Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του λιμανιού, Φερίτ Σαχένκ, έχει πουλήσει και εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης στο Κατάρ
Ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος Φερίτ Σαχένκ προσέγγισε την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ για να εκτιμήσει την πιθανή αγορά του λιμανιού του Γαλατά στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, που με δικές του επενδύσεις έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε λιμάνι κρουαζιέρας με σύγχρονο εμπορικό κέντρο για τους επισκέπτες.
Ο Γαλατάς ή Πέραν είναι κεντρική παράλια περιοχή που βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά και άκρη του Κερατίου κόλπου. Αποτελεί το παράλιο τμήμα, συνέχεια της ακτής Τοπ Χανέ της ευρύτερης περιοχής που ονομάζεται Μπέηογλου, όπου βρέχεται από τα νερά του Βοσπόρου (ανατολικά) και του Κεράτιου Κόλπου (νότια) και πριν από το 1960 έσφυζε από τα καπηλειά των Ρωμιών.
Το έργο – Galataport – χρηματοδοτήθηκε εν μέρει με δάνειο 1,02 δισεκατομμυρίων ευρώ και ο Sahenk σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τυχόν έσοδα από μια πιθανή πώληση για να αποπληρώσει αυτό το χρέος.

Ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος Φερίτ Σαχένκ
Το έργο του λιμανιού κρουαζιέρας ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που κατασκευάστηκε από τον Όμιλο Sahenk’s Dogus και τον μικρότερο εταίρο Bilgili Holding στο πλαίσιο 30ετούς κρατικής σύμβασης άνοιξε το 2021. Το λιμάνι, στον Βόσπορο, έχει ακτογραμμή 1,2 χιλιομέτρων και φιλοξενεί κατά μέσο όρο 25 εκατομμύρια επισκέπτες και 1,5 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.
Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία του Σαρένκ προσπαθεί να συγκεντρώσει μετρητά και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στις τράπεζες. Το 2020, η εταιρεία συμφώνησε να πουλήσει ένα μερίδιο 30% πολυτελούς εμπορικού κέντρο της Κωνσταντινούπολης επίσης στην Επενδυτική Αρχή του Κατάρ .
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απαγόρευση κολύμβησης σε 13 περιοχές της Αττικής λόγω κινδύνων για την υγεία
- Ενεργειακή συμφωνία – μαμούθ 35 δισ. δολαρίων Ισραήλ – Αιγύπτου για το κοίτασμα Λεβιάθαν
- Φορολογική ενημερότητα: Πόσο μειώνεται η παρακράτηση για αλληλεγγύως ευθυνόμενα πρόσωπα
- Ασφαλιστικές: Στο +2,5% η παραγωγή ασφαλίστρων το 5μηνο, στο -4,3% οι ασφάλειες ζωής
- Κομισιόν: Πράσινο φως για ισχυρό ευρωπαϊκό ταμείο 10 δισ. ευρώ για νεοφυείς επιχειρήσεις
- Λονδίνο: Υπό κράτηση οι πρώτοι μετανάστες στο πλαίσιο της γαλλοβρετανικής συμφωνίας
- Μπράιαν Τσέσκι (CEO Airbnb): Καθαρά κέρδη 642 εκατ. δολάρια το β΄εξάμηνο, αλλά έρχονται «δύσκολοι μήνες»
- Πολιτική Προστασία: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στις 08/08 σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις