«Δεν είναι η καταραμένη Αριστερά το πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι ευρωενωσιακές αδιαλλαξίες είναι που προκαλούν τα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις και όχι οι δήθεν αναχρονιστικές εμμονές της χώρας μας. Είναι πολλοί και ισχυροί οι κύκλοι στην ΕΕ και το ΔΝΤ που επιδιώκουν αυτήν την ώρα να πνίξουν και να στραγγαλίσουν το ελληνικό αριστερό πείραμα. Αν κάποιοι σχεδιάζουν μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική από την οποία θέλουν να αποκλείσουν την Ελλάδα γιατί δεν θέλει να υποταχθεί, τότε θα πρέπει να ξέρουν ότι μια τέτοια Ευρώπη θα είναι ανάπηρη, θα πρέπει να ξέρουν ότι αρχίζουν να ξηλώνουν την ευρωπαϊκή κάλτσα».
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε σήμερα ο υπουρίς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», προχωρώντας παράλληλα και στη διατύπωση μιας πρότασης προκειμένου να υπάρξει δίκαιη οριοθέτηση των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων δικαιωμάτων σε όλη τη Μεσόγειο, αρχής γενομένης από το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική πλευρά της. Η πρόταση προβλέπει να υπογραφεί ένα συμβόλαιο των κρατών που βρέχονται από τη Μεσόγειο το οποίο θα προβλέπει μία και μόνο δέσμευση, την απόλυτη τήρηση και πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. «Ένα τέτοιο συμβόλαιο θα στιγμάτιζε κατοχές και αυθαίρετες θαλάσσιες διεκδικήσεις και θα απομόνωνε τα υπόλογα κράτη», ανέφερε ο υπουργός. Περιέλαβε δε στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο την Τουρκία στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ στη Γάζα και τα Παλαιστινιακά εδάφη.
Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να ακολουθήσει ανεξάρτητη και πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική καθώς και τη στήριξη στους αγωγούς ΤΑΡ, Ελλάδας – Βουλγαρίας, στον Greek Stream που σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη αλλά και τον East Med, όπως επίσης στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην περιοχή. «Δεν θα είμαστε πιόνι και δορυφόρος κανενός», τόνισε ενώ χαρακτήρισε προϋπόθεση για την ανάπτυξη την ύπαρξη ισχυρού, παρεμβατικού και ανασυγκροτημένου δημόσιου τομέα ενέργειας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Qualco: Στα 5,46 ευρώ η ανώτατη τιμή της δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Στόχευση στην αμυντική βιομηχανία (και) για τη Unisystems του ομίλου Quest – Διάψευση για Morris
- Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της Qualco για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ σταματούν άμεσα τις επιθέσεις στους Χούθι, συνθηκολόγησαν
- Ευρωαγορές: Απώλειες για τον DAX μετά την εκλογή Μερτς – Έκανε το 16Χ16 ο FTSE 100
- Γερμανία: Άνοδος στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων μετά την εκλογή Μερτς
- Στο Τέξας Παπασταύρου – Τσάφος για συναντήσεις με Chevron, ExxonMobil και Cheniere Energy
- Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Μερτς: «Προσβλέπω στη συνεργασία μας»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις