Επιχειρήσεις

Λιμάνι Καβάλας: Πέφτουν οι υπογραφές για την παραχώρηση του προβλήτα Φίλιππος Β΄ – Στα 70 εκατ. η επένδυση

Το οικονομικό αντάλλαγμα ανέρχεται στα 33,9 εκατ. ευρώ και η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Black Summit Financial Group - EFA Group θα επενδύσει επιπλέον 36 εκατ. ευρώ

Σήμερα Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 υπογράφεται η συμφωνία παραχώρησης του προβλήτα Φίλιππος Β΄ του λιμανιού της Καβάλας μεταξύ της κοινοπραξίας International Port Investments Kavala και του ΤΑΙΠΕΔ

Αν και η συγκεκριμένη λιμενική υποδομή θεωρείται υποτυπώδης σε σχέση με τα άλλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, το επενδυτικό σχέδιο της κοινοπραξίας, η οποία μέχρι στιγμής απαρτίζεται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (35%), Black Summit Financial Group (55%) και EFA Group (10%), αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία ενός ακόμα διαδρόμου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία σημαντικής γεωπολιτικής αλλά και εμπορικής αξίας.

Η σύμβαση μετά την υπογραφή της θα πρέπει να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και κατόπιν θα ακολουθήσει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής. Η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή έγινε στις 6 Μαΐου του 2022.

Για τον νέο αυτό Βαλκανικό διάδρομο έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για λιμάνι το οποίο μπορεί να λειτουργήσει τόσο συμπληρωματικά όσο και ανταγωνιστικά προς τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Υπάρχει επίσης αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά της Βουλγαρίας, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη λιμενική υποδομή. 

Το οικονομικό αντάλλαγμα για την υποπαραχώρηση (δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης λιμενικού σταθμού πολλαπλών χρήσεων) ανέρχεται περίπου σε 33,9 εκατ. ευρώ, ενώ η ανάδοχος κοινοπραξία έχει αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσει επιπλέον επενδύσεις της τάξης των 36 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση και τη μεγέθυνση της συγκεκριμένης υποδομής. Οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν προμήθεια νέου εξοπλισμού, αντικατάσταση εξοπλισμού, υποδομές, ανωδομές, λογισμικό, hardware αλλά και την υποχρέωση της κοινοπραξίας να κατασκευάσει κτίρια για την εξυπηρέτηση αναγκών της Λιμενικής Αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας, καθώς και τελωνειακό σταθμό.

Επιπροσθέτως, αναλαμβάνει την υποχρέωση της εκπόνησης μελέτης αναδάσωσης της περιοχής των Άσπρων Χωμάτων, της υλοποίησης του έργου της αναδάσωσης και τα έργα συντήρησης, καθαρισμού, προστασίας και φύλαξης της ανωτέρω περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της υποπαραχώρησης.

Η σύμβαση περιλαμβάνει τον υφιστάμενο προβλήτα εμβαδού περίπου 117 στρεμμάτων, πρόσθετη έκταση 165 στρεμμάτων, τον αποσπασμένο μώλο και κυματοθραύστη, την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και υφιστάμενου εξοπλισμού του λιμανιού.

 Ο προβλήτας Φίλιππος Β΄ είναι ένας από τους 4 που ανήκουν στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ Α.Ε.) στην Ανατολική Μακεδονία. Ο ΟΛΚ Α.Ε. μετά την υποπαραχώρηση του προβλήτα Φίλιππος Β΄ θα συνεχίσει να είναι αρμόδιος για τους υπόλοιπους τρεις λιμένες, του επιβατικού, κεντρικού λιμανιού της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», του λιμένα της Κεραμωτής και του λιμένα και καταφυγίου των Ελευθερών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu