώς επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας.
«Όταν πρόκειται για φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και πρέπει να βρούμε τον πιο οικονομικό τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Κύπρο ή το Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Όποια λύση κι αν οραματιστεί κανείς, σίγουρα θα αφορά την Ελλάδα», είπε στο νησί της Αστυπάλαιας του Αιγαίου.
Η Ελλάδα διαθέτει έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και σχεδιάζει να κατασκευάσει ακόμη δύο εγκαταστάσεις LNG, η μία από τις οποίες αφορά σε πλωτή εγκατάσταση στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
Η χώρα επεκτείνει το ηλεκτρικό της δίκτυο για να μπορέσει να αξιοποιήσει περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αναμένεται επίσης σύνδεση φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία μέσω αγωγού, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος τον επόμενο μήνα, είπε.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει ότι αναζητούν τρόπους για να επεκτείνουν τις εισαγωγές και την αποθήκευση LNG από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, καθώς και να εισάγουν φυσικό αέριο από άλλες αγορές και να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στην Αστυπάλαια, που ονομάζεται και «πεταλούδα του Αιγαίου» λόγω του σχήματός της, για να επιβλέψει ένα έργο που ξεκίνησε από την κυβέρνηση και τη γερμανική Volkswagen πριν από ένα χρόνο για την αντικατάσταση όλων των οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
«Αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια ματιά στο μέλλον», είπε στο πίσω μέρος ενός λόφου διάσπαρτου με παραδοσιακά ασβεστωμένους ανεμόμυλους.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το φυσικό αέριο είναι μόνο ένα μεταβατικό καύσιμο και έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ελπίζει ότι η Αστυπάλαια, μετατρεπόμενη σιγά σιγά σε ένα καταπράσινο νησί, θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για όλα τα ελληνικά νησιά.
«Ο άνεμος και ο ήλιος που έχουμε εδώ παράγουν τη φθηνότερη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια, σε αφθονία και είναι δική μας, δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε σε κανέναν άλλον», είπε.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, της τουριστικής περιόδου αιχμής, όταν αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για αιρκοντίσιον και συστήματα ψύξης.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο οι ανεμογεννήτριες όσο και οι ηλιακοί συλλέκτες, θα λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα, είπε, ενώ η Ελλάδα, η οποία απομακρύνεται από τον λιγνίτη, έχει ακόμα ορισμένες μονάδες λιγνίτη που λειτουργούν ως εφεδρεία και επαρκή αποθέματα αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Αθήνα έχει υιοθετήσει μέτρα ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος. Όμως ο Μητσοτάκης πιέζει για μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση.
«Φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό αν δεν έχουμε μια πιο δραστική και μόνιμη λύση», είπε, αναγνωρίζοντας ότι η χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής οδού «δεν ήταν πάντα εύκολη».
Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε επίσης τα νησιά Κω και Ψέριμο, λίγα μόλις μίλια από τα τουρκικά παράλια.
Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν αναζωπυρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή είναι άλλη μια πηγή έντασης.
Ερωτηθείς εάν οι σχέσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν, υπογράμμισε: «Νομίζω ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Ποτέ δεν ήμασταν εμείς αυτοί που ξεπερνούν τα όρια όσον αφορά την επιθετικότητα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μεγάλη φωτιά στο Ωραιόκαστρο στη Θεσσαλονίκη, μήνυμα 112 για απομάκρυνση κατοίκων
- Ουναΐ on fire: Το Μαρόκο διέλυσε τον Καναδά και έκλεισε θέση στα προημιτελικά
- Επανεκλογή Βάιντελ και Χρουπάλα στην ηγεσία του AfD
- Καλοκαίρι με γεμάτο πορτοφόλι οι Μητροπολίτες – Σε ισχύ οι νέοι μισθοί
- Φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής: Μήνυμα εκκένωσης από το 112
- Ουκρανικό πλήγμα σε τερματικό σταθμό πετρελαίου στην Αγία Πετρούπολη, 850 χλμ. μακριά
- Η Αμερική γιορτάζει 250 χρόνια ανεξαρτησίας αλλά όχι για τη δημοκρατία της
- Εκκενώθηκε ξενοδοχείο στο κέντρο των Χανίων λόγω φωτιάς
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








