Οικονομία

Λυκουρέντζος στο 1st Agrofuture Summit: Αποζημιώσεις 1,2 δισ. από τον ΕΛΓΑ στην 4ετία

Από 10/2 οι αποζημιώσεις για Θεσσαλία

Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ έχει καταβάλει στους αγρότες ο ΕΛΓΑ την τελευταία τετραετία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο «1st Agrofuture Summit: Αγροτική Οικονομία – Η επόμενη μέρα: Ευκαιρίες, προκλήσεις και νέα δεδομένα» που διοργανώνουν η Liquid Media με το insider.gr και η Tourism Media Events, ο κ. Λυκουρέντζος εξήγησε ότι «από το σύνολο των 1,2 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί εντός του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν σε νόμιμη ενίσχυση από την πλευρά της κυβέρνησης μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Διαβάστε ακόμα – 1st Agrofuture Summit: Δείτε LIVE το συνέδριο για την Αγροτική Οικονομία
Ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, έχει ετήσιο έλλειμμα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και καθώς τα έσοδα δεν μπορούν να προέλθουν μόνο από την αγροτική ασφαλιστική εισφορά «πρέπει να βρούμε εναλλακτικές».

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις ύψους 260 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί να καταβληθούν για τις ζημιές στη Θεσσαλία, ο κ. Λυκουρέντζος αποκάλυψε ότι από τον Οκτώβριο έχουν ήδη καταβληθεί 150 εκατ. ευρώ, ενώ από τις 10 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται και τα υπόλοιπα 110 εκατ. ευρώ. «Μέσα σε οκτώ μήνες, ως τα τέλη Ιουνίου θα έχουμε τελειώσει με τις αποζημιώσεις για τη Θεσσαλία», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, όπως ανέφερε στη συνέχεια, από 20 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται και οι αποζημιώσεις για τις υπόλοιπες ζημιές.

«Η κλιματική κρίση βάζει σε σημαντική δοκιμασία τον κλάδο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λυκουρέντζος, εκφράζοντας δε την ανάγκη «η Ευρώπη να ακούει τους Ευρωπαίους και να πάψει να είναι ένας οικονομικός και γραφειοκρατικός οργανισμός».

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και κάθε χώρα είναι εντυπωσιακές για τα γεωργοασφαλιστικά συστήματα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι μέσω της δήλωσης καλλιέργειας, η ασφαλιζόμενη αξία της παραγωγής ανέρχεται στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα για να ασφαλιστεί αυτή η παραγωγή στον ΕΛΓΑ είναι της τάξης των 196 εκατ. ευρώ.

O πρόεδρος του ΕΛΓΑ εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο όπου θα προσφέρει πόρους για την κάλυψη των ζημιών που έχουν προκληθεί από μεγάλες καταστροφές.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu