Φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή ανεβαίνουν σταθερά στη σχετική κατάταξη των κινδύνων
Οι κυβερνοεπιθέσεις παραμένουν ο υπ’ αριθμόν ένα επιχειρηματικός κίνδυνος παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Allianz, με την τεχνητή νοημοσύνη να ανεβαίνει ταχύτατα στη λίστα των ανησυχιών. Μάλιστα, οι κυβερνοεπιθέσεις παραμένουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο σημαντικότερος επιχειρηματικός κίνδυνος παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση Risk Barometer της Allianz, η οποία βασίζεται στις απαντήσεις χιλιάδων στελεχών, ασφαλιστών και ειδικών στη διαχείριση κινδύνου από δεκάδες χώρες.
Η μελέτη καταγράφει ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα «πολυεπίπεδο» ρίσκο: κυβερνοεπιθέσεις, διακοπές λειτουργίας (business interruption), φυσικές καταστροφές, αλλά και γεωπολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και το κόστος παραγωγής. Οι επιθέσεις ransomware, οι διαρροές δεδομένων και η παραβίαση κρίσιμων υποδομών θεωρούνται πλέον συστημικές απειλές, με άμεσες οικονομικές και νομικές συνέπειες.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ταχεία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης. Αν και η AI αναγνωρίζεται ως εργαλείο παραγωγικότητας και καινοτομίας, η Allianz επισημαίνει ότι δημιουργεί νέα πεδία κινδύνου από deepfakes και αυτοματοποιημένη απάτη έως νομικές αβεβαιότητες γύρω από την πνευματική ιδιοκτησία και τη συμμόρφωση με κανονισμούς. Για πρώτη φορά, η τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζεται τόσο ψηλά στη λίστα ανησυχιών των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι φυσικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή ανεβαίνουν σταθερά στη σχετική κατάταξη, καθώς ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν ολοένα και συχνότερα διακοπές παραγωγής, ζημιές σε υποδομές και αυξήσεις στο ασφαλιστικό κόστος.
Η Allianz καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παραδοσιακή αντίληψη της διαχείρισης κινδύνου δεν επαρκεί πλέον. Οι επιχειρήσεις καλούνται να ενσωματώσουν τη διαχείριση ρίσκου στη στρατηγική τους, επενδύοντας σε κυβερνοασφάλεια, εκπαίδευση προσωπικού, διαφοροποίηση εφοδιαστικών αλυσίδων και σενάρια κρίσεων. Σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, η ανθεκτικότητα μετατρέπεται από κόστος σε βασικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΔΕΣΦΑ: Μείωση εσόδων και κερδών αλλά και διανομή 75 εκατ. στους μετόχους
- Safe Bulkers, Inc. - Notice of 2026 Annual Meeting of Stockholders
- Varta: Σε καθεστώς αφερεγγυότητας ο ιστορικός γερμανικός όμιλος μπαταριών
- Με απόδοση 7,875% δανείστηκε η Aktor 300 εκατ. ευρώ
- AKTOR Α.Ε. ΣΥΜ/ΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
- Aktor: Άντλησε 650 εκατ. ευρώ – Υπερκάλυψη 3,4 φορές στην αύξηση κεφαλαίου
- Τραμπ στο Axios: Είμαι έτοιμος για «ισχυρή στρατιωτική δράση» εάν αποτύχουν οι συνομιλίες με το Ιράν
- AKTOR Α.Ε. ΣΥΜ/ΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΑΚTOR Α.Ε. 28 – 07 – 2026
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








