Τράπεζες

Λαγκάρντ: Οι δασμοί και το ισχυρό ευρώ κάνουν τις επιχειρήσεις πιο διστακτικές να επενδύσουν

Financialreport.gr

Η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό μεγαλώνει και ως εκ τούτου κρατάμε στάση αναμονής σε σχέση με τα επιτόκια, ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Στο α’ τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό, αλλά περισσότερο από το αναμενόμενο, κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Από την άλλη, οι δασμοί και το ισχυρό ευρώ κάνουν τις επιχειρήσεις πιο διστακτικές να επενδύσουν, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη δημοσίευση της απόφασης για τα επιτόκια.

Η αξιωματούχος της ΕΚΤ, πρόσθεσε ότι η ισχυρή αγορά εργασίας, τα αυξανόμενα πραγματικά εισοδήματα και οι σταθεροί ισολογισμοί του ιδιωτικού τομέα υποστηρίζουν την κατανάλωση, ενώ οι επενδύσεις στην άμυνα και τις υποδομές αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΤ: Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια, μετά από οκτώ μειώσεις – Στο 2% το επιτόκιο καταθέσεων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατάει στάση αναμονής αναφορικά με την κατάληξη της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ - ΗΠΑ και της επίπτωσής της στον πληθωρισμό

Η Λαγκάρντ επανέλαβε το αίτημα της ΕΚΤ προς τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα στον τομέα των διαρθρωτικών πολιτικών. Ωστόσο, πρόσθεσε μία δόση πίεσης, λέγοντας ότι η ΕΚΤ θεωρεί σημαντικό «περισσότερο από ποτέ», να ισχυροποιήσει την Ευρωζώνη και να την καταστήσει παραγωγική, ανταγωνιστική και ανθεκτική στο γεμάτο προκλήσεις διεθνές περιβάλλον.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν αρνητικοί, ωστόσο είπε πως «οι προοπτικές για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είναι πιο αβέβαιες από το συνηθισμένο».

«Οι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού είναι συνολικά σύμφωνοι με τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%», τόνισε η Λαγκάρντ επιβεβαιώνοντας περαιτέρω την τρέχουσα άποψη της ΕΚΤ ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή.

Προειδοποίησε ωστόσο, ότι ένα πιο ισχυρό ευρώ μπορεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό χαμηλότερα ενώ ο κατακερματισμός των εφοδιαστικών αλυσίδων μπορεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, τόνισε πως η ΕΚΤ «βρίσκεται σε καλή θέση», καθώς οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Μάλιστα, σημείωσε πως οι μισθοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, τα κέρδη υποστηρίζουν υψηλότερες αμοιβές και η ΕΚΤ έχει παρατηρήσει «ανάπτυξη με σχετικά ευνοϊκό τρόπο».

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις για επιτόκια, ανέφερε ότι «η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής» και διατηρεί όλες τις επιλογές ανοιχτές, συμπεριλαμβανομένης της μη περαιτέρω μείωσης αναμένοντας νέα στοιχεία.

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ

Καλησπέρα, ο Αντιπρόεδρος και εγώ σας καλωσορίζουμε στη συνέντευξη Τύπου μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός βρίσκεται επί του παρόντος στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας για το 2%. Οι εισερχόμενες πληροφορίες ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με την προηγούμενη αξιολόγησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές συνέχισαν να μετριάζονται, με τους μισθούς να αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό. Αντανακλώντας εν μέρει τις προηγούμενες μειώσεις των επιτοκίων μας, η οικονομία έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί συνολικά ανθεκτική σε ένα δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, το περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, ιδίως λόγω εμπορικών διαφορών.

Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο μας του 2% μεσοπρόθεσμα. Θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από δεδομένα και θα πραγματοποιείται σε κάθε συνάντηση ξεχωριστά για τον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού και τους κινδύνους που τις περιβάλλουν, υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, καθώς και της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων.

Θα περιγράψω τώρα με περισσότερες λεπτομέρειες πώς βλέπουμε την εξέλιξη της οικονομίας και του πληθωρισμού και στη συνέχεια θα εξηγήσω την αξιολόγησή μας για τις χρηματοπιστωτικές και νομισματικές συνθήκες.

Οικονομική δραστηριότητα

Το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι οι εταιρείες προώθησαν τις εξαγωγές ενόψει των αναμενόμενων αυξήσεων των δασμών. Ωστόσο, η ανάπτυξη ενισχύθηκε επίσης από την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν μια συνολικά μέτρια επέκταση τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, οι υψηλότεροι πραγματικοί και αναμενόμενοι δασμοί, το ισχυρότερο ευρώ και η επίμονη γεωπολιτική αβεβαιότητα καθιστούν τις επιχειρήσεις πιο διστακτικές ως προς τις επενδύσεις.

Η ισχυρή αγορά εργασίας, τα αυξανόμενα πραγματικά εισοδήματα και οι εύρωστοι ισολογισμοί του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν να στηρίζουν την κατανάλωση. Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 6,3% τον Μάιο, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό της από την εισαγωγή του ευρώ. Οι ευνοϊκότεροι όροι χρηματοδότησης στηρίζουν την εγχώρια ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κατοικίας. Με την πάροδο του χρόνου, οι υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις στην άμυνα και τις υποδομές θα πρέπει επίσης να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Περισσότερο από ποτέ, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ζωτικής σημασίας την επείγουσα ενίσχυση της ζώνης του ευρώ και της οικονομίας της στο παρόν γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές θα πρέπει να κάνουν την οικονομία πιο παραγωγική, ανταγωνιστική και ανθεκτική. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και στις στρατηγικές επενδύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα βιώσιμα δημόσια οικονομικά. Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η ένωση αποταμιεύσεων και επενδύσεων και η τραπεζική ένωση, ακολουθώντας ένα σαφές και φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα, και να θεσπιστεί γρήγορα το νομοθετικό πλαίσιο για την πιθανή εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο χαιρετίζει τη δέσμευση της Ευρωομάδας να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα και τη σύνθεση των δημόσιων δαπανών και υποστηρίζει τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών αρχών να διατηρήσουν τα αμοιβαία οφέλη του παγκόσμιου εμπορίου.

Πληθωρισμός

Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,0% τον Ιούνιο, από 1,9% τον Μάιο. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν τον Ιούνιο, αλλά εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων μειώθηκε ελαφρώς στο 3,1%. Ο πληθωρισμός των αγαθών μειώθηκε στο 0,5% τον Ιούνιο, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αυξήθηκε στο 3,3%, από 3,2% τον Μάιο.

Οι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού είναι συνολικά συμβατοί με τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Το κόστος εργασίας συνέχισε να μετριάζεται. Η ετήσια αύξηση της μισθολογικής δαπάνης ανά εργαζόμενο επιβραδύνθηκε στο 3,8% το πρώτο τρίμηνο, από 4,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε συνδυασμό με την ισχυρότερη αύξηση της παραγωγικότητας, αυτό οδήγησε σε βραδύτερη αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Οι δείκτες που αφορούν το μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη μισθών της ΕΚΤ και των ερευνών σχετικά με τις μισθολογικές προσδοκίες των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και των επαγγελματιών φορέων πρόβλεψης, υποδηλώνουν περαιτέρω μείωση της αύξησης των μισθών.

Οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό μειώθηκαν τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο, αντιστρέφοντας την άνοδο που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους μήνες. Οι περισσότεροι δείκτες των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να διαμορφώνονται γύρω στο 2%, υποστηρίζοντας τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού γύρω από τον στόχο μας.

Εκτίμηση κινδύνου

Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί. Μεταξύ των κύριων κινδύνων είναι η περαιτέρω κλιμάκωση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και οι συναφείς αβεβαιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τις εξαγωγές και να μειώσουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Η επιδείνωση του κλίματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και μεγαλύτερη αποστροφή προς τον κίνδυνο, και να μειώσει την προθυμία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να επενδύσουν και να καταναλώσουν. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, παραμένουν σημαντική πηγή αβεβαιότητας. Αντίθετα, εάν οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις επιλυθούν γρήγορα, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το κλίμα και να τονώσει τη δραστηριότητα. Οι υψηλότερες δαπάνες για την άμυνα και τις υποδομές, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, θα συνέβαλαν στην ανάπτυξη. Η βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα ενθάρρυνε επίσης τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι πιο αβέβαιες από το συνηθισμένο, ως αποτέλεσμα του ασταθούς περιβάλλοντος παγκόσμιας εμπορικής πολιτικής. Ένα ισχυρότερο ευρώ θα μπορούσε να μειώσει τον πληθωρισμό περαιτέρω από το αναμενόμενο. Επιπλέον, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί χαμηλότερος εάν οι υψηλότεροι δασμοί οδηγήσουν σε χαμηλότερη ζήτηση για εξαγωγές της ζώνης του ευρώ και ωθήσουν χώρες με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα να ανακατευθύνουν τις εξαγωγές τους προς τη ζώνη του ευρώ. Οι εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αστάθεια και αποστροφή κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές, γεγονός που θα επιβάρυνε την εγχώρια ζήτηση και, ως εκ τούτου, θα μείωνε και τον πληθωρισμό. Αντίθετα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί υψηλότερος εάν ο κατακερματισμός των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές των εισαγωγών και προσθέσει στους περιορισμούς παραγωγικής ικανότητας στην εγχώρια οικονομία. Η αύξηση των δαπανών για άμυνα και υποδομές θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, και η εξελισσόμενη κλιματική κρίση γενικότερα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των τροφίμων περισσότερο από το αναμενόμενο.

Χρηματοοικονομικές και νομισματικές συνθήκες

Τα επιτόκια της αγοράς έχουν αυξηθεί από την τελευταία μας συνάντηση, ιδίως για τις μεγαλύτερες διάρκειες. Ταυτόχρονα, οι προηγούμενες μειώσεις των επιτοκίων μας εξακολουθούν να καθιστούν τον εταιρικό δανεισμό λιγότερο ακριβό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε στο 3,7% τον Μάιο, από 3,8% τον Απρίλιο. Το κόστος έκδοσης χρέους μέσω της αγοράς μειώθηκε επίσης, υποχωρώντας στο 3,6% τον Μάιο. Ενώ ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις μετριάστηκε στο 2,5% τον Μάιο, η έκδοση εταιρικών ομολόγων ήταν ισχυρότερη, με ρυθμό 3,4% σε ετήσιους όρους.

Τα πιστοδοτικά κριτήρια για επιχειρηματικά δάνεια παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα κατά το δεύτερο τρίμηνο, όπως αναφέρεται στην τελευταία μας έρευνα για τις τραπεζικές χορηγήσεις στη ζώνη του ευρώ. Ενώ οι ανησυχίες των τραπεζών σχετικά με τους οικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους είχαν αυστηρότερο αντίκτυπο στα πιστοδοτικά κριτήρια, αυτό αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον ισχυρότερο ανταγωνισμό μεταξύ των δανειστών. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση πιστώσεων από τις επιχειρήσεις αυξήθηκε ελαφρώς, επωφελούμενη από τα χαμηλότερα επιτόκια, αλλά παρέμειναν επιφυλακτικές λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας και των εμπορικών εντάσεων.

Το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου από την αρχή του έτους και διαμορφώθηκε στο 3,3% τον Μάιο. Η αύξηση των στεγαστικών δανείων ανήλθε στο 2,0% τον Μάιο, στο πλαίσιο της ισχυρής αύξησης της ζήτησης, ενώ τα πιστωτικά κριτήρια έγιναν ελαφρώς αυστηρότερα το δεύτερο τρίμηνο.

Σύναψη

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο μας του 2% μεσοπρόθεσμα. Θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από δεδομένα και θα πραγματοποιείται σε κάθε συνάντηση ξεχωριστά για τον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού και τους κινδύνους που τις περιβάλλουν, υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, καθώς και της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα μας στο πλαίσιο της εντολής μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί με βιώσιμο τρόπο στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu